Завантаження ...

Путівник для абітурієнтів-2023 та їх батьків

Путівник для абітурієнтів-2023 та їх батьків фото

Ще наприкінці березня Міністерство освіти і науки оприлюднило правила прийому до коледжів і вищих навчальних закладів на 2023 рік.

СПЕЦПРОЄКТ

Читайте у матеріалі:


 

Нагадуємо правила вступу до вишів

Варто знати. Ще наприкінці березня Міністерство освіти і науки оприлюднило правила прийому до коледжів і вищих навчальних закладів на 2023 рік. Головна цьогорічна відмінність – усі процедури для подачі заявок можна буде провести онлайн, в електронному кабінеті вступника. Абітурієнти, які планують вступати на бюджет, мають пройти творчий конкурс чи співбесіду для зарахування, а контрактники – написати мотиваційного листа. Про це повідомляють у прес-службі МОН.

«Для здобуття фахової передвищої освіти "на бюджеті" вступники складатимуть творчий конкурс (для визначеного переліку спеціальностей) або проходитимуть співбесіду з одного чи двох предметів. Для тих, хто планує навчатися за контрактом, передбачено вступ на підставі розгляду мотиваційних листів. Майбутні молодші бакалаври та бакалаври (магістри медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування) складатимуть творчий конкурс на мистецькі та спортивні спеціальності, а на всі інші — національний мультипредметний тест (НМТ)», – уточнюють у прес-службі МОН.

Абітурієнтів, які вступатимуть до магістратури у 2023 році, оцінюватимуть за результатами єдиного вступного іспиту (ЄВІ), єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) або фахового іспиту в університеті.
Підтвердити навчальний заклад, куди хоче вступити абітурієнт, можна за допомогою особистого електронного кабінету вступника. Також у кабінеті вступника можна буде переглянути, чи зарахували абітурієнта на бажану спеціальність.
«Вступники, які зареєстровані та перебувають на ТОТ (тимчасово окупованій території), зможуть пройти процедури вступної кампанії дистанційно та укласти договір про навчання впродовж трьох місяців після початку навчання. В березні повідомлялося, що застосування пільг для жителів з територій активних бойових дій (територій можливих бойових дій) буде визначено у травні з урахуванням розвитку воєнно-політичної ситуації в Україні», – зазначили у прес-службі МОН.


НАТІ – твій успішний старт професійного зростання!

Ніжинський агротехнічний інститут запрошує на навчання за освітніми ступенями «Бакалавр» і «Магістр».

Освітні програми:

  • Облік і оподаткування
  • Менеджмент
  • Підприємництво та торгівля
  • Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка
  • Агрономія
  • Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва
  • Агроінженерія
  • Транспортні технології (на автомобільному транспорті)

Можливий вступ без ЗНО і НМТ.

Переваги: сучасні лабораторії, розвинена соціальна інфраструктура (власна їдальня, гуртожиток, спортивний комплекс, база відпочинку, творчі гуртки та спортивні секції), співпраця з провідними аграрними і переробними підприємствам.

Контакти приймальної комісії інституту:
м. Ніжин, вул. Шевченка, 10.
Телефони для довідок: (097) 410-08-70; (097) 516-05-53;
e-mail: pk_nati@ukr.net
Сторінка на Фейсбуці: https://www.facebook.com/pknati
Телеграм: @pk_natiІнстаграм: @pk_nati

Чому варто обрати саме цей навчальний заклад?

Ніжинський агротехнічний інститут - провідний аграрний заклад вищої освіти Чернігівщини, що провадить інноваційну освітню діяльність, пов’язану з наданням освіти бакалаврського та магістерського рівнів за кількома галузями знань, та бере участь у реалізації ступеневої системи освіти в НУБіП України; здійснює фундаментальні і прикладні дослідження в аграрній сфері та впроваджує їх результати у виробничий сектор агропромислового комплексу.
НАТІ має величезний досвід і авторитет серед інших подібних навчальних закладів. Він заснований 1 липня 1895 року як ремісниче училище. У 1900 році перейменований на Ніжинське технічне училище iменi А.Ф. Кушакевича. У 1933 році одержав назву Ніжинського технікуму механізації сільського господарства; у 1993 році – Ніжинського агротехнічного коледжу; а в 1996 році увійшов до складу Національного аграрного університету.

У 2001 році навчальний заклад набув статусу інституту, який у 2005 році отримав ІІІ рівень акредитації.
За роки діяльності нашого навчального закладу підготовлено понад 30 тисяч фахівців.
На сьогодні Ніжинський агротехнічний інститут – відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України.

В інституті функціонують факультети інженерії та енергетики, агротехнологій та економіки. У нас навчаються понад 800 студентів, в тому числі за денною формою навчання – 650 студентів.
Якість освітнього процесу забезпечують 9 кафедр, на яких працюють 7 докторів наук, 35 кандидатів наук, 5 професори, 25 доцентів та старших наукових співробітників. Відсоток викладачів із науковими ступенями та вченими званнями в інституті складає 86%.

У рамках міжнародної співпраці налагоджена діяльність з навчальними закладами та науковими установами Литви, Латвії, Казахстану, Польщі, Південної Кореї.
Випускники інституту – конкурентоспроможні на ринку праці та мають можливість будувати кар’єру в одній із найперспективніших і найприбутковіших галузей економіки – аграрній.
 

 

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ КООПЕРАТИВНИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛСПОЖИВСПІЛКИ

Запрошує випускників 9 та 11 класів на навчання!

Освітньо-професійний ступінь “Фаховий молодший бакалавр” можна здобути за наступними спеціальностями:

  • Право;
  • Харчові технології;
  • Підприємництво та торгівля;
  • Облік і оподаткування.

Форма навчання – денна, заочна, дистанційна.

Освітньо-кваліфікаційний рівень “Кваліфікований робітник” можна здобути за наступними професіями:

  • Кухар;
  • Кондитер;
  • Майстер ресторанного обслуговування;
  • Тістороб. Пекар;
  • Електромеханік торговельного та холодильного устаткування;
  • Секретар керівника. Оператор комп’ютерного набору;
  • Діловод;
  • Агент з постачання;
  • Продавець продовольчих товарів;
  • Продавець непродовольчих товарів.

Форма навчання – денна.

Студенти та учні коледжу мають цілу низку переваг, зокрема:

  1. Навчатися безкоштовно за рахунок коштів правління Чернігівської облспоживспілки та за направленнями райспоживспілок, районних споживчих товариств, організацій системи споживчої кооперації області.
  2. Отримувати стипендії від правління Чернігівської облспоживспілки та Чернігівської обласної профспілкової організації працівників споживчої кооперації.
  3. Здобувати в коледжі другу спеціальність за повним (скороченим) терміном із 50% знижкою за заочною формою навчання.
  4. Навчатися на базі коледжу для одержання освітнього ступеня бакалавра за два роки:
  • на факультеті заочного дистанційного навчання Полтавського університету економіки та торгівлі;
  • у Національному університеті “Чернігівський колегіум” імені Т.Г. Шевченка.

5. Вивчати польську мову на безкоштовних факультативних заняттях з отриманням сертифікату.

Випускникам, які здобули в коледжі ступінь фахового молодшого бакалавра чи робітничу кваліфікацію, надається право отримати другу освіту за будь-яким напрямом, спеціальністю, робітничою професією, формою і терміном навчання з 50% знижкою.
До послуг здобувачів освіти: гуртожиток, бібліотека, їдальня, медпункт, спортивні секції, предметні гуртки. Чернігівський кооперативний фаховий коледж Чернігівської облспоживспілки має професійний педагогічний склад, розвинуту матеріально-технічну базу, вигідне місце розташування (історичний центр міста) тощо.

Додаткову інформацію шукайте на сайті: http://www.kooptex.org
або на нашій сторінці: http://www.facebook.com/groups/1905227619709052
Адреса коледжу:
14000, м. Чернігів, вул. Музейна, 3
Телефони для довідок:
роб.: 645-970, 676-036, 778-582;
моб.: 050-410-01-96 (Viber, Telegram);
e-mail: pkchkt@ukr.net



Чому варто обрати саме наш навчальний заклад?

Чернігівський кооперативний фаховий коледж Чернігівської облспоживспілки має більш ніж 100-літню історію (заснований 15 березня 1922 року).
Чернігівський кооперативний фаховий коледж Чернігівської облспоживспілки – системний заклад. Це означає, що в системі кооперативної освіти функціонують:

  • Полтавський університет економіки та торгівлі,
  • Львівський торговельно-економічний університет,
  • Вінницький кооперативний та Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститути,
  • 20 коледжів, які забезпечують безперервну систему підготовки й підвищення кваліфікації фахівців для споживчої кооперації та інших галузей національної економіки.

Усі ці навчальні заклади – заклади з багатими традиціями, науковими школами, інноваційними технологіями навчання й найкращими досягненнями класичної педагогіки. Студенти (учні) коледжу мають можливість проходити практику на базових підприємствах та комерційних структурах м. Чернігова і Чернігівської області, а головне – наші випускники затребувані на ринку праці не лише України, але й Європи та США.

Як стати курсантом Академії Державної пенітенціарної служби

Академія Державної пенітенціарної служби – заклад вищої освіти зі специфічними умовами навчання Міністерства юстиції України, що готує фахівців для Державної кримінально-виконавчої служби України.
Академія ДПтС проводить підготовку за рівнями:

  • Бакалаврат - за спеціальностями Право, Правоохоронна діяльність, Психологія, Економіка
  • Магістратура - за спеціальностями Право, Правоохоронна діяльність, Психологія
  • Аспірантура / Ад'юнктура - за спеціальністю Право

Можливі різні форми навчання, кожна з яких має свої переваги:

  • за кошти державного бюджету (курсант) – повне державне забезпечення: безоплатне проживання в гуртожитках; 3-х разове харчування; формений одяг відповідно сезону; стипендія для всіх курсантів; практика та стажування в установах Державної кримінально-виконавчої служби; 100% працевлаштування; навчання в Академії зараховується як служба в армії; після закінчення навчання курсанти, отримують звання лейтенанта внутрішньої служби
  • за кошти фізичних, юридичних осіб(студент) – весела, дружня та велика студентська родина; проживання в гуртожитках; вивчення різних галузей Права, кризової Психології; можливість навчання на військовій кафедрі та отримати військове звання; зручно поєднувати роботу з навчанням; можливість обрати формат оплати за навчання: за рік, за семестр, за місяць; практика в юридичних фірмах, нотаріусах, адвокатах, судах, можливість стажування в Міністерстві юстиції України.

У 2018 році в Академії відкрилась кафедра військової підготовки, яка проводить військову підготовку громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу за військово-обліковою спеціальністю: «Бойове застосування механізованих з’єднань, військових частин і підрозділів». Випускники кафедри отримають звання «молодший лейтенант» запасу ЗСУ.



Як стати курсантом Академії Державної пенітенціарної служби (держамовлення)

5 кроків для вступу 2023

1 крок – звернутись до відділу по роботі з персоналом найближчої установи виконання покарань (УВП) або слідчого ізолятора (СІЗО) та отримати перелік документів для формування особової справи й проходження військово-лікарської комісії. Зібрати необхідні документи та передати їх до відділу по роботі з персоналом УВП або СІЗО для формування особової справи (Вашу справу надішлють до Академії ДПтС, везти її самому не потрібно.

2 крок – скласти національний мультипредметний тест (НМТ) та написати мотиваційний лист. Це обов’язково для вступу на освітню програму «Право». Для спеціальностей «Правоохоронна діяльність», «Економіка», «Психологія» : можна здати НМТ або ж вступне мультипредметне випробування в Академії ДПтС.

3 крок – з’явитись до Академії ДПтС під час вступної кампанії (м. Чернігів, вул. Гонча 34) з документами (паспорт, документ про загальну середню освіту, приписне свідоцтво (для чоловіків), сертифікат НМТ, мотиваційний лист),  зареєструватись та подати заяву (можна подати одразу на декілька спеціальностей: «Право», «Правоохоронна діяльність», «Психологія», «Економіка»).

4 крок – скласти вступне випробування з фізичної підготовки, скласти вступне мультипредметне випробування (для вступу на програму «Економіка», «Психологія», «Правоохоронна діяльність»).

5 крок – дочекатись оприлюднення рейтингових списків та подати оригінали документів, якщо Ви не зробили цього відразу при реєстрації. В серпні 2023 на сайті Академії опублікується наказ про зарахування.

Як стати студентом Академії Державної пенітенціарної служби (контракт)

1 крок – скласти національний мультипредметний тест (НМТ) та написати мотиваційний лист. Це обов’язково для вступу на освітню програму «Право», «Економіка», «Психологія». Для вступу на спеціальность «Правоохоронна діяльність» необхідно лише подати мотиваційний лист.

2 крок – створити електронний кабінет вступника та подати заяву на вступ в Академію (можна подати одразу на декілька спеціальностей: «Право», «Правоохоронна діяльність», «Психологія», «Економіка»).

3 крок – дочекатись оприлюднення рейтингових списків та подати оригінали документів. В серпні 2023 на сайті Академії опублікується наказ про зарахування.

Вітаємо – Ви студент Академії ДПтС!

Чому варто обрати саме цей навчальний заклад?

Заклад має три навчальні корпуси та два гуртожитки в місті Чернігові і дві філії в межах країни. Сучасна матеріальна база Академії складається з лекційних та навчальних аудиторій, комп’ютерних класів, залів для конференцій, приміщень наукової та спеціальної бібліотек, спортивних та тренажерних залів, стрілецького тиру та полігону, їдальні та буфету, медичної амбулаторії і власним сучасним стоматологічним кабінетом. В усіх сферах діяльності широко використовуються сучасні інформаційні технології, створені електронні науково-освітні ресурси відкритого доступу.

Приймальна комісія працює за адресою:
м. Чернігів, вул. Гонча, 34
Телефон: (0462) 653-919
E-mail: academy@kvs.gov.ua
Консультації щодо вступу за контрактом(кошти фізичних, юридичних осіб):
т. (0462) 67-61-59, +38 068-816-08-47
Консультації щодо вступу до магістратури
т. +38(0462)-65-39-19, +38 067-461-54-70
Консультації щодо вступу до ад’юнктури (аспірантури)
т. +38 095-416-91-15
Детальну інформацію шукайте на нашому сайті : https://academysps.edu.ua
Фейсбук - https://www.facebook.com/AcademySPS
Інстаграм - https://www.instagram.com/academy.sps


 

Пільги при вступі в ВУЗ. Категорії пільговиків

На момент підготовки матеріалу Міністерство освіти вже визначило категорії пільговиків-2023, які будуть вступати на підставі вступних іспитів або результатів НМТ:

  • особи, які мають захворювання, які не дозволяють здавати НМТ;
  • діти-сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування;
  • демобілізовані після 30 листопада 2017 року;
  • учасники бойових дій, які брали участь в АТО.

Також визначена категорія пільговиків, які будуть проходити на підставі співбесіди:

  • чорнобильці і постраждалі при аварії на ЧАЕС;
  • інваліди, які не можуть відвідувати навчальний заклад
  • громадяни, які визнані інвалідами війни.

Зазначається, що пільгові категорії громадян подають документи до ВНЗ в паперовій формі особисто. Також необхідно надати копії документів, які надають спеціальні умови абітурієнта на участь в конкурсному відборі.

Спеціальні умови на здобуття вищої освіти за державним замовленням та за рахунок цільових пільгових державних кредитів мають:

  • діти, батьки (один із батьків, усиновлювачів) яких загинули під час участі в антитерористичній операції, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районах проведення антитерористичної операції;
  • діти учасників бойових дій на території інших держав, які загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час воєнних дій та конфліктів на території інших держав, а також внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на території інших держав під час цих дій та конфліктів;
  • особи, у яких один з батьків (усиновлювачів) був військовослужбовцем, який загинув чи визнаний судом безвісно відсутньою особою при виконанні ним обов’язків військової служби;
  • особи з інвалідністю І, ІІ груп та діти з інвалідністю віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраною спеціальністю;
  • інваліди з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, хворі внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, – категорія 1 та особи, які постійно проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, – категорія 2;
  • шахтарі, які мають стаж підземної роботи не менше ніж три роки, а також протягом трьох років після здобуття загальної середньої освіти особи, батьки яких є шахтарями та мають стаж підземної роботи не менше ніж 15 років або які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами I або II групи;
  • особи, які є внутрішньо переміщеними особами відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»;
  • особи, що здобули повну загальну середню освіту у навчальних закладах певної адміністративно-територіальної одиниці при вступі на конкурсні пропозиції, для яких встановлено квоту-3.

Варто зазначити, що реєстрація для участі в національному мультипредметному тесті завершилася 3 травня. Щоб зареєструватися, вступнику / вступниці потрібно було за допомогою спеціального сервісу створити персональний кабінет на вебсайті Українського центру оцінювання якості освіти.
Якщо потенційний абітурієнт не надав копії документів або надав копії, що не відповідають вимогам, йому / їй було повідомлено про потребу виправити недоліки і зазначено їх перелік. Усунути помилки і повторно надіслати копії документів на перевірку до регіонального центру потрібно було якнайшвидше (не пізніше ніж 7 травня). Якщо ж вступник / вступниця не усуне недоліків, на які за результатами оброблення вказав регіональний центр, йому / їй буде відмовлено в реєстрації для участі в НМТ.
Так само до 7 травня в персональному кабінеті вступник / вступниця мали змогу змінити навчальний предмет додаткового блоку, з якого він / вона бажає пройти тестування, чи населений пункт в Україні або за кордоном, де перебуватиме в дні проведення НМТ, чи вказати на потребу в проходженні НМТ під час додаткової сесії.

Статуси заяви в особистому електронному кабінеті вступника може набувати таких значень:

«Рекомендовано до зарахування (навчання за державним (регіональним) замовленням)» – вступник пройшов конкурсний відбір та рекомендований до зарахування на навчання за державним або регіональним замовленням, або
«Рекомендовано до зарахування (навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб)» – вступник пройшов конкурсний відбір та рекомендований до зарахування на навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб.

Особи, яким надійшло повідомлення в особистому електронному кабінеті вступника про отримання рекомендації до зарахування на місця державного або регіонального замовлення (які одержали інформацію з офіційного вебсайту закладу вищої освіти), у відповідні строки мають підтвердити вибір місця навчання в електронному кабінеті з накладанням кваліфікованого електронного підпису або особисто в закладі освіти.

Як дізнатися, що ти вже студент?

Підставою для зарахування особи на навчання є підтвердження вибору місця навчання, виконання вимог до зарахування та укладення договору про навчання в ЗВО. Договір про навчання може бути укладений дистанційно з накладанням кваліфікованих електронних підписів.

У разі зарахування на навчання за кошти фізичних та/або юридичних осіб додатково укладається договір між закладом вищої освіти та фізичною (юридичною) особою, яка замовляє платну освітню послугу для себе або для іншої особи, беручи на себе фінансові зобов’язання щодо її оплати.

Особи, місце проживання яких зареєстроване (задеклароване) на тимчасово окупованій території та які перебувають на ній, можуть укласти договір про навчання в ЗВО впродовж трьох місяців після початку навчання.
Приймання на навчання до вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти буде проведено за власними Правилами прийому.

Вочевидь, нинішні випускники 9-х і 11-х класів мають зробити вибір, який впливатиме на все їх подальше життя. Звісно, під час вибору варто прислухатися до думки батьків або авторитетних дорослих. А найголовніше – прислухатися до підказок свого серця та рухатися в ту сферу, до якої лежить душа, є певні здібності та живий інтерес.
Деякі цікаві варіанти майбутнього професійного шляху на порозі цього вибору потенційним абітурієнтам точно можуть запропонувати навчальні заклади, що діють у Чернігові та на Чернігівщині.

Подробиці шукайте на сайті Міністерства освіти України по посиланням:
https://mon.gov.ua/ua/news/vstup-2023-10-krokiv-dlya-vstupu-do-zakladu-vishoyi-osviti-u-2023-roci?fbclid=IwAR1E2kEVtGQBbEsW233wiC8m9xCnGjD_IE0E1RZsEnm_eIm-eqbWvxStqZA

Довідково

Для вступу на бюджет або для переведення на такі місця набрати не менше ніж 130 балів.
Конкурсний бал для вступу на бюджет або для переведення на такі місця не може бути менше ніж 130,000 балів.
Конкурсний бал для вступу на контракт ЗВО визначає самостійно.

Конкурсний бал для вступу на основі ПЗСО та НРК5 за всіма джерелами фінансування не може бути менше ніж:
150 балів для спеціальностей 221 Стоматологія, 222 Медицина, 228 Педіатрія галузі знань 22 Охорона здоров’я;
140 балів (120 балів для вступу на контракт) для спеціальностей галузей знань 08 Право, 28 Публічне управління та адміністрування, 29 Міжнародні відносини, спеціальності 226 Фармація, промислова фармація.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия