Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Олександр Качний: Ми зупинимо галопуюче зростання цін на продукти харчування

Держкомстат оприлюднив свіжі дані Моніторингу цін на соціально значущі товари. Статистика невтішна та безжальна – за останні 9 місяців ціни на ключові товари першої необхідності, що називається, пішли в рознос. Соняшникова олія подорожчала на 59,6%, хліб - на 54%, борошно - на 48,7%...

 
Держкомстат оприлюднив свіжі дані Моніторингу цін на соціально значущі товари. Статистика невтішна та безжальна – за останні 9 місяців ціни на ключові товари першої необхідності, що називається, пішли в рознос. Соняшникова олія подорожчала на 59,6%, хліб - на 54%, борошно - на 48,7%, цукор - на 41%. Зростання цін на молочні продукти і м'ясо склало від 20 до 30%.

Але найсильніший удар по гаманцю населення завдали овочі. Розраховуючи інфляцію, Держстат оголосив про те, що ціни в цьому сегменті зросли порівняно з початком року на 18,1%. На практиці ж виявилося, що все набагато сумніше. Капуста з початку року подорожчала на 188%, морква – на 167%, лук – на 81%.

Як же так сталося? Справа в тому, що ще 2 роки тому держава досить активно займалася ціновим регулюванням на соціально значущі товари (в першу чергу - продукти харчування першої необхідності). Але новий уряд та коаліція зробили все, аби відмовитися від державної підтримки найбільш вразливих верств населення. Спочатку були скасовані всі компенсаційні виплати у вигляді індексації доходів населення, передбачені статтею 9 Закону України «Про ціни і ціноутворення». А потім було ліквідовано Держінспекцію з контролю за цінами. Держава обрала тактику «закривати очі» на те, що відбувається на продовольчих ринках.
В цілому ж, з 23 соціально важливих продуктів харчування, що знаходяться «під моніторингом», тільки по трьох (сало, рис, яйця) зростання цін вписалося в обіцяну з 1 вересня індексацію зарплат, пенсій та інших соціальних виплат. Тож такою нікчемною індексацією не вдасться покрити істотно збільшені витрати громадян навіть на такі життєво необхідні продукти, як хліб, молоко і масло

Українці і раніше володіли загальноєвропейським рекордом за величиною витрат на продукти харчування в щомісячному доході – за підсумками 2013 року вони оцінювалися в 55%. Яку ж частку у бюджеті звичайного жителя країни вони складуть у кінці 2015, враховуючи більш ніж 75% -ву інфляцію, девальвацію в 2,9 рази, істотне зменшення реальних зарплат і пенсій українців – страшно навіть припустити.


Олександр Качний, голова регіональної організації політичної партії «Опозиційний блок» в Київській області:
«Держава, одночасно і послаблюючи держрегулювання цін на продовольчі товари першої необхідності, і не підвищуючи соціальні стандарти хоча б на величину інфляції, ризикує отримати відповідь у вигляді голодних бунтів. Неефективна та непрофесійна правляча коаліція та уряд, прикриваючись війною, не зробили геть нічого, аби полегшити життя мешканців Київщини та всієї України в такій кризовій ситуації. Вже зрозуміло, що влада популістів має піти. Після нашої перемоги на виборах, ми проведемо індексацію зарплат, пенсій та соціальних виплат на 75%, знизимо тарифи удвічі та зупинимо галопуюче зростання цін. Ми маємо чітку програму дій та конкретні кроки для виходу з кризи».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: