Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Poliklinika: концепція бізнес-резиденції та житла для ВПО в м. Славутич

Poliklinika: концепція бізнес-резиденції та житла для ВПО в м. Славутич фото

Після повномасштабного вторгнення росії, український бізнес зазнає великих втрат: люди втрачають домівки, роботу, через обстріли чи окупацію зруйновані підприємства. Ведення підприємницької діяльності на цих території є небезпечним і неможливим, а понад 6 млн українців вимушені були покинути свої домівки. Разом із тим, підприємці продовжують стійко підтримувати економіку країни і шукати нові способи працювати, а запит на житло для ВПО зростає.

BigCityLab poliklinika пропонуємо містам та громадам взяти на озброєння два ключові принципи вирішення викликів, які через це виникають:

1. Відмовитися від рішення будувати окремі квартали чи контейнерні містечка – треба інтегрувати людей в місто. Щоб ефективно залучити переселенців після переїзду, потрібно реконструювати наявні будівлі, або побудувати з нуля будинки в різних районах. Замість того, щоби створювати один ізольований від життя в місті житловий квартал.

2. Ефективність сучасних міст вимірюється у багатофункціональності інфраструктури. Для створення будь-якої нової будівлі необхідно взяти за правило надати їй щонайменше три функції:
- житло
- комерційну площу
- публічний простір

Що ми пропонуємо?

Рішення, що пропонує розмістити переселенців і підприємства у місті, створити нові робочі місця, новий виток економіки та ефективно використовувати старі будівлі. Разом із литовським архітектурним бюро Pupa ми розробили концепцію та ескізний проєкт на базі будівлі старої поліклініки. Пропонуємо протестувати формат бізнес-резиденції, де ми надамо підприємцям повний пакет підтримки – простір для роботи, житла (для їх сім'ї та сімей їхніх працівників), відпочинку та дозвілля.

Програма бізнес-резиденції – це мікс виробничих, комерційних, соціальних та житлових просторів в одному місці.

  • Житлове/офісне
    4400 м²

  • Комерційне
    2900 м²

  • Соціальне
    2600 м²

  • Адміністративне
    130 м²

142 квартири:

  • 30-45 м²
    53 квартири

  • 45-60 м²
    56 квартир

  • 60-75 м²
    18 квартир

  • 75-100 м²
    15 квартир

Чому саме в Славутичі?

Кожне мале місто України має закинуті будівлі, які можна було б перетворити на подібні бізнес-резиденції. Славутич – це місто-пілот, досвід якого плануємо перенести на інші малі міста України.

Після деокупації Київської та Чернігівської областей, Славутич став одним із тих міст, що надає прихисток переселенцям. У місті є будівля поліклініки, яка не використовується за призначенням і пустує вже 9 років. Вона збудована 1990 року, і з того часу проведення капітального ремонту чи здійснення реконструкції об'єкту не проводилось, але будівля збережена в прийнятному стані. Її загальна площа – 10 000 кв м. Ми пропонуємо перетворити її на бізнес-резиденцію та житло для внутрішньо переміщених осіб. Славутич вже активно допомагає підприємцям з окупованих територій відновлювати свою діяльність та забезпечує їх домівками. В результаті реконструкції ми отримаємо 3000 кв метрів під комерційну та виробничу діяльність, центр психологічної підтримки (в рамках ініціативи Першої Леді) та 140 квартир.

Чому обрали для пілоту саме Славутич:
 

  • Достатньо вільних місць у школах та садочках
  • Є центри для дітей з тимчасовими функціональними порушеннями чи інвалідністю
  • Філія КПІ
  • 5 фізкультурно-оздоровчих комплексів
  • 2 басейни
  • 2 незалежних джерела теплової енергії в системі централізованого теплопостачання
  • висока якість повітря та близькість до природи

Потрібні лише додаткові площі для роботи та житла, щоб постраждалі від російської агресії громадяни могли знову мати високу якість життя. Усім іншим місто їх одразу забезпечить.

Архітектурний підхід

Приставна конструкція з балконами дозволить позбавитися відчуття лікарні і створити комфортні квартири.

 

Читайте також: Стару славутицьку поліклініку перетворять у бізнес-резиденцію та житло для ВПО

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: