Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Без пафосу: до Славутича завітав Михайло Борисюк

Без пафосу: до Славутича завітав Михайло Борисюк фото

До Славутича завітав Заслужений енергетик України, Почесний працівник атомної енергетики України, керівник секретаріату Комітету з питань екологічної політики та природокористування Апарату Верховної Ради України з 32-річним стажем, екс-славутичанин - Михайло Борисюк.

Михайло Миколайович приїхав на запрошення давнього друга, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС - Олександра Петровича Забірченка.

Після тривалої розлуки друзі довго прогулювались містом, згадували той час, коли разом працювали на Чорнобильській АЕС, вирішували важливі питання, допомагали людям. 

Потім віддали шану загиблим, поклавши квіти до Пам'ятного знаку Героям Чорнобиля.

А також відвідали могили полеглих колег, з якими разом працювали на станції, боролися з нещадною стихією під час авараії на ЧАЕС, з якими товаришували чи жили в одному місті. Багато щемних спогадів про цих людей та історій, пов'язаних з ними.

Цього дня вони також побували на зустрічі з Володимиром Удовиченком, під назвою "Славутич - місто моєї долі", яка проводилась у рамках проєкту "Історії Славутича…" ("Славутич - це МИ!") у Загальноміському бібліотечно-інформаційному центрі.

Михайло Борисюк і Володимир Удовиченко працювали разом, коли Михайло Миколайович ще був славутичанином. Плідною була співпраця протягом 32 років, коли він (М.Борисюк) став керівником секретаріату Комітету з питань екологічної політики та природокористування Апарату Верховної Ради України.

Разом було розроблено, подано на розгляд ВРУ і в подальшому реалізовано багато важливих законопроєктів стосовно "чорнобильців" і Чорнобильської АЕС. Адже Михайло борисюк, як інженер ЧАЕС, учасник ліквідації наслідків чорнобильської аварії добре знав ціну і значення подвигу цих самовідданих людей і важливості функціонування підприємства  Чорнобильської електростанції для України і світу.

Під час теплої зустрічі згадали про те, які виклики були та як вдалося здолати ці перешкоди. Михайло Миколайович висловив велике захоплення Володимиром Петровичем як фаховим, талановитим керівником. Від міського голови Славутича Володимир Петрович вручив подяку почесному гостю.

З 1982 року Михайло Борисюк працював інженером оперативної групи управління Чорнобильської АЕС, інженером - радіометристом Чорнобильської АЕС. З 1990 року працював консультантом, старшим консультантом, головним консультантом секретаріату Комісії Верховної Ради України з питань Чорнобильської катастрофи, з 1994 року - завідувачем секретаріату Комітету з питань Чорнобильської катастрофи, з 01.08.1998 року - завідувач секретаріату Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

За час роботи в Апараті Верховної Ради України (понад 32 роки) зарекомендував себе як високопрофесійний, компетентний фахівець, відповідальний, здібний організатор.

За його безпосередньої участі підготовлені і прийняті Верховною Радою України закони України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку", "Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблока цієї АЕС на екологічно безпечну систему", "Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи", та ряд інших законодавчих актів.

З домашнього архіву М.Борисюка: візит до Славутича генерального секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова

 

Борисюк М.М. вніс значний внесок у розбудову правової держави. Високопрофесійна експертиза найбільш складних законів дозволила домогтися підвищення їх рівня підготовки, уникнути проблем та неузгодженостей, забезпечила ефективне впровадження підготовлених законів.

Двічі приймав участь в засіданнях Генеральної Асамблеї ООН з чорнобильських питань.

Входив до складу Організаційного Комітету з підготовки та проведення заходів, пов'язаних з 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи. Був одним з авторів та входив до складу редколегії з підготовки Національної доповіді України "25 років Чорнобильської катастрофи. Безпека майбутнього".

Був членом журі Організаційного комітету Міжнародного конкурсу проектів і технічних рішень щодо перетворення об'єкту "Укриття" Чорнобильської АЕС в екологічно безпечну систему.

З домашнього архіву М.Борисюка: Під час вирішення робочих питань з Олександром Забірченком

 

Приймав участь у засіданнях членів парламенту країн світу в рамках сесій Конференції Сторін Рамкової Конвенції Організації Об'єднаних Націй про зміну Клімату, Зустрічах Сторін Кіотського Протоколу до неї, у підготовці та засіданні Робочої групи з питань транскордонного співробітництва та охорони навколишнього природного середовища Міжпарламентської асамблеї Україна та Республіка Польща, в роботі Асамблеї донорів Чорнобильського фонду "Укриття", Асамблеї вкладників рахунку ядерної безпеки у складі Урядової делегації України (м. Лондон).

Борисюк М.М. постійно працює над створенням системи та удосконалення законодавства з питань ядерної та радіаційної безпеки, радіоекології, екологічної та техногенної безпеки, соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З домашнього архіву М.Борисюка: співпраця з Володимиром Удовиченком

 

Борисюк М.М. нагороджений Подякою Урядової комісії за активну участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (1988 p.), Подякою Голови Верховної Ради України (2001 p.), Почесною грамотою Верховної Ради України (2003 p.), цінним подарунок від Голови Верховної Ради України (квітень 2011 p.), Почесною грамотою Кабінету Міністрів України (2003 p.), Подякою Прем'єр-міністра України (2008 p.).

Указом Президента України від 21 квітня 2006 року відзначений державною нагородою України. Йому присвоєно почесне звання "Заслужений енергетик України".

В 2009 році присвоєно звання Почесний працівник атомної енергетики України, в 2011 році нагороджений відзнакою ДП НАЕК "Енергоатом" "За вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України", в 2013 році нагороджений знаком "Відзнака Атомпофспілки України".

Нагороджений відзнакою Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи України "За відвагу в надзвичайній ситуації".

Має відзнаки міністерств, відомств та громадських організацій.

Борисюк М.М. член Національної комісії з радіаційного захисту населення України, член Міжвідомчої комісії з комплексного розв'язання проблем Чорнобильської АЕС.

За наслідками щорічного оцінювання роботи Борисюк М.М. отримав високий бал щодо виконання своїх посадових обов'язків і завдань.

Михайло Борисюк - залишається нашим славутичанином. Хоч і в минулому, але - працівником Чорнобильської АЕС, учасником ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, людиною, що зробила великий особистий вклад у розвиток м. Славутича.

Славутич пишається нашими надзвичайними мешканцями, які живуть і працюють на благо нашого міста, містостворюючого підприємства "Чорнобильської АЕС", її персоналу, ветеранів та учасників ліквідації чорнобильської катастрофи. На благо України та світу!

Славутич - це Україна! Славутич - це МИ!

Олександра ЛАТИШЕВА

Фото: Вадим ІВКІН

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: