Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Поради психолога щодо раннього розвитку дітей

Читати з пелюшок, рахувати з пелюшок, вивчати іноземну, плавати, знати кольори… З появою в кінці минулого століття методик раннього розвитку дитини питання навчання різним премудростям стає актуальним чи не з першого дня появи малюка на світ. До питання раннього розвитку треба...

 
Читати з пелюшок, рахувати з пелюшок, вивчати іноземну, плавати, знати кольори… З появою в кінці минулого століття методик раннього розвитку дитини питання навчання різним премудростям стає актуальним чи не з першого дня появи малюка на світ. До питання раннього розвитку треба підходити дуже зважено, враховуючи можливості вашої дитини. По можливості потрібно створити умови для природного і приємного інтелектуального розвитку. Для цього існує декілька правил, які допоможуть зробити заняття з грудним малюком приємним і корисним.

Головне правило – не зашкодь!

Це головне правило будь-яких маніпуляцій, які батьки проводять над своїм улюбленим чадом. Що ж поганого може бути в тому, що ви почнете інтенсивно розвивати інтелектуальні здібності вашого малюка? Ви хочете зробити з дитини видатного конструктора або музиканта? Але справа в тому, що у дитини зовсім інші погляди на ваші бажання!

• Дитина повинна бути готова до навчання – не чинити спротиву урокам, із задоволенням поглинати нову інформацію саме в тому обсязі, в якому вона готова її засвоїти.

• Немає сенсу починати навчання на фоні нездоров’я або будь-яких перекосів, змін і стресів у житті малюка (порушенні режиму дня, введенні прикорму, переїзд та ін.).

• Уроки з малюком повинні бути побудовані у формі гри, не йти надто довго (перші заняття – 30 секунд, поступово збільшуючи до 1–2 хвилин).

• Якщо ви зіштовхнулись з небажанням дитини займатись, не треба наполягати і примушувати його займатись!

Автор однієї з методик – Масару Ібукі. Він не педагог, не психолог, а один із засновників компанії SONY, батько дитини, хворої на ДЦП. Його методика полягає в тому, що «Після трьох уже пізно». Автор говорить про те, що до трьох років мозок людини переживає яскравий та унікальний етап розвитку: в цей період формується до 70–80% нейронних зв’язків між клітинами головного мозку. При цьому 90% такої інтенсивної роботи приходиться на перший рік життя малюка. Навчання дитини проходить таким чином: ви пропонуєте дитині до вивчення абсолютно різні науки. Дитина здатна засвоювати великі об’єми інформації. Готуючи дидактичний матеріал для дитини, треба звертатись до першоджерел – скарбниць світової цивілізації. Хай у самому ранньому віці дитина побачить картини відомих художників, почує твори великих музикантів, почує вірші відомих поетів.

Вагомий акцент у методиці Масару Ібуки ставиться на вивченні іноземних мов та музики. Ібукі вважав, що раннє знайомство з музикою робить малюка не тільки розвинутим не за роками, але й вчить його концентруватися, знаходитися в гармонії із собою і навколишнім світом.

Велику увагу приділено в цій методиці й фізичному розвитку дитини. Масару Ібукі вважав, що малюка із самого народження треба вчити плавати, а як тільки стане на ніжки – кататися на ковзанах. Так у малюка швидше і краще буде розвиватися координація рухів, формуватися тіло і м’язовий каркас.

Наступна методика, яка також є цікавою для батьків, заснована на роботі з кубиками зі складами та настінними таблицями – методика Зайцева. Дитина вчиться складати слова зі складів, ще не вміючи говорити. При цьому кубики відрізняються один від одного звуковим наповнювачем, в результаті чого полегшується процес запам’ятовування «незрозумілих» для дитини складів. До набору кубиків додаються таблиці на стіну, з якими необхідно працювати кожен день, і диск із тими ж складами, які проспівані на мотив відомих дитячих пісень. Це також сприяє швидкому і легкому запам’ятовуванню.

Чарівні картки – це вже методика Глена Домана. Автор цієї методики – лікар-нейрофізіолог, він вважав, що, діючи на один із органів почуттів людини, можна стимулювати розвиток всього головного мозку в цілому. Так, показувати дитині кожного дня 10 карток по 10 секунд із словами однієї теми. Картки можна виготовити самим або купити.

Вкладки і рамки за методикою Марії Монтессорі. Це, мабуть, найбільш популярна методика серед педагогів дитячих садочків і Центрів раннього розвитку. Дидактичний матеріал до цієї системи навчання можна легко знайти практично в кожному магазині іграшок. Це всі можливі рамки-вкладки, шнурівки. Крім того, великою увагою серед люблячих батьків користуються різні ігри для розвитку дрібної моторики рук (перебирання і сортування різного розміру предметів, фігурок та ін.).

Найбільш відома книга цього автора називається «Допоможи мені це зробити самому». Як за цією методикою працювати? Підбирайте для дитини іграшки з різних матеріалів, даючи можливість дитині навпомацки зрозуміти, чим відрізняються між собою, наприклад, шовк і шерстяна тканина.

Методика Марії Гмошинської. Ця методика розрахована не стільки на навчання дитини малюванню, скільки для загального розвитку грудної дитини. Починати малювати можна приблизно із 6 місяців, коли малюк навчиться впевнено сидіти. Візьміть великий лист ватману, посадіть на нього дитину і покажіть йому, як можна малювати. А саме – занурювати пальчики, а то і всю руку у фарбу і водити по листу паперу. Малювати можна і правою, і лівою рукою. Взагалі постарайтесь не обмежувати дитину своїми уявленнями про «правильне малювання». До речі, малювати можна не тільки руками, але й іншими частинами тіла.

В якості фарби використовується спеціальна – не токсична, гіпоалергенна, яка може використовуватись для грудних дітей (така продається в магазинах дитячих іграшок).

Перший рік життя дитини – чудовий час для розвитку малюка. Більш ніколи в житті малюк не буде переживати період такого бурхливого росту. Він розвивається семимильними кроками по декількох напрямках одночасно інтелектуально, емоційно і фізично. Про це добре знають і педіатри, і педагоги. Тому й рекомендують не втрачати час. Використайте ці 12 місяців для того, щоби допомогти малюку впоратися зі стресом появи на світ, а також багато чому навчитися новому й чудовому. І пам’ятайте, що головний урок для малюка зараз – засвоїти те, що ви його любите!

Алла БОРОВИК,
соціальний педагог
Соціально-психологічного центру
(за матеріалами часопису «Мой ребёнок»)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: