Завантаження ...

Чим живе сьогодні Чорнобильська АЕС?

Чим живе сьогодні Чорнобильська АЕС?  фото

Зону відчуження та ЧАЕС відвідали представники керівного складу Національна академія наук України, на чолі з президентом НАН України Анатолієм Загороднім.

За інформацією ДСП «Чорнобильська АЕС», метою візиту є поглиблення наукового супроводу робіт у зоні відчуження, зокрема і робіт щодо виведення Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

«Сьогодні з головою ДАЗВ та керівництвом ЧАЕС мова йшла про те, що було б добре створити науковий хаб, і в такий спосіб розширити нашу співпрацю, долучати інші інститути нашої Академії. Ми бачимо в цьому наше майбутнє», — прокоментував візит пан Загородній.

У рамках візиту на Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС» Президента Національна академія наук України - Анатолія Загороднього, на запрошення директора Інститут проблем безпеки атомних електростанцій НАН УкраїниАнатолія Носовського), відбулась поїздка на ЧАЕС і міського голови Славутича Юрія Фомічева. Про це він написав на своїй сторінці у facebook.

"Відвідав Зону відчуження та Державне спеціалізоване підприємство «Чорнобильська АЕС». Вперше після повномасштабного вторгнення та деокупаціїї.

За цей час багато що вдалося відновити, полагодити та запустити непрості процеси логістики та ротації персоналу станції. Але історія не минає безслідно: все одно залишаються важкі відчуття через те, що саме цими дорогами рухалися тисячі одиниць бронетехніки ворога, і ця територія була окупована і розграбована росіянами. Ми втратили багато важливих наукових розробок і напрацювань, результати досліджень, що просто знищені… І, навіть, весняна зелень навколо не змінює того, що Зона відчуження стала іншою.

До повномасштабного вторгнення ми говорили про перетворення зони ВІДЧУЖЕННЯ на зону ВІДРОДЖЕННЯ і територію змін. Сьогодні – концентруємо увагу на захисті цієї території від повторного вторгнення та відновлюємо і налагоджуємо всі процеси", - написав очільник Славутича.

За його словами, ЧАЕС продовжує генерувати БЕЗПЕКУ! Безпеку для всього світу! Персонал станції у важких умовах зруйнованої логістики, в умовах вахтового методу, перебуваючи по 10-14 діб в зоні відчуження – продовжує займатися звичайною для себе роботою.

– Це зняття з експлуатації та перетворення об’єкту «Укриття» (тепер вже під НБК) в екологічно безпечну систему.

– колектив проводить демонтажні роботи

– займається гарячими випробуваннями

– отримує нові дозволи і ліцензії

– готується до перевезення ядерного палива до СВЯП.

Але все це вкрай важко в умовах воєнного стану та військових обмежень в прикордонній зоні!

"Разом з генеральним директором ЧАЕС Валерієм Сейдою відвідав місця відпочинку персоналу. Там наші люди живуть по два тижні, перебуваючи на вахті. Рік тому я би не повірив, якби мені сказали, що станція зможе знайти місця відпочинку для більш ніж 900 людей одночасно, прямо на промисловому майданчику ЧАЕС, ще й забезпечити мінімально необхідні побутові умови. А сьогодні особисто переконався: люди працюють, є зони для спорту і відпочинку, де можна подивитися ТВ у вільний час. Є душ, вбиральні, побутова техніка, інтернет", - повідомив Юрій Фомічев.

А також він визначив ряд питань, які потрібно вирішувати:

Сон. Тоненькі матраци для наших потужних хлопців не дуже підходять, а бюджетні закупівлі часом ще та лотерея! Головний критерій при проведенні торгів – найдешевше. А це не означає найякісніше.

Інтернет. Є побажання якіснішого інтернету, адже велика частина нашого життя та інформації – у мережі. Але тут маємо позитивні новини: за інформацією Голови Державне агентство України з управління зоною відчуження Євгена Крамаренко, вже розробляється проєкт проведення в чорнобильську зону оптоволоконної лінії високошвидкісного інтернету. Чекаємо на покращення передачі даних!

"Та незважаючи на всі труднощі і виклики, колектив ЧАЕС, як завжди – TOP LEVEL! Моя повага!", - підсумував Юрій Фомічев.

Візит міського голови Славутича Юрія Фомічева до ЧАЕС, у складі делегації НАН України, відбувся 24 травня.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия