Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Ремонт дороги Київ-Чернігів: хто і за скільки ремонтує та коли закінчать

Ремонт дороги  Київ-Чернігів: хто і за скільки ремонтує та коли закінчать фото

Дорога Київ-Чернігів у лютому-квітні минулого року врятувала чернігівців: хтось цією дорогою виїхав у більш безпечні місця та міста, а інші, хто залишилися у Чернігові, отримували продукти та ліки. Проте, якщо до початку широкомасштабної війни дорога Київ-Чернігів була одна, то тепер, через руйнування мостів та інші наслідки бойових дій, маємо говорити не про дорогу, а про дороги.

Київ-Чернігів-Нові Яриловичі

світлина пресслужби Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області

Щодо цієї автодороги, яка була безумовно основною при автомобільному сполученні Чернігова зі столицею до повномасштабного вторгнення, наразі все доволі туманно.

Як нам відповіли у Службі відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області (ще нещодавно ця інституція звалася службою автомобільних доріг):

Роман Сміяненко

-Вмежахреалізаціїпроекту«Покращеннятранспортно-експлуатаційногостану автомобільнихдорігнапідходахдоКиєва»передбачено виконанняробітзкапітального ремонтуна ділянцікм61+160-км98+800автомобільної дорогидержавного значенняМ-01 Київ-Чернігів-НовіЯриловичі(нам.Гомель),длявиконанняякихукладеноконтрактміж ДержавнимагентствомавтомобільнихдорігУкраїни«Укравтодор»ізкомпанією«AZVIRT» Limited Liability Company (Азербайджан), зазначив начальник Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області Роман Сміяненко.

Цікаво, що у службі нам не змогли надати відповідь щодо вартості та тривалості ремонту й того, наскільки здорожчали роботи після того, як Чернігівщиною та Київщиною прокотилася війна:

-Ми не були і не є стороною контракту, а технічний нагляд за процесом робіт протягом всього терміну його дії здійснює незалежна юридична особа – «Dongsuung Engineering co.Ltd», написав Роман Сміяненко.

Знайти фірму «Dongsuung Engineering co.Ltd» (з двома літерами «u» у слові «Dongsuung») нам не вдалося. Скоріш за все, це одруківка (на користь цієї версії говорять публікації служби автомобільних доріг Київської області у «Фейсбуці», в яких згадується «Dongsung Engineering co.Ltd» - з однією «u»).

А ось фірма «Dongsung Engineering co.Ltd» є південнокорейською: головний офіс компанії знаходиться у Сеулі. Тобто виходить, що ремонтують дорогу представники Азербайджану, а спостерігає за ними компанія з Південної Кореї, й все це відбувається на Чернігівщині…

Як розповідає Роман Сміяненко, наразі завершений ямковий ремонт на відрізку між Черніговом та Кіптями. А максимальна швидкість на дорозі після закінчення ремонту, не має перевищувати 110 кілометрів на годину.

Стосовно термінів, коли буде закінчено капітальний ремонт ділянки дороги Кіпті-Київ, наразі достовірної і точної інформації немає. Але за інформацією чернігівських водіїв, на візуальне спостереження роботи наближаються до кінця. Вкладання нового дорожнього полотна на ділянці дороги у Київській області (від Києва до Семиполків) майже завершене. Тут лишаються роботи по облаштуванню дороги необхідними дорожніми аксесуарами: відбійники, розділова смуга, відбивачі, ліхтарі, розмітка, тощо.

Ділянка дороги на території Чернігівської області візуально має менший рівень готовності, наразі активні будівельні дорожні роботи ведуться в Кіптях. Але все ж таки більшість чернігівських водіїв сподіваються, що основні роботи по капітальному будівництву нової київської траси будуть завершені до кінця року.


Київ-Вишгород-Десна-Чернігів
 

світлина пресслужби Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області

Ця дорога, яка стала «дорогою життя» під час облоги міста, наразі також ремонтується. Ось тільки, як повідомляють у Службі відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області, після введення воєнного стану, дорога стала об’єктом критичної інфраструктури й всі договори, укладені щодо обслуговування таких доріг, будуть оприлюднені лише протягом 90 днів після закінчення воєнного стану (тобто вже після української перемоги).

Тим не менш, у Службі відновлення наводять посилання на один з договорів у системі «Прозорро», під назвою «Послуги з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування державного значення та штучних споруд на них в Чернігівській області на 2023 рік», що був заключений у березні 2023-го року. Він стосується не лише доріг Київ-Вишгород-Десна-Чернігів та Київ-Чернігів-Нові Яриловичи, а й більшості доріг державного значення на Чернігівщині.

Утримувати ці дороги має фірма ТОВ «Автомагістраль-Південь», яка виграла тендер з пропозицією у 768 мільйонів гривень.

Олександр Ясенчук

-Власником цієї фірми вважають Геннадія Труханова- говорить експерт проекту «Антикорупційний дорожній контроль» Олександр Ясенчук.

Дійсно, про ймовірну причетність ТОВ «Автомагістраль-Південь» до найближчого оточення скандального мера Одеси Труханова (міський голова лише напочатку травня 2023-го, завдяки внесенню застави у понад 30 мільйонів гривень, вийшов з СІЗО, куди потрапив у зв’язку з обвинуваченням по справі заводу «Краян»), говорить, зокрема, сайт українського журналу «Форбс».


Що з деревами?
 

світлина пресслужби Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області

Ще один контракт був заключений у листопаді 2022-го з ФОП Воєдило В. В. Мета: «Проведення робіт з видалення аварійних придорожніх насаджень, які не відповідають вимогам ДСТУ 3587-97 та створюють загрозу для забезпечення дорожнього руху транспортних засобів на автомобільній дорозі загального користування державного значення М-01 Київ – Чернігів – Нові Яриловичі (на м. Гомель) км 105+500 – км 111+739 (праворуч)» (або, простіше кажучи, вирубка дерев вздовж дороги). Ціна питання: 827 тисяч 647 гривень 91 копійка.

Але в активістів у зв’язку з цим виникає питання: що роблять з деревиною після її вирубки:

-Вирубують дерева – ділова деревина. Знаємо, що «попередники» таку деревину продавали. Але на жоден наш запит нам не відповіли: куди дівають ділову деревину – стовбури дерев? Бачив фотографію – там чимало (вирубаних дерев, - прим.),- зазначає Олександр Ясенчук. – Нам відповідають, що після закінчення ремонту дороги там посадять дерева. Гарно, що посадять. Але яка кількість цих дерев – у відповіді немає.

Як зазначають активісти, в умовах воєнного стану громадський контроль за ремонтом доріг є доволі обмеженим. Тому, схоже, залишається, у першу чергу, чекати на чесність від влади та на контроль – як від владних інституцій, так й від південнокорейських наглядачів.

Сєргєй Карась

Чернігівська медіа група

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: