Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Матері-героїні виповнилося 60!

Більшість жінок у певний момент свого життя здійснює подвиг – дарує життя маленькій людині та присвячує їй усю себе. У цей момент вона отримує почесне звання «мама» і стає для когось цілим світом. Однак виховання дитини – не така проста справа, як здається. Чого тільки варті безсонні...

Людмила Федорівна Моргунова
Більшість жінок у певний момент свого життя здійснює подвиг – дарує життя маленькій людині та присвячує їй усю себе. У цей момент вона отримує почесне звання «мама» і стає для когось цілим світом. Однак виховання дитини – не така проста справа, як здається. Чого тільки варті безсонні ночі та хвилювання! А далі виникає безліч запитань: як правильно виховувати дитину? як стати хорошою матір’ю? бути демократичною чи суворою? Але найголовніше бажання кожної жінки – щоб її дитина була щасливою та знайшла своє місце в житті. Такими питаннями неодноразово задавалася мати-вихователька, яка виховала 25 дітей та має 12 онуків. Це Людмила Федорівна Моргунова, мати-вихователька дитячого будинку сімейного типу в м. Славутич.

Людмила Федорівна народилася 4 грудня 1955 року в містечку Красний Луч на Луганщині. Тут закінчила середню школу, вчилась у Шахтарському педагогічному училищі, який закінчила в 1982 році. У 1976 році поєднує своє життя з мужнім та добрим чоловіком Олександром Адамовичом Моргуновим. У Людмили Федорівни та Олександра Адамовича народжуються дві доньки. І так здавалося, що сім`я виконує свій обов`язок – виховує донечок, але доля диктувала інакше…

 

У 1988 року сім`я переїздить до Славутича. Часи ставали все важчими та водночас і відвертішими. У пресі та на телебаченні все частіше з`являлися статті про дітей, які за тих чи інших обставин опинилися в дитячих будинках. Людмила Федорівна не могла без сліз читати їх. Нарешті вона не витримала і запропонувала чоловікові створити дитячий будинок сімейного типу. Січень 1990 року – за покликом серця сім`я Людмили та Олександра Моргунових відгукнулися допомогти покинутим дітям. Ця сім`я одна з перших у Київській області створила будинок сімейнго типу. Виховуючи своїх донечок, подружжя відважилося взяти на виховання й десятеро(!) осиротілих дітей.

Із метою забезпечення повноцінного розвитку та виховання дітей міський голова Славутича приймає рішення надати дитячому будинку сімейного типу окреме житло, п`ятикімнатний котедж, за адресою: Єреванський квартал, 25. Матері-виховательці відомі труднощі, які можуть виникнути під час виховання в період вікових криз, вона вміло налагоджує контакт із дитиною, визначає та задовольняє реальні потреби дитини, захищає права дитини, готова сприяти всебічному їх розвитку. Час швидко плинув, діти підростали, і вже найменші пішли до школи. У 1997 році у Людмили Федорівни та Олександра Адамовича з`являється довгоочікуваний син. Ласки у матері-виховательки вистачає на всіх дітей.

У 2005 році, коли з малесенькою чотиримісячною дівчинкою трапилась біда, вона не стрималась і взяла її в сім`ю, а в жовтні 2007 року знову виникла необхідність влаштування дітей – і Людмила Федорівна, не задумуюючись і не вагаючись, прийняла в сім`ю двох маленьких сестричок, які знайшли затишок, тепло та мамину ласку. Це мудра жінка, щира, відкрита наставниця, до неї за порадою й сьогодні звертаються колишні вихованці – і для кожного з них у матері свій рецепт на щасливе життя.

 

У 2004 році Людмила Федорівна стала переможцем міської програми «Людина року», у 2005 році отримала відзнаку Славутицької міської ради «За особистий внесок у розвиток міста». А в 2006 році за материнську самовідданість, зразкове виховання дітей та забезпечення умов для всебічного їх розвитку Людмилу Моргунову відзначено державною нагородою – орденом Княгині Ольги ІІІ ступеню. У 2010 році з нагоди ювілею (55-річчя) матері-виховательки Людмилу Федорівну нагороджено відзнакою Міністерства у справах сім`ї, молоді та спорту «За сумлінне батьківство».

4 грудня 2015 року за сприяння Центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді славутичани зібралися в конференц-залі ЗБІЦу з нагоди 60-річчя матері-виховательки Людмили Моргунової. Одним із перших її привітав почесний мер Славутича Володимир Петрович Удовиченко та вкотре наголосив про мудрість, відважність та невгасиму силу любові Людмили Федорівни. А діючий міський голова Юрій Фомічев вручив Людмилі Федорівні Подяку за вагомий особистий внесок у розвиток сімейних форм виховання дітей, материнську самовідданість, забезпечення умов для повноцінного розвитку здорових, гармонійно розвинутих особистостей, громадян незалежної України.

Багато теплих слів адресували ювілярці секретар міської ради Володимир Борисов та Лідія Леонець, колишній секретар міської ради минулого скликання. На свято з подарунками завітали: голова профспілкового комітету ДП «Управління забезпечення функціонування об`єктів Чорнобильської АЕС» Світлана Грабовець, депутат міської ради Костянтин Джалалян, директор Центру захисту дітей Віра Лата, голова ППО ЧАЕС, депутат міської ради Максим Орлов, начальник управління кадрів та соціального розвитку ВП «Атомремонтсервіс» НАЕК «Енергоатом» Людмила Хорошева, депутат міської ради Наталія Шуригіна. Організатори заходу висловлюють щиру подяку спонсорам за благодійну допомогу в проведенні свята, а саме: О. В. Кульчейко (ФОП) та М. В. Тодорову (ПП «Тріт»).

Шановна Людмило Федорівно! Нехай доля шле Вам добро і щастя, міцне здоров`я та достаток, а віра, надія та любов будуть вірними супутниками на Вашому життєвому шляху! Нехай тепло і затишок родинної оселі надійно захищає Вас від негараздів, а в майбутньому на Вас чекає ще багато наповнених корисними справами і земними радощами років!

Редакція приєднується до поздоровлень та бажає ювіляру ще довгих років виховувати юнь Славутича.

 

Алла БОЖОК,
фото Вадима ІВКІН
А


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: