Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Славутич відвідали голова Київської ОВА Руслан Кравченко та депутат ВРУ Ольга Василевська-Смаглюк

Славутич відвідали голова Київської ОВА Руслан Кравченко та депутат ВРУ Ольга Василевська-Смаглюк фото

З нагоди відзначення 37-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці, місто-супутник АЕС – Славутич цього дня відвідали поважні гості.

Делегація гостей, разом з представниками місцевої влади, учасниками ліквідації наслідків аварії, працівниками ЧАЕС, членами громадських організацій, активною молоддю та небайдужими славутичанами, в знак шани та великої вдячності загиблим Героям, поклали квіти до Пам'ятного знаку Героям Чорнобиля.
Потому відбулися урочистості з нагоди цієї події в Краєзнавчому музеї Славутича та Чорнобильської АЕС.
З вітальним словом виступив Руслан Кравченко – голова Київської обласної військової адміністрації.
Він акцентував свою увагу на великому значенні для світу найбільшої техногенної катастрофи століття – Чорнобильської аварії та подвигу відважних чорнобильців – учасників ліквідації наслідків аварії.


«Наш обов'язок – пам'ятати й цінувати відвагу людей, чий самовідданий вчинок врятував Україну від наслідків, що могли стати незворотними.
На жаль, через дії країни-агресора рф на території нашої держави ми знову змушені говорити про актуальність ядерної загрози в Україні. Ворог системно завдає ударів по критичній інфраструктурі, використовує атомні станції як плацдарм для своєї військової техніки, не рахуючись із небезпекою таких дій.
Світова спільнота мусить усвідомлювати – безпринципність дій російської армії загрожує всьому людству. Сьогодні, у 37-ї річницю з дня трагедії на ЧАЕС, як ніколи доречно згадати, якими серйозними здатні бути наслідки»,
- зазначив голова Київської ОВА.


Ольга Василевська-Смаглюк повідомила, що ведеться велика робота щодо звільнення з полону українських військовослужбовців, у тому числі й нацгвардійців, що обороняли Чорнобильську АЕС. Нагадала, що у полоні також знаходиться і учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС – Едуард Дмитрієв (син Заслуженого енергетика України, ліквідатора аварії – Валерія Дмитрієва). Сказала, що за словами Кирила Буданова, ведуться перемовини щодо обміну полоненими з рф «всіх на всіх», і на це покладаються великі сподівання.


Міський голова звернувся зі словами вдячності до учасників ЛНА на ЧАЕС та ветеранів ЧАЕС. Розповів про ядерну безпеку, яка спричинена війною, яку розв'язала росія в Україні. Та звернувся з проханням допомогти повернути з полону нацгвардійців в/ч 3041, які охороняли ЧАЕС.


Депутат Київської обласної ради зазначив, що не можна допустити скорочення жодного працівника Чорнобильської станції, адже там ведуться фахові роботи, які розписані до 2062 року. Розбудовуючи Славутич – місто супутник Чорнобильської АЕС, треба пам’ятати, що Славутич і ЧАЕС – єдині!

Ще Володимир Удовиченко розповів про славутичанина, ветерана ЧАЕС - Василя Маркіна, який має трудовий стаж  105 років.

За словами Володимира Петровича, таких людей у Славутичі багато. Це ветерани Чорнобильської станції, учасники ліквідації аварії. І про це траба пам'ятати і шанувати їх.


Лідер «Товариства ветеранів Чорнобильської АЕС» Лідія Клімова сказала, що люди, які під час аварії рятували світ від ядерної катастрофи, просто виконували свою роботу, не задумуючись над наслідками. Сьогодні практично всі ці люди хворі і потребують медичної допомоги. Вона звернулася до голови ОВА надати належну підтримку міській лікарні, аби «чорнобильці» могли отримувати там весь комплекс затребованого лікування.


Заступник голови Молодіжної організації ППО ЧАЕС Євгеній Кигим передав Руслану Кравченку звернення та підписи, зібрані у Славутичі щодо звільнення з полону нацгвардійців ЧАЕС, та попросив посприяти аудієнції щодо цього питання з Андрієм Єрмаком – керівником Офісу президента України.


Голова Київської ОВА Руслан Кравченко запевнив, що стосовно питання звільнення з полону українців, ведеться велика робота. Сьогодні відбудеться зустріч з послом Італії, де також обговорюватиметься це питання.

Потому Руслан Кравченко вручив державні нагороди.
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня отримали члени Славутицької міської громадської організації «Товариство ветеранів Чорнобильської АЕС» - Бережний Іван Іванович та Курунов Анатолій Йосипович.
Також Почесними грамотами та Подяками КОВА нагородили працівників ДСП «ЧАЕС».

Олександра ЛАТИШЕВА

Читайте також: Чорнобиль - біль пам'яті (фоторепортаж)

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: