Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Профілактика суїцидальної поведінки серед молоді та підлітків

Профілактика суїцидальної поведінки серед молоді та підлітків фото

Фахівчиня Соціально-психологічного центру м. Славутич провела у стінах ЗЗСО № 4 профілактичний захід, спрямований на протидію суїцидальної поведінки серед учнів середніх та старших класів.

Під час бесіди долучився працівник поліції, яка розказала про те, як не допустити прояви булінгу (насильство у будь-яких проявах: цькування, приниження, побиття тощо) у школах; які небезпечні наслідки він має для психічного та фізичного здоров'я; а також як захисти себе при його першому вияві.

Захід пройшов у два етапи, близько 300 дітей узяло у ньому участь.

Нагадаємо, сьогодні відзначається День боротьби з цькуванням, або Міжнародний день протидії булінгу. ООН визнала залякування і цькування, які буквально охопили школи по всьому світі, епідемією, і в 2012 році оголосила 4 травня Міжнародним днем протидії булінгу.

Булінг (цькування) – поширена проблема в сучасному суспільстві і найгостріше вона постає в освітньому середовищі, де дитина проводить більшу частину повсякденного життя.

За даними ЮНІСЕФ, майже 70% дітей у всьому світі потерпають від цькування з боку однолітків. Водночас Україна посідає четверте місце серед європейських країн із найвищим рівнем булінгу. 19 січня 2019 року в Україні набув чинності закон №2657-VIII щодо протидії булінгу, який передбачає введення штрафів та притягнення винуватців до адміністративної відповідальності.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, кожні 40 секунд одна людина вчиняє самогубство. Це близько 800 тисяч осіб на рік, хоча за іншими даними кількість наближається до мільйона. Ще більше людей роблять спроби суїциду (за оцінками ВООЗ, вони стаються приблизно у 20 разів частіше). У 2016 році саме самогубство було другою причиною смерті серед людей віком 15-29 років.

У нашій країні гостро стоїть питання саме підліткового суїциду — за даними правоохоронців, які складають на собі руки до півтори шести підлітків. 

Тому розповідаємо про тривожні сигнали та як можна запобігти трагедії.

Підлітки — група ризику

Суїцидальна поведінка влади не тільки підліткам. Але саме в період з 12 до 21 року ми найбільш вразливі. За статистикою, кожен дев'ятнадцятий підліток віком від 15 до 19 років думає про самогубство.

Суїцидолог і психотерапевт Олена Вроно пояснює: «Причина тому, що підлітки переживають дуже складний період життя, це — час кардинальних змін. І тут має значення не лише фізіологічна перебудова, яка відбувається в пубертатному періоді, а й потужні психологічні зміни, різні проблеми, пов’язані з соціалізацією».

Загалом підлітки в крайньому стані перебувають у рівному емоційному стані. Для них характерні пригніченість, тривога, страх, емоційна піднесеність часто перетворюються на напруженість, дратівливість та навіть зло. 

А контролювати себе підлітки ще не вміють. До того ж для них властиві прояви алекситимії — стан, коли людина не може працювати та описати власні емоції.

Також підлітки переживають багато комунікативних труднощів:

  • їм складно знаходяться співрозмовників;
  • вони бояться не відповідати групі;
  • їм страшно здатися смішними.

Ситуація ускладнюється відсутністю розуміння безумовної цінності людського життя — воно ще не сформувалося. Наприклад, підлітки іноземні думати, що їхнє життя — відповідна адекватна ціна, щоб довести своє право, покарати кривдника, чим домогтися свого.

Саме такі особливості віку зумовлюють приналежність підлітків до групи ризику щодо суїцидальної поведінки.

Які причини підліткових самогубств?

Психологи виділяють 10 основних мотивів суїцидальної поведінки серед підлітків:

1. Переживання самотності та відчуженості, відчуття нерозуміння з боку оточуючих.

2. Реальна або явна втрата батьківської любові, нерозділене кохання, ревнощі.

3. Переживання, пов'язане зі смертю одного з батьків або розлученням батьків.

4. Почуття провини, сором, образи, незадоволеність собою.

5. Страх перед ганьбою, приниженням, глузуванням.

6. Страх перед покаранням.

7. Любовні невдачі, сексуальні ексцеси, вагітність.

8. Помста, погрози, шантаж.

9. Бажання привернути до себе увагу, витягнути жаль, співчуття.

10. Співчуття або дослідження друзів, героїв книг, кінофільмів.

При цьому всі підліткові суїциди поділяються на три види.

Демонстративний (маніпулятивний) — підліток прагне звернути увагу на себе і свої проблеми, продемонструвати свій біль. 

Здебільшого до демонстративного суїциду різні дівчата. Водночас серед дівчат, які намагаються скоювати самогубство, доводять справу до кінця лише 5 %. 

Прояви демонстративного суїциду бувають ефективнішими — від дрібних порізів кистей до отруєння неруйнівними ліками та зображення підвищення. загальноприйняті підлітки вчиняють такі дії не для того, щоб заподіяти собі реальну шкоду або позбавити себе життя, а з наказом налякати оточення, змусити його задуматися, усвідомити своє несправедливе ставлення.

Афективний суїцид — скоєний у стані афекту, коли дитина не може контролювати емоційний стан, у якому знаходиться в конкретному моменті. 

Підліток діє імпульсивно, без чіткого плану. Сильні негативні емоції — образа, гнів — заважають адекватно сприймати стрес.

Деякі діти в стані афекту мають спроби підвищення, отруєння токсичними та сильнодійними препаратами.

Справжній суїцид — найбільш небезпечний вид, саме він викликає смерть, і раніше його пов'язують з депресивними станами. 

Тоді людина готується до вчинення самогубства, продумує план дій. 

Але всі види суїцидів є небезпечними. Крім того, якщо дитина піддається маніпуляції, це не означає, що вона не наважиться здійснити справжнє самогубство. Навпаки, у стані емоційного збудження підліток не можна себе контролювати, й дійсно можна наважитися піти з життя.

Суїцидальна поведінка: тривожні сигнали

Психотерапевт Валентина Кузіна зазначає, що підлітки ніколи не скоюють самогубство «просто так». 

Загальноподібне рішення приймає в голові дитини не один день, і навіть не тиждень. І впродовж цього часу дитина відчайдушно «волає» до дорослих, краще способами намагається показати батькам, що їй погано.

«Коли батьки кажуть, що це відбулося раптово, я розумію під цим інше: ми не помітили сигналів, які нам подавали дитину», —  каже психотерапевт.

Ось чому так важливо реагувати на зміни настрою, поведінки та висловлювання підлітки. Водночас не забувайте, що зміни в характері, манері спілкування, а також у ставленні до раніше визнаних цінностей у підлітковому віці трапляються часто, і це нормально. 

А наступні 7 ознак можуть свідчити про те, що підліток дійсно перебуває на межі скоєння самогубства:

1. Зміни емоційного стану. Підліток може «вибухати» через дрібниці, або, навпаки, втрачає інтерес до колишніх радощів життя. Можуть траплятися безпричинні на перший погляд сльози та агресія.

Тривожним сигналом є різка зміна стереотипу поведінки загалом. Наприклад, підліток став замкнутим та безрадісним, хоча на нього це не схоже, або навпаки — раніше мовчазна спокійна дитина викликається півобертом.

2. Порушення сну. Підлітку складно засинати, його мучити поверхневий сон, сонливість та слабкість протягом дня, його увага розсіюється, і це позначається на навчанні.

3. Розмови про самогубство, акцентування уваги на епізодах суїциду у фільмах, медіа, спілкуванні тощо. Підліток може писати депресивні вірші або малювати «важкі» картини.

4. Відвідування форумів та груп у соціальних мережах, де обговорюють самогубства. Підлітки, які переживають депресію, самі шукають такі групи, і, на жаль, знаходять, попри активну боротьбу правоохоронців.

5. Втрата інтересу до свого зовнішнього вигляду, негативні висловлювання на власну адресу. Людина, яка думає про самогубство, може «забивати» на себе, забувати вчасно їсти, або їсти без апетиту раніше улюблені страви, нехтувати правилами гігієни, якими раніше завжди дотримувалася.

6. Зміна кола спілкування. Підліток відсторонюється від друзів, надає перевагу віртуальному спілкуванню, або взагалі може припинити будь-яке спілкування.

7. Дарування улюблених і найбільш цінних особистих речей: одяг, іграшки, прикраси тощо. Це — вкрай тривожний сигнал, який ховає невисловлене прохання про допомогу, крик про те, що в душі не може загоїтися болюча рана.

«Підлітки, які приймають безповоротні рішення, відрізняються від інших. Складаються враження, що вони прощаються. Вони залишаються тихими та «зручними». Це має насторожити. Коли підлітки нічого не хочуть, роздають улюблені речі, стають дуже спокійними — саме в ці моменти вже відбуваються самогубства», — розповідає психотерапевт Валентина Кузіна.

Ще один маркер суїцидної поведінки підлітка — це самоушкодження. Йдеться про надрізи, підряпини, рани, опіки від недопалків на шкірі підлітка.

Також психологи радять Звертати увагу на життя дітей у соцмережах. Часто статуси або фрази, які пишуть підлітки на своїх сторінках, можуть свідчити про їхні наміри вбити себе.

Як батьки можуть забезпечити дитину від самогубства?

Якщо ви спостерігаєте в поведінці своєї дитини невластиві її дії, відчуваєте, що щось відбувається, але не знаєте напевно, що саме, — спробуйте довірливо поговорити з сином чи донькою, м'яко розпитати про переживання та почуття. 

Ваше завдання — пояснити дитині, що хоча кожна людина б раз і життя переживала складні депресивні часи; поділитися своїм рецептом виходу з подібної ситуації. 

Пам'ятайте: дитині необхідно знати, що її особистість та переживання важливі та цікаві для батьків, а оцінки, соціальні успіхи, зовнішній вигляд та смаки — це другорядні речі. 

Коли діти відчувають безпорадність і не підтримують батьків, вони повинні робити висновок, що саме так пройде все їхнє життя. І такий висновок викликає сумніви — а чи треба жити, якщо завжди буде більше. 

Діти не розуміють, що смерть — це назавжди, вони ще не будують причинно-наслідкові зв'язки, і не до кінця усвідомлюють, що потрапили після їхнього самогубства. 

І тому вкрай важливо розказати їм правду: за суїцидом не буде воскресіння.

Якщо ви відчуваєте, що ситуація виходить з-під контролю і ви не можете її заробити, обов’язково зверніться до спеціалістів — шкільного або приватного психолога. 

без цього, в Україні працюють служби довіри, до яких підліток можна знайти самостійно. Усе, що дитина розкаже спеціалістами, залишиться конфіденційним. 

Якщо ви або ваша дитина думаєте про суїцид, будь ласка, звертайтесь за допомогою:

1. До національної лінії з питань профілактики самогубств та підтримки психічного здоров'я LifeLine Україна — 7333.

2. До Національної лінії з попередження домашнього населення, гендерної дискримінації та торгівлі людьми — 116 123.

3. До Національної дитячої гарячої лінії — 116 111.

4. До служби «Телефон довіри» ГО «Людина в біді» — 0 800 210 160.

5. До Київського міського центру психолого-психіатричної допомоги у станах душевних криз — (044) 456 17 02, (044) 456 17 25.

6. Безкоштовні консультації онлайн з 10:00 до 18:00 до пн.-пт.:  http://supportme.org.ua/consultation

Соціально-психологічному центрі м.Славутич працює (безкоштовно) "Телефон довіри" - 095 945 60 40, 067 850 91 16. Графік роботи:

Понеділок - п'ятниця

з 09:00 до 13:00

з 14:00 до 18:00

Пам'ятайте: часто аргументи «за» та «проти» суїциду настільки «врівноважені», що вчасно увага й турбота близьких здатних переконатися підлітка зверне життя.

Бережіть себе та своїх близьких!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: