Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Місто-ОСББ. Унікальний приклад реформи ЖКГ із 12-річною історією

Доки в Україні реформа ЖКГ тільки готується, в містечку на Київщині вже 12 років працює керуюча компанія "Житлово- комунальний центр", яка по суті і є об'єднанням співвласників багатоповерхових будинків. Підприємство обслуговує всі будинки міста та забезпечує якісне...

 

Доки в Україні реформа ЖКГ тільки готується, в містечку на Київщині вже 12 років працює керуюча компанія "Житлово-комунальний центр", яка по суті і є об'єднанням співвласників багатоповерхових будинків. Підприємство обслуговує всі будинки міста та забезпечує якісне виконання своїх зобов’язань з боку постачальників послуг. Як може працювати реформа ЖКГ, бачили журналісти Інформаційного агентства "Правда".

"Наше місто працює в режимі одного великого ОСББ. Є керуюча компанія, яка задовольняє потреби всіх мешканців настільки, що їм не потрібно збиратись, вирішуючи питання з затратою сил і часу",
- розповів голова Громадської ради виконкому при міськраді м.Славутич Юрій Єгоренко.

Він повідомив, що з 2003-го року в Славутичі не існує ЖЕКів, функції яких перейняла приватна експлуатаційна компанія.

"Вони (постачальники послуг – прим.ред) на конкурсній основі пропонують свої послуги для керуючої компанії, яка надає такі послуги жителям міста", - пояснив Юрій Єгоренко.

"З кожного підрядника ми вимагаємо якісно виконувати свою роботу. Він не отримує гроші, або отримує їх не в повному обсязі, якщо робота виконана неякісно", - сказала директор КП "Житлово-комунальний центр" Ірина Жаболенко, пояснюючи журналістам ІА Правда принципи роботи підприємства.

Керівник компанії зазначила, що вартість послуг комунального центру становить 6% від встановленого тарифу на послуги.

"З кожного виду робіт у нас є інженер, який може грамотно скласти дефектну відомість, визначити причину несправності, перевірити виконаний кошторис. Ні в кого з підрядників таких людей нема. Всі вони працюють в нас", - розповіла директор Житлово-комунального центру.


Крім того, за словами Юрія Єгоренка, існування такого підприємства зруйнував монополію на надання компослуг.

"Створене конкурентне середовище. Було затверджено тариф. І завдання складалося не в тому, хто надасть дешевші послуги, а хто за ці кошти надасть якісніші послуги", - пояснив голова Громадської ради виконкому.

Втілення такої реформи в життя, за словами Ірини Жаболенко, стало можливим за сприяння місцевої влади.

"По новому закону, наше підприємство і є керуючою компанією. Просто Володимир Удовиченко цю реформу почав ще в 2003-му році. Все стало можливим завдяки йому", - пояснила пані Жаболенко.

Нагадаємо, першого липня 2016 року в Україні перестануть існувати житлово-експлуатаційні контори. За новим законодавством, їх функції переберуть на себе об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), або керуючі компанії, які будуть призначені місцевими органами влади.

Джерело: Інформаційне агентство "Правда"

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: