Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як довго триватиме навала мошок у нашому регіоні - відповідь еколога

Як довго триватиме навала мошок у нашому регіоні - відповідь еколога фото

Уже понад два тижні мешканці Чернігівщини потерпають від мошок. Ці надокучливі комахи не залишають у спокої ні у сонячний день, ні у похмурий вечір. Навіть магазинні репеленти не здатні допомогти побороти цю навалу.

Скільки доведеться боротися із мошками, чому цього року їх так багато та як від них врятуватися. розібратися із цим питанням нам допоміг завідувач кафедри екології та охорони природи НУ «Чернігівського колегіуму» Юрій Карпенко.

Юрій Карпенко, Фото сайту 0462.ua

 

«На Чернігівщині дуже багато мошок насамперед через водопілля. Вона відкладає яйця, личинки розводяться у вологому середовищі, водоймах, заболочених місцях, і з личинок в подальшому формуються такі маленькі, противні мошечки. Висока вода, тривалість води, різка зміна холодного періоду теплим повітрям, потім повільний приліт птахів комахоїдних, таких як ластівки, стрижі – все це дало результат, який ми маємо» – пояснює Юрій Олександрович.

Всі  з нетерпінням чекають на закінчення навали мошок, щоб нарешті можна було спокійно ходити містом. Юрій Карпенко говорить:

«Усіх цікавить, коли вже це закінчиться. Це станеться десь у середині та частково у кінці червня. Цикл мошок триває від 2-х до 4-х тижнів. Якраз попередній тиждень та цей – це піковий період першої генерації мошок. Через пару тижнів уже буде друга генерація мошок. Тобто фактично така особливість їхньої біології».

Ще однією цікавою особливістю цього виду комах є те, що кусають лише самки. Як у комарів, так і у мошок людською кров’ю харчується тільки жіноча стать.

Як і має бути, у природі існують вороги цих комах, які їх їдять та хоча б частково зменшують популяцію. Мова йде про комахоїдних птахів, що допомагають позбутися надокучливих, але не менш важливих для екології мошок.

Цього року у славутичан у тому числі  з появою мошок з’явилася нова неочікувана проблема – репеленти не допомагають.

«Більшість магазинних засобів або мають не ту концентрацію відповідно діючої речовини, або містять речовини, які відлякують, а не знищують мошок. Із хімічних засобів допомагають ті, що створені на основі препаратів детта хімічної композиції. Є й народні засоби: пряно-ароматичні рослини, ефірні олії, гвоздична олія. Дуже пахучі одеколони та ванілін теж можуть впливати на мошок. Крім того, в’єтнамська зірочка допомагає. З природніх компонентів – це дим, полинь, екстракт пижмо. Мошок відлякує те, що має сильний запах. Їм це не до вподоби, тому що у них хороший та дуже розвинений нюх».

Отже, мошки продовжуватимуть докучати нам ще близько місяця. Тільки в кінці червня містяни нарешті матимуть можливість більш-менш спокійно вийти в парк, поїхати на природу чи на дачу і не перейматися стосовно цих маленьких та набридливих комах, що наразі хмарами літають в місті нових ідей.

 
Відео: Суспільне Чернігів
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: