Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

«Вишиванка – оберіг нації»: нову експозицію у Славутицькому музеї першими відвідали школярі

«Вишиванка – оберіг нації»: нову експозицію у Славутицькому музеї першими відвідали школярі фото

Напередодні Всесвітнього дня вишиванки, який цього року припадає на 18 травня, до музею завітали школярі.

День вишиванки – відносно молоде свято, яке покликане зберегти народні традиції створення та носіння вишитого українського одягу.

Вишита сорочка – це не просто красивий одяг, це історія і культура нашого народу.

Вишиванки завжди були оберегом і захистом. Їх носили у всіх регіонах України, проте кожен край вирізнявся орнаментом, кольорами і технікою вишивки.

Недарма ж кажуть, що сьогодні вишивка – ніби стародавній літопис, через який можна доторкнутися до історії та культури кожного куточка України.

У нашому музеї представлено колекцію вишиванок Чернігівського регіону. Сорочки на Чернігівщині вишивалися здебільшого білими, червоними і чорними нитками. Мотиви візерунків, що часто повторюються, – ромб, зірка, ламані лінії, розетка, хміль, троянда.

Часто поєднується по кілька видів швів, нитки – тонкі, а стібки – дрібні, схожі на бісерні, що потребувало великої майстерності вишивальниць… Про все це дізналися школярі на виставці «Вишиванка – оберіг нації». Дякуємо учням школи № 1 та їхнім учителям за увагу до історії та культури України. Запрошуємо усіх охочих відвідати виставку українських вишиваних сорочок у музеї.

 

Читайте також: Славутицький музей запрошує відвідати нову експозицію

Нагадаємо, 18 травня - Міжнародний день музеїв. У цей день музеї країни готують незвичайні заходи для гостей, а вхід часто безкоштовний. Така традиція покликана популяризувати відвідування музеїв. Музей Славутича також підготував мистецькі заходи та чекає на гостей.

Гостини у Краєзнавчому музеї міста Славутич і Чорнобильської АЕС.

У програмі:

- експозиція з памʼятками матеріальної та духовної культури Поліського регіону;

- виставка «Вишиванка – оберіг нації».

Давайте зробимо подарунок для нашого музею і  завітаємо туди, де плекають минувшину, зберігають і вивчають історію нашого краю.

Наші музеї так скучили за відвідувачами!

Ви також можете відвідати музеї Київщини та Чернігівщини.

Зокрема, в Чернігові 17 травня вже відбулося відкриття виставки «Музейний художник М. Прокопюк» у Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського;

та  виставки «З побуту предків» у Новгород-Сіверський музей-заповідник "Слово о полку Ігоревім".

18 травня

- Онлайн виставка «Наш музей» в КЗ "Історико-археологічний музейний комплекс "Древній Любеч";

- 15.00 відкриття виставки музейного проєкту «Українська графіка першої третини ХХ ст. з колекції музею» у Художній музей Галагана / Galagan Art Museum - Chernihiv, Ukraine;

- 13.00-18.00 відкриття виставки «Предковічність» художника-різьбяра А. Семенцова та виступ молодіжного музичного гурту «На межі» у Сосницький літературно-меморіальний музей О.П.Довженка-офіційна сторінка;

- 15.00-17.00 відкриття виставки авторських вишивок Валентини Боровик «Вдячність захисникам України», безкоштовна екскурсія для відвідувачів та творчий вечір бардівської музики Наталії Потапчук у Музей-заповідник Михайла Коцюбинського/Museum of Mikhailo Kotsyubinsky;

- День відкритих дверей у Сосницькому літературно-меморіальному музеї О.П.Довженка, у Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.М.Коцюбинського, в Історико-меморіальлний музей-заповідник П.Куліша "Ганнина Пустинь", у Чернігівському обласному історичному музеї ім.В.В.Тарновського, в Обласному історико-археологічному музейному-комплексі «Древній Любеч».

19 травня

- 12.00 вас запрошує на безкоштовну екскурсію Садиба родини Лизогубів, містечко Седнів;

- 15.00 відкриття виставки «Світлини з музейного альбому» у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: