Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Співпраця територіальних громад – процес взаємовигідний

З 10 по 13 квітня в місті Славутичі перебувала делегація із міста Айзкраукле (Латвія), яка була представлена Леоном Лідумсом – головою Айзкрауклського муніципалітету, Ейнарсом Зебергсом – виконавчий директор муніципалітету, Ілоною Кагане – спеціалістом з розвитку та Дзинтарсом Грундштейсом...

 

З 10 по 13 квітня в місті Славутичі перебувала делегація із міста Айзкраукле (Латвія), яка була представлена Леоном Лідумсом – головою Айзкрауклського муніципалітету, Ейнарсом Зебергсом – виконавчий директор муніципалітету, Ілоною Кагане – спеціалістом з розвитку та Дзинтарсом Грундштейсом – спеціалістом з проектів.

Цей візит є продовженням системної роботи по налагодженню дружніх стосунків між українським та латвійським народами. Після візиту, в грудні 2015 року до дитячого садочку «Маріте», Посла Латвійської Республіки в Україні Юріса Пойканса, нашими сторонами було домовлено вивести нашу співпрацю на новий рівень, а саме – запропонувати одному із міст Латвії стати містом-побратимом Славутича. І таким містом, після підписання угоди про співпрацю, стане місто Айзкраукле.

Під час спільної зустрічі латвійської делегації з керівниками структурних підрозділів виконавчого комітету Славутицької міської ради стало зрозуміло, що вибір був здійснено досить вдало. Наші міста дуже схожі. В 60-ті роки ХХ століття біля селища Айзкраукле на річці Даугава було збудовано Плявінську ГЕС. В 2017 році місто відмічає свій 50-ти річний ювілей. За цей час місто енергетиків перетворилося із монопрофільного у багатогалузеве, отримало статус самого доглянутого міста у Латвії, активно розвиває культурні традиції, стало центром спорту. А Дні міст ми святкуємо в один і той же день, у першу суботу червня.

За словами мера Леона Лідумса Азкраукле має досить вдалий і багаторічний досвід проведення реформ. В результаті проведеної у 2001 році територіальної реформи було прийнято рішення про створення Азкраукського округу, населення якого складає 9,4 тис. жителів. Загальний обсяг інвестицій, при реалізації проектів із залученням фондів Європейського Союзу, з 2007 по 2014 роки склав більше 18 мільйонів євро. 28 мільйонів євро було вкладено у реконструкцію агрегатів гідроелектростанції. Муніципалітетом значні кошти направляються у міське господарство, будівництво доріг, утеплення житлових будинків та об’єктів соціальної інфраструктури, створені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, а втрати трубопроводів складають менше 9%.

В окрузі працює 5 шкіл. У цьому році створюється одна школа із однією адміністрацією, яка об’єднає в собі початкову школу, школу із вивчення російської мови та гімназію.

Залучивши кошти ЄС, збудовано сучасний спортивний центр. Заняття спортом стало стилем життя жителів Айзкраукле, а символом міста став велосипед, який символізує безперервний рух вперед, стремління до змін, турботу про екологію.

Латвійська делегація ознайомилася із містом Славутичем, відвідала краєзнавчий музей, дитячі садочки «Маріте» і «Крунк», ДШМ, ПДЮТ, ФОКи, відбувся обмін інформацією з питань енергозбереження, комунальної сфери, інвестиційної привабливості Славутича, розвитку освіти, культури, спорту, туризму. Змістовно була поїздка латвійських друзів до Чорнобильської АЕС.

Співпраця територіальних громад Славутича та Айзкраукле розпочато і вона має добрі перспективи і є взаємовигідно.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: