Завантаження ...

Е-рецепт: чи складно отримати та для чого запровадили

Е-рецепт: чи складно отримати та для чого запровадили фото

Минуло майже три тижні, як в Україні введено правило, за яким рецептурні ліки відпускають лише за електронним та паперовим рецептом. 31 березня новина про нововведення сколихнула всю країну. Того дня люди ринули до аптек, щоб запастися медикаментами допоки нове правило не увійшло в дію. Як наразі відбувається продаж рецептурних препаратів та для чого необхідний е-рецепт, читайте далі.

Золотий день для аптек

Нововведення від МОЗ створило ажіотаж серед населення. 31 березня люди почали утворювати великі черги біля кожної аптеки, щоб купити необхідні на їхню думку ліки. Звичайно, ми не знаємо, яка була виручка в чернігівських аптеках у цей урожайний для них день, але судячи із черг на вулицях, аптечний бізнес залишився задоволеним.

Фармацевт аптеки «Мед-Сервіс» Марія, яка того дня працювала, згадує:

«Десь о 4 годині уже була черга, приходили і жінки, і чоловіки, і пенсіонери, і молоді люди. До кінця робочого дня у нас уже закінчилися такі препарати як Німесил, Афіда, різні протизапальні засоби. Люди тоді запаслися, і зараз вже їх не так багато приходить в аптеку. Досі існують ті, хто приходить і хоче купити ліки, які вже відпускаються лише за рецептом, але ж ми не можемо продати, тому відмовляємо».

Таке спустошення аптек в останній день березня призвело до того, що деякі препарати на значний період часу повністю зникли з продажу в аптечній системі Чернігова. Зокрема, такий популярний препарат як «Німесил» і досі відсутній в більшості аптек. А соціальні мережі заполонили меми з цього приводу.

Фото із соцмереж.

Е-рецепт – як це працює

Заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Чернігівської міської лікарні №2 Інна Сорокіна говорить, що наразі у чернігівських лікарнях спостерігаються певні технічні складнощі із наданням е-рецепту. З того часу, як заборона на продаж ліків почала діяти, електронна система працює зі збоями через її перевантаженість.

МОЗ зазначило перехідний термін 4 місяці. За цей час система має прийти до ладу та переналаштуватися, аптеки повинні зареєструватися в ній та отримати відповідну ліцензію, а людям доведеться звикнути до нововведення. Якщо є можливість – зараз лікарі виписують пацієнтам е-рецепт, але якщо проявляється технічна проблема, то хворий отримує паперове призначення.

Суто процедурно отримати е-рецепт не складно. Для цього потрібно бути зареєстрованим у електронній системі охорони здоров’я та звісно ж прийти на прийом до лікаря.

 

«Технічно все просто. Коли пацієнт приходить до свого лікаря, то відкривається його електронна історія хвороби, і лікар вводить туди всю інформацію про його захворювання. Він відкриває віконце і записує туди крім інших рекомендацій виписку е-рецептів. Це ідентично до надання електронного направлення на обстеження чи консультацію будь якого фахівця. Ми давно працюємо в цій системі, тому виписка е-рецепту не викликає у лікарів чи медсестер великих труднощів.

В подальшому інформація надходить пацієнту за номером, який вказаний у декларації. Якщо хворий не може самостійно придбати ліки, то його родичі можуть це зробити за нього, але для цього їм необхідно мати при собі телефон пацієнта. Якщо людина знаходиться у стаціонарі і їй за станом здоров’я потрібен медикамент, який лікарня не може купити, то її лікар зі стаціонару зобов’язаний виписати рецепт, і хтось з родичів піде та купить ліки в аптеці» – розповідає Інна Сорокіна.

Електронний рецепт дійсний 30 днів, а скористатися ним можна лише раз. Перелік ліків, які підлягають рецептурному відпуску, дуже великий. До цього списку входять навіть дитячі медикаменти, здебільшого це препарати, призначені для лікування органів дихання, травлення та системи кровообігу.

Також варто зазначити, що в електронному рецепті вказується не торгова марка препарату, а міжнародна непатентована назва (діюча речовина). Таким чином, пацієнт може самостійно визначити ліки якого виробника купувати.

Навіщо це нововведення?

Ще до того, як нововведення запрацювали, чернігівці вже почали ставити головне питання «Навіщо це потрібно?». Інна Сорокіна пояснює:

«Насамперед для контролю відпуску медикаментів. В нас майже завжди був абсолютно безконтрольний відпуск препаратів. Людина могла прийти в аптеку, купити незрозуміло що, незважаючи на те, чи підходять їй ці ліки, без відповідних знань про те, чи можна ці препарати приймати коли вона приймає інші».

Другою причиною стало те, що в українців сформувалася велика кількість резистентних бактерій та вірусів. Пов’язано це з тим, що людина при температурі чи інших симптомах пила антибіотики, і ознаки хвороби зникали, але бактерії не були вбиті, вони адаптувалися до цих ліків. Пацієнтів, які приймали що хотіли, важко лікувати. Через це, коли розповсюдився Covid-19 лікарняні антибіотики не діяли, і доводилося використовувати на ліки резерву.

Наступні причини – це зменшення кількості фальсифікату та відповідний контроль за цінами на ліки.

«Коли наші люди поїхали на захід», – говорить Інна Володимирівна, – «вони зрозуміли, що ліки – це дуже серйозно. Вони мають призначатися лікарем, а не бабусею, кумою чи колегою. Іноді люди купують препарати, які алергізують, приймають їх не в тій дозі, яка потрібна, шкодять своєму здоров’ю, кишечнику, шлунку, печінці, ниркам. Я сподіваюся, що поступово у нас відпрацюється ця система, і все прийде до ладу. На мою думку, це однозначно одна з умов євроінтеграції.»

Як наразі насправді продають рецептурні ліки в аптеках

Чи насправді в аптеках все так, як нам розповідають? Ми вирішили перевірити. Для цього наші журналісти запитали провізорів з різних чернігівських аптек, чи можна без рецепту купити кілька рецептурних препаратів. Для прикладу ми взяли: кроворозріджувальний засіб «Гепарин», антибіотик «Аугментин» та ще один відомий рецептурний препарат «Німесил».

У аптеках «Аптека Твоєї Родини», «Копійка» та «Бажаємо здоров’я» без вагань погодилися продати ліки. У аптеці «Тонус» фармацевт сказала, що ці препарати рецептурні, і продавати їх так просто заборонено, але «для вас продам». У «Гала Аптеці» теж сказали про заборону, але працівники аптеки були готові продавати рецептурні ліки без рецепту, бо за їхніми словами людям важко дістатися до лікаря. У аптеці ТОВ «Ліки України» на касі можна побачити оголошення про те, що з 1 квітня усі рецептурні ліки відпускатимуть лише за рецептом. Ми запитали фармацевта, чи можна купити «Гепарин», «Німесил» та «Аугментин» без нього, на що нам відповіли, що зараз діє заборона, але вони можуть продати ліки. Потрібних рецептурних препаратів на той момент в аптеці не було, тому нам навіть запропонували замовити їх.

Отже, як ми бачимо, наразі заборона відпускати рецептурні ліки без паперового чи електронного рецепту дуже умовна. По факту працівники аптек відпускають ці ліки усім бажаючим, хоча і попереджають про нові правила і необхідність рецепту. Це цілком передбачувано, адже аптеки і продаж ліків загалом – це величезний бізнес. І зрозуміло, що власники аптек не зацікавлені у зменшенні продажів ліків. А чи будуть органи влади у період військового стану контролювати дотримання аптеками цих норм, це велике і відкрите питання.

Одна з чернігівських педіатринь у коментарі для нашого сайту також підтвердила фактично вільний наразі продаж рецептурних препаратів у аптечних мережах Чернігова та звернула увагу на ще одну причину.

Проблема в тому, що наразі фактично немає електронної бази обігу рецептів. Тому аптеки цим дуже користуються і відпускають все, що завгодно, і як завгодно. Наприклад, у мене пацієнти по одному паперовому рецепту купили пʼять пачок антибіотику в різних аптеках, тому що нема електронної бази. І за словами пацієнтів, в аптеках в той рецепт фактично ніхто і не дивиться.

* * *

Як буде далі рухатись ця реформа, покаже час. Варто зазначити, ми часто бачимо в рекламах медикаментів напис, що самолікування шкодить вашому здоров’ю, і це правда. Тільки лікар знає, які препарати вам потрібно приймати при тій чи іншій хворобі, а які заборонено. Навіть якщо ви встигли до 1 квітня придбати багато ліків, то все одно не нехтуйте своїм здоров’ям та перед вживанням медичних засобів проконсультуйтеся із фахівцем.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия