Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Теплові лічильники: ставити чи ні?

Питання встановлення теплових лічильників в багатоквартирних будинках у нашому місті поступово набуває своєї актуальності. До щасливих співвласників, які вже декілька років мають перевагу контрольованого користування тепловою енергією, долучилися мешканці Ленінградського, Талліннського...

 

Питання встановлення теплових лічильників в багатоквартирних будинках у нашому місті поступово набуває своєї актуальності. До щасливих співвласників, які вже декілька років мають перевагу контрольованого користування тепловою енергією, протягом осені–зими сезону 2015/2016 долучилися мешканці Ленінградського (будинки №№1, 2, 3, 4, 5), Вільнюського (буд. №5), Талліннського (будинки №№6, 11), Бакинського (буд. №1), Бєлгородського (буд. №2), Тбіліського (буд. №4), Чернігівського (буд. №10), Добринінського (буд. №10) кварталів, які встановили прилади обліку теплової енергії, придбані за власний кошт.

Потрібно надати належне директору і спеціалістам КП «ЖКЦ», які забезпечили вирішення питання замовлення розробки проектів та оплати робіт із встановлення приладів обліку. При цьому несправедливо було б не зазначити відповідальне ставлення активістів будинкових комітетів та свідомих мешканців, які організували збір коштів, вжили необхідних заходів щодо утеплення своїх під’їздів, підвалів, горищ та квартир. Взяті на облік теплопостачальною організацією КП «УЖКГ» прилади обліку вже в грудні показали значення спожитих гігакалорій тепла, які в розрахунку на 1 квадратний метр опалювальної площі квартири дозволили сплатити за послугу централізованого опалення від 6,46 до 13,47 грн, а в січні – від 8,45 до 22,81 грн. Для багатьох мешканців витрачені 200–300 гривень на придбання лічильника окупилися вже за перший місяць, а зекономлені кошти підуть на заходи з енергоощадливості та додаткові ремонтні роботи.

Як видно із наведених даних, є будинки, де споживання значно більше, ніж у сусідів. Причинами такої різниці, вважають спеціалісти, є невраховане розширення опалювальних площ квартир за рахунок приєднання лоджій та балконів, недостатнє утеплення тощо. Крім технічних критеріїв, основним фактором залишається відповідальне ставлення співвласників багатоквартирного будинку до належного їм майна, вміння домовлятися і спільно вирішувати питання комфортного проживання в будинку.

А що ж у тих мешканців, де будинки не мають теплових лічильників? Споживання послуги централізованого теплопостачання в будинках без приладів обліку, встановлене за тарифом 16,86 грн/м², тепер також підлягає щомісячному перегляду відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря» від 30.10.2015, яка набула чинності 19 грудня минулого року. (Про дію механізму перерахунку інформація буде надана пізніше). Тому в квитанціях за січень ми отримаємо перерахунок (в сторону зменшення) за грудень, а в лютому – перерахунок (в сторону збільшення) за січень.

Остаточний аналіз буде проведено після закінчення опалювального сезону 2015/2016 років, але вже зараз видно, що рішення про самостійне встановлення будинкових лічильників тепла мешканцями багатьох багатоквартирних будинків було прийнято вірно і своєчасно. Отже в тих, хто ще не визначився з питанням встановлення будинкового лічильника тепла, є можливість проаналізувати:

• які заходи з енергоощадливості потрібно запровадити в будинку, аби дійсно економити на споживанні тепла;
• скільки можна зекономити на оплаті спожитого тепла за лічильником, придбаним на умовах співфінансування, поки прийде черга встановлення приладу обліку за інвестиційною чи державною програмою.

Слід нагадати: лічильник тепла – не засіб економії, а лише необхідний і стимулюючий до неї чинник. Він фіксує реальну величину теплової енергії, використаної за певний час. На сесійному засіданні Славутицької міської ради 5 лютого обговорювалось питання щодо надання допомоги мешканцям тих будинків, які вирішили самостійно встановити будинкові лічильники тепла за власний кошт шляхом співфінансування. До речі, електронна петиція на сайті Єдиної системи місцевих петицій з цього питання набрала необхідні для розгляду 100 голосів (http://e-dem.in.ua/slavutich).

Визначеним механізмом співфінансування передбачено, що мешканці збирають кошти і купують лічильник, а фінансування робіт із проектування і встановлення обладнання проводиться за рахунок міського бюджету в рамках «Програми енергозбереження на об’єктах житлово-комунального господарства та модернізації систем теплопостачання в м. Славутич на 2016–2018 роки»). Тим, хто вже провів загальні збори співвласників багатоквартирного будинку і прийняв рішення про встановлення будинкового лічильника обліку тепла за власні кошти, потрібно звернутись із заявою і копією протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку до КП «ЖКЦ» для узгодження подальших дій. У заяві потрібно вказати контактні номери ініціаторів або будинкових активістів. За додатковою інформацією можна звернутись до виконкому за телефонами 3-00-11(+150 та +191).

І. П. КОЗЛЕНКО,
головний спеціаліст
управління економіки та соціального розвитку міста


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: