Завантаження ...

Олександр Забірченко шукає однодумців

Олександр Забірченко шукає однодумців фото

Традиційно, на початку травня, делегація Чорнобильської АЕС приїжджає до села Новооріхівка, що на Полтавщині, на батьківщину Олександра Григоровича Лелеченка – Героя України, ліквідатора аварії на 4 блоці ЧАЕС.

37 років працівники станції підтримують дружній, шефський зв'язок, зустрічаються з учнями школи, де навчався Олександр Лелеченко. Нині це Опорний заклад "Новооріхівський ліцей імені О.Г.Лелеченка".

Читайте також: Герої-чорнобильці: Олександр Лєлєченко

На момент аварії Олександр Лелеченко був заступником начальника електроцеху Чорнобильської АЕС. З перших годин пожежі він організував термінові роботи щодо запобігання вибуху турбогенератора другої черги, власноруч вимикав напругу, щоб уникнути потужного вибуху водню.

Олександр Лелеченко власноруч відкачав легкозаймисті речовини з сьомої та восьмої турбін. Тричі ходив в електролізерну, яка була поруч із завалом, щоб відключити подачу водню до аварійних генераторів та по коліно у високоактивний воді він намагався дати напругу на живильні насоси. Зробив це вручну, адже вийшли з ладу усі системи, і запобіг поширенню вогню на неушкоджені енергоблоки.

Підлеглих на небезпечні дільниці Олександр Лелеченко не допускав. Незважаючи на вимоги керівництва залишити майданчик та розпочати лікування, Олександр не залишав ЧАЕС – він навіть втік із лікарні, куди був госпіталізований, та повернувся на станцію. І до 30 квітня ліквідував наслідки Чорнобильської катастрофи. А вже через тиждень – 7 травня – помер від гострої променевої хвороби, у віці 47 років.

Ім'я Героя України Олександра Лелеченка відбито на території КПІ, де він навчався. Перед корпусом його рідного факультету встановлено пам'ятник видатному політехніку.

 

 

На території Чорнобильської АЕС встановили скульптуру на честь ліквідатора. 

 

Читайте також: Відкриття пам'ятника Олександру Лєлєченку

Ім'я Олександра Григоровича викарбовано і на Пам'ятному меморіалі Героям Чорнобиля у Славутичі.

 

 

Ініціативу щорічно відвідувати батьківщину, де і похований Олександр Лелеченко, започаткув Олександр Забірченко, який з ним працював в електроцеху, товаришував і разом приборкував стихію під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

 

 

Жодного разу Олександр Петрович не пропустив можливості відвідати могилу товариша, віддати шану Герою, поспілкуватися з молоддю, яка, разом зі своїми наставниками, гідно представляє навчальний заклад імені Олександра Лелеченка.

 

 

Цього року представники Новооріхівського ліцею 26 квітня також відвідали могилу, згадали подвиг, вшанували пам'ять Героя.

 

 

Олександр Забірченко постійно спілкується з представниками закладу, і його не покидає надія також разом з колегами здійснити поїздку в Новооріхівку.

Через коронавірус та війну, візит в Новооріхівку був скасований. Та цьогоріч, завдяки його ініціативі, з'явилась надія відновити давню традицію і відвідати могилу Олександра Лелеченка.

Олександр Петрович шукає однодумців, які разом з ним можуть здійснити мандрівку на Полтавщину, для нього це справа честі – вшанувати пам’ять друга, захисника, Героя України, відновити давню добру традицію.

 

Читайте також: Олександр Забірченко – представник династії енергетиків України

 

Всі, хто хоче підтримати, допомогти та доєднатися до організації, прохання зателефонувати Олександру Петровичу за номером 099-445-4577.

Нагадаємо, славутичанин Олександр Забірченко - учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, нагороджений орденами «Дружби народів» та «За мужність», Почесною грамотою та Подякою Верховної ради України, ветеран ЧАЕС. Чуйна, порядна і шанована у місті людина, активний член громадської ради з розвитку м. Славутича.

Олександра ЛАТИШЕВА

Читайте також: Александр Забирченко: Я верен Славутичу!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия