Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

На Чорнобильській АЕС пройшли обшуки

Слідчими були порушені загальні засади кримінального провадження, зокрема принципи поваги до людської гідності та забезпечення права на свободу та особисту недоторканність, які передбачають заборону жорстокому або такому, що принижує гідність особи поводженню та заборону обмежувати право на...

 

Згідно з ухвалами слідчого судді Печерського районного суду міста Києва Цокол Л.І. від 10.05.2016 по справам №757/21597/16-к та №757/21599/16-к в рамках розслідування кримінального провадження №12015000000000564, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05.10.2015, з метою, як зазначено в ухвалах: “виявлення та вилучення документів, які можуть свідчити про незаконне заволодіння коштами та майном даного державного підприємства”, 09 червня 2016 року слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України були проведені одночасні обшуки в офісах та інших нежитлових приміщеннях, що належать ДСП “Чорнобильська АЕС”, розташованих у місті Славутичі та у зоні відчуження.

Відповідно до зазначених ухвал під час проведення обшуків слідчим дозволялось вилучити оригінали фактично будь-яких документів за будь-який період часу, які стосуються взаємовідносин ДСП “Чорнобильська АЕС” з необмеженим колом юридичних і фізичних осіб, а також “печаток та штампів, чорнових записів та робочих блокнотів, засобів зв'язку, електронних носіїв інформації та комп'ютерної техніки, на якій зберігаються в електронній формі вказані документи, металобрухту і металевих конструкцій та засобів і обладнання для їх очищення (дезактивації)”.

Як випливає зі змісту ухвал слідчого судді та дій слідчих під час обшуків, найбільшу зацікавленість у останніх викликали здійсненні ДСП “Чорнобильська АЕС” процедури закупівель робіт з демонтажу, переробки, звільнення від регулюючого контролю обладнання та конструкцій ДСП “Чорнобильська АЕС” та наступного їх продажу.

Так, на майданчику ДСП “Чорнобильська АЕС” під час обшуку слідчими було опечатане складське приміщення, та вилучено близько 220 тон демонтованих труб сплаву МНЗ, що належать підприємству.

Обшук в офісних приміщеннях АК-2 у місті Славутичі проводився слідчими із грубими порушеннями норм Кримінального процесуального кодексу України (КПК України) і більше нагадував бойовик із захопленням заручників.

Слідчими були порушені загальні засади кримінального провадження, зокрема принципи поваги до людської гідності та забезпечення права на свободу та особисту недоторканність, які передбачають заборону жорстокому або такому, що принижує гідність особи поводженню та заборону обмежувати право на вільне пересування.

На початку обшуку, який із урахуванням часу на оформлення відповідного протоколу тривав майже 12 годин поспіль, нехтуючи тим, що у відповідності до ч. 3 ст. 236 КПК України, слідчий має право лише заборонити будь-якій особі залишити місце обшуку, старший групи слідчих, перевищуючи свої повноваження, наказав всьому персоналу ДСП “Чорнобильська АЕС”, який знаходився на своїх робочих місцях в АК-2, зібратися в одному приміщенні № 230 та не залишати його до закінчення обшуку. При цьому працівники не були повідомлені про час закінчення слідчих дій, а також позбавлені можливості вживати воду, їжу, ліки, користуватись мобільним зв'язком під загрозою вилучення телефонів тощо.

Лише після обуреного протесту працівників ДСП “Чорнобильська АЕС” та зауважень представників підприємства, слідчий дозволив залишити зазначене приміщення та скористатися законним правом на обідню перерву, водночас заборонивши повернення працівників на свої робочі місця після перерви, крім одної особи на кожний кабінет.

Такі дії слідчого також порушили приписи ч. 2 ст. 236 КПК України в частині зобов'язання проведення обшуку в час, коли завдається найменша шкода звичайним зайняттям особи — на час обшуку господарська діяльність підприємства була фактично паралізована.

Також слідчий безпідставно відмовив представнику ДСП “Чорнобильська АЕС” в задоволенні клопотання про надання дозволу на проведення відео-зйомки процедури обшуку під загрозою вилучення відеоапаратури та про виготовлення для ДСП “Чорнобильська АЕС” копій з оригіналів документів, які вилучаються під час обшуку, не навівши при цьому будь-яких мотивів та обґрунтувань свого рішення.

Під час проведення обшуку слідчими вилучались будь-які документи та речі, які, на їх думку, стосувались кримінального провадження, в тому числі й ті, що не зазначені в ухвалі слідчого судді, та не мають відношення до кримінального провадження, зокрема електронні картки та інші носії інформації з цифровим підписом посадових осіб ДСП “Чорнобильська АЕС”, необхідні для проведення фінансових операцій, наприклад перерахування заробітної плати працівникам ДСП “Чорнобильська АЕС”, виплат звільненим працівникам, оплати грошових зобов'язань за договорами тощо.

Слідчими були допущені й низка інших порушень кримінально-процесуального законодавства.

Внаслідок таких дій правоохоронних органів 09 червня 2016 року був порушений нормальний режим роботи державного підприємства, практично зупинена господарська діяльність ДСП “Чорнобильська АЕС”. Такі дії безумовно матимуть негативний вплив на подальшу роботу підприємства з огляду на вилучення слідчими матеріальних цінностей (труб МНЗ), які б мали бути реалізовані з метою поповнення обігових коштів, неможливість застосування протягом невизначеного часу опечатаних слідчими апаратів для дезактивації металоконструкцій, використання вилучених електронних цифрових підписів, а також у зв'язку з вилученням значної кількості документації, яка є необхідною для нормальної роботи підприємства.

Більше того, 09 червня 2016 року на ДСП “Чорнобильська АЕС”, одночасно з обшуком, на підставі ухвали Києво-Святошинського районного суду Київської області від 26.05.2016 в рамках кримінального провадження, внесеного в ЄДРДР за № 32015110200000047 від 07.12.2015, відбувалось вилучення слідчими відділу кримінальних розслідувань слідчого управління Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київської області документів, які стосуються виконання контракту на демонтаж вентиляційної труби ІІ черги Чорнобильської АЕС, укладеного в рамках виконання проектів міжнародної технічної допомоги.

Слід зазначити, що події, які відбулись 09 червня 2016 року, носять системний характер. Подібні “виховні заходи” з боку правоохоронних органів відносно ДСП “Чорнобильська АЕС” та його керівництва проводяться з завидною постійністю.

Так, на підставі ухвали Дарницького районного суду м.Києва від 06.02.2015 в рамках кримінального провадження, внесеного в ЄДРДР за № 120131000310002024 від 06.11.2013, у березні 2015 року було здійснене вилучення великого обсягу документів, які стосуються закупівлі ДСП “Чорнобильська АЕС” послуги з демонтажу, переробки, звільнення від регулюючого контролю обладнання та конструкцій машинного залу 1-го блоку Чорнобильської АЕС.

На підставі ухвали Шевченківського районного суду м.Києва від 26.04.2016 року в рамках кримінального провадження, внесеного в ЄДРДР за № 12016110000000029 від 03.02.2016, у травні 2016 року в офісах та інших нежитлових приміщеннях, що належать ДСП “Чорнобильська АЕС”, розташованих у місті Славутичі та у зоні відчуження, слідчими Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області був проведений обшук під час якого були вилучені документи, які також стосуються поводження з демонтованими на Чорнобильській АЕС обладнанням та металоконструкціями. В рамках цього кримінального провадження обшуки були проведені й у низки керівників ДСП “Чорнобильська АЕС” та підрядних організацій.

Існує також більше десятка інших кримінальних проваджень, відкритих стосовно здійснення ДСП “Чорнобильська АЕС” господарської діяльності, які тривалий час залишаються не завершеними, але за якими правоохоронними органами час від часу проводяться слідчі дії, вилучаються документи, речі тощо.

Подібний тиск на ДСП “Чорнобильська АЕС”, його керівників, перешкоджання з боку правоохоронних та контролюючих органів нормальній роботі підприємства, призводить до негативного впливу на стан ядерної та радіаційної безпеки ядерних установок, виконання проектів міжнародної технічної допомоги та відповідних зобов'язань перед міжнародними фінансовими інституціями і країнами донорами та в цілому на своєчасність здійснення заходів із зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему.

Стосовно описаних вище подій 09 червня 2016 року, ДСП “Чорнобильська АЕС” має твердий намір оскаржити неправомірні дії слідчих у порядку, визначеному чинним законодавством, домогтися справедливості та покарання винних.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: