Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Опозиційний уряд: під вивіскою податкової реформи українців продовжують душити поборами

9 вересня Опозиційний уряд провів чергове засідання – говорили про податкову політику та концепцію податкової реформи нинішньої влади. Опозиціонери констатують: уряд продовжує тиснути на тих, хто заробляє та створює робочі місця – будь-який доход чи заощадження влада прагне конфіскувати.

Голова Київської обласної організації Опозиційного блоку Олександр Качний
9 вересня Опозиційний уряд провів чергове засідання – говорили про податкову політику та концепцію податкової реформи нинішньої влади.

Опозиціонери констатують: уряд продовжує тиснути на тих, хто заробляє та створює робочі місця – будь-який доход чи заощадження влада прагне конфіскувати. Лише факти: всього за півтора роки роботи нового уряду запроваджено 12 додаткових податків та зборів. Серед них: податок на відсотки по депозитам, податок на пенсії, транспортний податок та податок на нерухомість. Ба більше – самих додаткових податків уряду мало – він постійно підвищує податкові ставки. Наприклад, лише податок на відсотки по депозитам збільшено на 5% - з 15 до 20%. Наслідками введення нових податків та зборів, у 2015 році уряд відбере в громадян України понад 52 мільярди гривень. В цілому ж в нинішньому році податковий тиск збільшиться на 100 мільярдів гривень, що на 25% більше ніж в минулому році. Всі ці гроші могли б піти на розвиток економіки та підвищення зарплат. Натомість, кажуть в Опозиційному уряді, ці мільярди стануть надбанням чиновників-корупціонерів, а влада планує й надалі проводити неадекватну податкову політику.

В Опозиційному уряді є чітка та конкретна програма дій по нормалізації податкової політики. По-перше, потрібно встановити розмір податку на доходи фізичних осіб в розмірі 13% (уряд планує збільшити його до 20%). Опозиція переконує: низька ставка податку буде стимулом для легалізації високих зарплат. Крім того, пропонується запровадити карну відповідальність та невідворотність покарання за виплату зарплат «у конвертах» - як наслідок, це призведе до легалізації оплати праці.

Зазнала нищівної критики і пропозиція уряду підняти ставку податку на прибуток з 18 до 20%, адже це шлях в нікуди. Опозиціонери наполягають на тому, що податок потрібно поступово зменшити до 16% протягом двох років, а прибуток, який використовується для інвестування та модернізації взагалі не оподатковувати. Навіть нефахівцю очевидно, що реформа повинна стимулювати зростання економіки, а не збільшувати податковий тиск.

Що стосується збільшення транспортного податку, то тут опозиція наполягає на тому що він не повинен стосуватися усіх без винятку автовласників, як це пропонують «реформатори», а тільки власників автомобілів класу «люкс» з об’ємом двигуна понад 3990 см3. І податкова ставка повинна дорівнювати 35 тисяч гривень за один автомобіль такого класу.

З огляду на вищевикладене напрошується невтішний висновок - податкова реформа, запропонована чинним урядом в своєму нинішньому вигляді, позбавляє українців надії на швидке економічне зростання. Поки що ж складається враження, що на меті в уряду не розвиток, а знищення економіки як такої.


Голова Київської обласної організації Опозиційного блоку Олександр Качний:

Ця податкова «реформа» аж ніяк не співпадає з очікуваннями мільйонів українців
Часті й непередбачувані податкові зміни, які так полюбляє нинішній уряд, відлякують інвесторів. При цьому влада продовжує податковий тиск та бореться із залишками бізнесу, який не чекає на милість влади, а продовжує сам себе забезпечувати навіть в цих жорстких умовах. Ми наполягаємо, що уряд повинен відмінити податок на пенсії, військовий збір, податок на депозити, а крім того, зберегти в повному обсязі спрощену систему оподаткування для малого бізнесу. Після перемоги на виборах ми доб’ємося проведення справжньої податкової реформи і введемо обов’язковий мораторій на 5 років на зміни в податкове законодавство. Україні потрібен економічний стрибок, а його зможуть забезпечити тільки низькі податкові ставки та прості й зрозумілі податки. Тільки в такому випадку можна очікувати на швидкий економічний розвиток.

Тетяна Кожевнікова


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: