Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

"Чорнобиль - біль пам'яті": зустріч з учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС (фоторепортаж, відео)

"Чорнобиль - біль пам'яті": зустріч з учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС (фоторепортаж, відео) фото

Напередодні 37-х роковин Чорнобильської катастрофи в Загальноміському бібліотечно- інформаційному центрі, Славутицької централізованої бібліотечної системи, відбулася зустріч "Чорнобиль: біль пам'яті".

Цей захід пройшов в рамках проєкту "Славутич - це МИ", ініційованого Славутицькою бібліотекою, відділом культури та Громадською радою з розвитку міста.

До зали зібралися ветерани-чорнобильці, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, представники громадських організацій, міської влади, молодь міста.

 

Ведуча заходу Олександра Латишева запросила всіх присутніх вшанувати світлу пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

26 квітня 1986 року і 24 лютого 2022 року... Ці дати змінили наше життя, розділив усе на до і після.

Зустріч розпочалася діалогом з молоддю, якою ми пишаємося і покладаємо велику надію на них: Що ж вони знають про Чорнобильську аварію. І тут була нагода і поспілкуватися, і почути живих свідків тих подій.

 

 

Як це було насправді, які відчуття пережили тоді учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, колишні працівники станції і жителі міста Прип'ять?

 

 

Своїми згадками, враженнями і емоціями поділилися Олександр Петрович Забірченко, Анатолій Кас'янович Сухецький, Володимир Олексійович Комаров, Валерій Дмитрович Дмитрієв.

 

 

На програму завітав і гість Славутича Микола Олександрович Штейнберг, який після аварії, з травня 1986 року був призначений головним інженером ЧАЕС. До бібліотеки він подарував книгу, яку написав у співавторстві з Георгієм Олексійовичем Копчинським "Чорнобиль:про минуле, теперішнє і майбутнє".

 

 

У ній енергетики- ядерники з великим досвідом експлуатації АЕС та управління ядерною енергетикою висвітили можливо вперше про істинні причини аварії та ті уроки які мають бути усвідомлені із цього.

 

 

Міський голова Юрій Фомічев уклінно подякував ветеранам Чорнобиля за героїзм, бо вони захищали світ від НЕ мирного атому і попросив їх триматися і ЖИТИ, бо багатьох уже не має серед нас.

 

 

- Герої Чорнобиля 37 років тому врятували весь світ. Наслідки цієї катастрофи тоді ніхто не усвідомлював, та і сьогодні мало хто розуміє, щоб могло бути.

 

 

Про виклики долі Славутича- міста супутника ЧАЕС акцентував почесний мер Володимир Петрович Удовиченко. -Розбудовуючи місто Славутич, ми повинні пам'ятати , що СЛАВУТИЧ І ЧАЕС - нероздільні! Іще так має бути років 200! А далі...

 

 

Учасники програми-колишні прип'ятчани Лілія Ахметовна Хайрулліна, Олександр Олексійович Демидов, поетеса Любов Миколаївна Василевська у своїх розповідях, віршах , відео передали свої щемні історії з 37-річної давнини про світле місто Прип'ять.

 

 

До присутніх звернувся заступник голови Молодіжної організації ППО ЧАЕС, онук учасника ліквідації аварії на Чорнобильській станції Вілі Івановича Прокопова, брат військовополоненого нацгвардійця Дмитра, Євген Кигим. Разом з ініціативною групою, він попросив присутніх долучитися до збору підписів для звернення до Міжнародних та урядових організацій щодо повернення з полону військових в/ч 3041, що обороняли ЧАЕС.

 

 

У фіналі зустрічі всі учасники зібрання поставили свої підписи і закликали всю Громаду Славутича підтримати Звернення до українських і міжнародних інституцій - сприяти визволенню з російського полону 131-го військовослужбовця в/ч 3041.

 

 

Це вони охороняли не тільки Чорнобильську станцію, не тільки Славутич, вони охороняли Україну, Європу і весь світ від нового ядерного лиха.

А на завершення кожен учасник ліквідації аварії на ЧАЕС отримав подяку від міського гоови. 

 

І традиційне фото на пам'ять.

Людмила ЛЮБИВА

Фото: Вадим ІВКІН, Вікторія ВОРОБЙОВА, Людмила ЛЮБИВА

Відео: ТБ "Медіадім"

 
 

 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: