Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чергове підвищення тарифів: за чиї помилки платять українці?

З 1 вересня в Україні знову зросли тарифи на електроенергію для населення. Це вже друге зростання цін цього року. Тож тепер маємо платити: до 100 кВт/год - 45,6 коп за кВт/год. Від 100-600 кВт/год — 78,9 коп. Понад 600 кВт/год — 147,9 коп. Півтора роки тому...

 
З 1 вересня в Україні знову зросли тарифи на електроенергію для населення. Це вже друге зростання цін цього року. Тож тепер маємо платити: до 100 кВт/год - 45,6 коп за кВт/год.

Від 100-600 кВт/год — 78,9 коп. Понад 600 кВт/год — 147,9 коп. Півтора роки тому кіловат-година коштувала лише 24 копійки, тоже за цей термін вартість електроенергії зросла більш ніж на 75%. Але це не кінець – в найближчі півтора року тариф зросте ще в 2,5 рази і кіловат-година для середньостатистичної родини буде коштувати 1,68 грн.

Ціна на газ (на хвилинку, власної української добичі) вже перевищила всі розумні межі, а до 2017 году тариф підвищиться просто космічно – на 285%. Більш ніж 50%-ві підвищення вартості гарячої води та опалення теж оптимізму не додають. І все б нічого, але розумного та логічного обґрунтування таких заходів за більш ніж рік діяльності парламентської коаліції та уряду ніхто так і не спромігся, або й не хотів надати. Жодних публічних розрахунків тарифу, жодної прозорості – лише посилання на «вимоги МВФ». Між тим, підвищення тарифів вже починає давати свої невтішні плоди. Почалась криза неплатежів, зривається підготовка до опалювального сезону. Мільйони людей кинулись оформляти субсидії, чого аж ніяк не чекала сфера соцзабезпечення.
Разом із тарифами росте невдоволення. Але жодного натяку на якесь врегулювання цієї проблеми відповідальні за тарифну кризу учасники парламентської коаліції не дають. Мовляв, викручуйтесь як хочете. Між тим, усі українські пенсіонери, соціально незахищені громадяни, бюджетники – опинилися на межі прірви. За словами голови Київської обласної організації Опозиційного блоку Олександра Качного, антинародне тарифне свавілля почалося з повного ухвалення провладної коаліції.

«Пряму відповідальність за зубожіння українців несуть фракції парламентської коаліції – «Народний фронт», «Блок Петра Порошенка», «Самопомоч», «Радикальная партія» і «Батьківщина. Усі вони спочатку погодилися підняти тарифи до грабіжницького рівня, делегували своїх міністрів до уряду. А тепер намагаються ще й спекулювати на тарифній темі і вдавати з себе критиків політики влади, самі будучи владою. Особливо вражає поведінка Юлії Тимошенко, яка спочатку підписала кабальні газові контракти, потім зі своєю фракцією проголосувала за грабіжницькі вимоги МВФ, а зараз – критикує тарифну політику як ні в чому не бувало. Люди, на щастя, все пам’ятають і належну оцінку цій коаліції обов’язково дадуть вже на найближчих місцевих виборах», - наголошує політик.

«Опозиційний блок», каже Олександр Качний, працює над питанням зниження тарифів у декількох площинах. По-перше, до судів першої інстанції постійно подаються позови з вимогою відмінити грабіжницьке підвищення. По-друге – парламентська фракція Опозиційного блоку подала до Верховної Ради законопроект, яким передбачено зниження тарифів. Також направлено звернення до Генпрокуратури з вимогою притягнути до відповідальності тих, хто допустив «тарифний геноцид».

«Суди масово відмовляють громадянам-позивачам і це в черговий раз демонструє, що ця гілка влади у нас сьогодні не є незалежною. Приймати політичні рішення замість того, щоб захищати людей – що може бути більш цинічним? Наша позиція жорстка і конкретна – тарифи має бути знижено до рівня початку 2014 року. Крапка. І ми досягнемо цієї мети, адже коаліції популістів та корупціонерів залишилося недовго. Про підвищення ж можна буде говорити тільки тоді, коли зросте рівень життя і відновиться економіка. До того часу – жорсткий мораторій та суцільний контроль в цій сфері», - підкреслив Олександр Качний.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: