Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Не виховуйте дітей, все одно вони будуть схожі на вас. Виховуйте себе

Важливою ланкою діяльності будь-якого навчального закладу є виховна робота. У навчальних закладах Славутича ця робота регламентована відповідним наказом управління освіти і науки Славутицької міської ради. Провідна ідея в організації цього напрямку діяльності для педагогів...

 

Важливою ланкою діяльності будь-якого навчального закладу є виховна робота.

У навчальних закладах Славутича ця робота регламентована відповідним наказом управління освіти і науки Славутицької міської ради. Провідна ідея в організації цього напрямку діяльності для педагогів міста збігається з твердженням відомого педагога А.С. Макаренка: «Діти – це життя, життя прекрасне, і ставитися до них треба як до товаришів і громадян, поважати їхнє право на радість і обов’язок відповідальності».

Професійним обов’язком педагогів є створення умов для всебічно розвиненої особистості учня – свідомого та відповідального громадянина України. Організація виховного процесу в навчальних закладах міста відповідає таким пріоритетним напрямкам: національно-патріотичне та громадянське виховання, превентивне виховання та формування здорового способу життя, профорієнтаційна робота, організація учнівського самоврядування, морально-духовне виховання на засадах сімейних цінностей.

Протягом І семестру 2015/2016 навчального року у школах та ліцеї провели роботу щодо впровадження Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді та Кодексу етики, честі, порядності, добросовісного та ефективного управління Славутицької територіальної громади за умовними підтемами: «Україно – мій духмяний дивосвіт» (національно-патріотичні заходи), «Цінуймо спокій, безпеку та комфорт Славутича» (безпека життя), «Молодь – погляд у майбутнє», «Молоде покоління обирає здоров'я», «Бережімо собори наших душ», «Своє минуле пам’ятаємо – щасливе майбутнє маємо», «Я – громадянин, я – патріот, я – житель свого міста», «Дитина читає – Україна процвітає», «Славутич – наш дім», «Міцна родина – щасливі діти, активна молодь – добробут в місті». Загалом було проведено 450 заходів, участь у них взяли 2210 учнів.

З метою посилення національно-патріотичного виховання, збагачення духовного потенціалу учнів та вихованців, відродження кращих надбань українського народу, його культурних і національних традицій, враховуючи основні засади Кодексу етики, у всіх навчальних закладах міста проведено День знань під єдиним гаслом «Ми – нація єдина!». Традиційно на початку навчального року у навчальних закладах міста пройшов Тиждень знань безпеки життєдіяльності «Запобігти. Врятувати. Допомогти». Класними керівниками спільно з працівниками відділення ДАІ з обслуговування міста Славутича було проведено 50 виховних справ. Всеукраїнський Олімпійський урок та Олімпійський тиждень, який пройшов у навчальних закладах з 8 по 15 вересня 2015 року, об’єднав як виховні, так і спортивні заходи, головним завданням яких було познайомити учнів із історією олімпійських ігор, досягненнями українських спортсменів, виховувати почуття патріотизму, прагнення до здорового способу життя.

22 вересня 2015 року у навчальних закладах міста були проведені пізнавальні та інформаційні виховні заходи до Дня партизанської слави, метою яких було виховувати в учнів повагу до героїчних подвигів співвітчизників, ушанувати пам’ять тих, хто загинув у роки Великої Вітчизняної війни; формувати патріотичне почуття гордості за старше покоління; сприяти пробудженню бажання вивчати історію своєї держави, берегти її традиції, уболівати за майбутнє країни.

Важливим аспектом виховного процесу була участь молоді у ХХІІ Міжнародному фестивалі дитячої демократії, творчості, телебачення та преси та творчості «Золота осінь Славутича – 2015». Це і «Хочу бачити світ щасливим» (урочиста хода), і «Майбутнє Славутича» (посвята у депутати молодіжної ради), «Дай руку мені, друже» (флешмоб-братання), «Як стати мером» (інтелектуальна гра), «Міс ЗОСЯ – 2015» (конкурс), де участь взяли 200 учнів міста. Громадська організація «Осяяння» на чолі з А.А. Купріяновою з метою виховання у підростаючого покоління любові та милосердя до Землі та Людини, пропагування серед мешканців Славутича захисту домашніх тварин від жорстокого поводження, сприяння формуванню у підростаючого покоління високого еколого-етичного рівня свідомості та культури провела конкурс малюнків та фотографій «Земле – Любове моя!», де взяли участь 162 учні, переможцями визначено 45, заохочувальні призи отримали всі учасники.

Щорічно у жовтні проходить Європейський тиждень місцевої демократії та правових знань, а також Тиждень Кодексу етики. Вперше для зустрічі із представником міської влади був обраний формат тематичного брифінгу. Було оголошено он-лайн конкурс «Моє запитання до секретаря Славутицької міської ради», надійшло близько 60 запитань, а учасниками брифінгу стали лише 14 учнів. Щоб допомогти старшокласникам зорієнтуватися у виборі професії, ознайомити з реальною ситуацією на сучасному ринку праці, працівники міського Центру зайнятості, Центру професійного розвитку та загальноосвітніх навчальних закладів проводять комплекс профорієнтаційних заходів з учнівською молоддю міста. Так, у жовтні відбувся «Ярмарок професій», в якому взяли участь близько 100 учнів 9-11 класів.

Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3 та Славутицький ліцей долучилися до Всесвітнього Дня Гідності, який був проведений вперше в Україні. Також у школах проходять уроки, позакласні заходи та різноманітні акції на тему енергозбереження. До свята «Міжнародний день енергозбереження SPARE!» та акції «Шкільний пиріг енергозбереження» долучилися всі загальноосвітні навчальні заклади нашого міста.

У рамках заходів з відзначення у 2015 році Всеукраїнського Дня Гідності та Свободи у навчальних закладах і закладах культури були проведені тематичні виставки, презентації, інші заходи, присвячені революційним подіям 2004 року та Революції Гідності, її учасникам та значенню цих подій у розвитку громадянського суспільства. Важливим виховним моментом був Всеукраїнський Урок пам’яті «З присвятою замордованим голодом…», діти і молодь Славутича долучилися до скорботних заходів, зокрема загальнонаціональної хвилини мовчання та акції «Запали свічку».

10 грудня 2015 року, у Міжнародний день прав людини, відбувся міський фотоквест «Твої права, юначе!». На автобусних зупинках міста славутичани можуть переглянути банери із світлинами квесту – славутицькі школярі дуже постаралися, вийшов змістовний захід. З метою формування екологічної культури учнів з 7 грудня 2015 по 10 січня 2016 року для учнів була проведена загальноміська природоохоронна екологічна акція «Збережи ялинку». Учні виготовили 170 робіт із підручних матеріалів у номінаціях «Зимовий букет», «Новорічна казка», «Моя ялинка».

Слід зазначити, що, згідно із робочими навчальними планами, у навчальних закладах проводяться факультативні заняття, спрямовані на виховання високих моральних та людських якостей на основі християнських засад «Основи християнської етики» (ЗОШ №3), гармонійний розвиток особистості «10 уроків гармонії» (ЗОШ №2), екологічне виховання та бережливе ставлення до природи, лікарські рослини в нашому житті «Аптека природи» (ЗОШ №3), родинне виховання та основні питання сімейного щастя й благополуччя «Сімейні цінності» (ЗОШ №4), дізнатися про себе із психологічної точки зору, розкрити себе як особистість допомагає факультатив «Психологія» (ЗОШ №3), свідоме ставлення до свого здоров’я та здоров’я інших громадян, формування здорового способу життя здійснюється під час проведення факультативних занять з курсу «Рівний рівному» (ЗОШ №3).

Проводиться постійно профілактика негативних проявів в учнівському середовищі: відбулася зустріч та прес-конференція з Микитою Ломакіним, фіналістом конкурсу «Х-фактор», у підтримку Всеукраїнського проекту «ВСЕ ЗДОРОВО». Класні керівники спільно з Соціально-психологічним центром провели тренінги «Вчимося доброзичливості», «Розвиток позитивного Я-образу», «Насильство серед дітей», «Твоя пам’ять та увага», «Конфлікт та його вирішення», «У доросле життя», «Суїцид, як попередити», «Згуртованість колективу». Відбулися екскурсії учнів початкових класів до Загальноміського бібліотечно-інформаційного центру, також для учнів 9-11-х класів організовані екскурсії до Військової частини міста з метою ознайомлення із структурою та діяльністю даної організації, прищеплення патріотичних ідей та національної свідомості у вихованців. До Славутицького ліцею були запрошені представники Славутицького міського управління юстиції для проведення правоосвітньої роботи серед учнів за темою «Юриспруденція і Україна», «Права дитини». За сприяння Служби у справах дітей та сім’ї виконавчого комітету Славутицької міської ради у навчальних закладах працював пересувний інформаційно-консультативний центр «Дитина має бути щасливою», до складу якого входили представники міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, уповноважені підрозділи внутрішніх справ. Учні отримали консультацію з питань охорони дитинства, захисту їх прав та законних інтересів, житлових та майнових прав, попередження насильства в сім’ї, гендерної рівності, оздоровлення, протидії торгівлі людьми.

Педагогічним колективом Славутича була проведена величезна кількість дієвих, пізнавальних, захоплюючих виховних справ для учнів безпосередньо у навчальних закладах та на міському рівні. Але хочемо звернути увагу: будь-яка кількість виховних заходів, що проводяться у закладах освіти, не матиме жодного виховного впливу без плідної співпраці та підтримки й допомоги з боку батьків, які є для власних дітей першим прикладом для наслідування й першою ланкою у системі виховної роботи. Яку б роботу не проводили класні керівники, одначе слово та приклад батьків є найважливішими, адже недарма англійське прислів’я каже: «Не виховуйте дітей, все одно вони будуть схожі на вас. Виховуйте себе».

Наталія Заїка, Арина Старовойтова,
методцентр управління освіти

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: