Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Пам’ятні знаки у Славутичі потребують корегування

Пам’ятні знаки у Славутичі потребують корегування фото

На черговому засіданні громадської ради, під головуванням Володимира Удовиченка, обговорювали стан пам’ятних знаків у місті, які містять заборонену (радянську) символіку.

Окрім членів громадської ради, до розмови долучилися представники місцевої влади, депутати Славутицької міської ради, працівники відділів виконкому, краєзнавчого музею, представники партії учасників бойових дій в Афганістані, небайдужі славутичани.

 

 

В першу чергу мова йшла про пам’ятні знаки  «Героям битви за Дніпро»  (1943 рік) та воїнам-афганцям.
Під час диспуту присутні висловили своє бачення щодо цього. Здебільшого, всі схилялися до думки, що ми повинні пам’ятати про наше героїчне минуле і залишити ці пам’ятники на території міста, але внести деякі зміни.

 


 

«Стан наших пам’ятних знаків воїнам Другої світової та воїнам-афганцям – у компетенції міської ради, але погоджується у громадській раді.
Пройшов дуже корисний диспут, на мій погляд. Прийшли всі до однієї думки, що історична пам'ять має бути. У нас є учасники Другої світової війни, є герої, є живі люди, які визволяли Європу, не тільки Україну. І Україну звільняли, форсували Дніпро.

 

 

Це не повинно бути прив'язаним до «вітчизняної війни», вона залишилась в історії. А у нас є Україна. З точки зору Української державності, ми повинні відноситись до цих рішень, закріплених чинним законодавством», - акцентував Володимир Удовиченко.

 

 

Тетяна Кебкало – лідер партії воїнів-афганців у Славутичі, нагадала про законодавчу складову щодо пам’ятних знаків радянського періоду.
За підсумками обговорення, вирішили змінити напис на Пам’ятному знаку учасникам битви за Дніпро (1943 рік) - «Вітчизняна війна» на «Друга світова війна».

 

А на Пам’ятному знаку воїнам-афганцям прибрати всю радянську символіку та таблички, де указано місця участі у бойових діях за участю радянських солдат, що також несли військову службу й в Афганістані. У сучасній реальності така політика військового вторгнення в іншу державу є агресивною. Яскравим прикладом цього є російська війна в Україні, що триває з 2014 року і до сьогоднішніх днів.

 

 

Пам’ятний знак Героям Чорнобиля залишається без змін.
Активно також обговорювалося питання створення у Славутичі пам’ятного знаку загиблим воїнам-захисникам, що обороняють Україну від російських окупантів. У Славутичі уже 38 загиблих Героїв.

 

Ніна Баришевська – начальник відділу культури, національностей та релігій, висловила думку про створення саме арт-об’єкту. Для цього потрібно оголосити конкурс проєктів, обрати найкращий. І для цього не потрібні великі кошти – акцентувала пані Ніна.
Присутні підтримали цю ініціативу.

 

 

«В ході диспуту дуже гарно вийшли на ідею створення арт-обєктуісторичної пам'яті у м.Славутич. Причому, вибір місця для цього багато. Але важливо це погодити зі славутичанами, потім перейти до створення відповідного проєкту – арт-об’єкту історичної пам’яті», - підсумував Володимир Удовиченко.

 

Надалі ці питання будуть подані на розгляд депутатам Славутицької міської ради.
Небайдужих громадян міста запрошують долучитися до обговорення важливих питань, які стосуються нашого міста і не тільки, доєднавшись до засідань громадської ради з розвитку Славутича, які відбуваються один раз на два тижні. Наступне засідання – 29 травня.


Олександра ЛАТИШЕВА

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: