Завантаження ...

Селезінка роздулася, як м'яч, і заповнилася згустками крові

У п'ятницю, 20 березня, Олег Куц із Чернігівської центральної районної лікарні поїхав додому. У Славутич до родини. Працює у Славутичі на сміттєвозі. Заїде і до батьків у село Мньов Чернігівського району. Ще встигне до запрету (заборони у зв'язку з нерестом) половити в Річищі рибу.

У п'ятницю, 20 березня, Олег Куц із Чернігівської центральної районної лікарні поїхав додому. У Славутич до родини. Працює у Славутичі на сміттєвозі. Заїде і до батьків у село Мньов Чернігівського району. Ще встигне до запрету (заборони у зв'язку з нерестом) половити в Річищі рибу.

Олег Куц на лікарняному ліжку
Операція, яку зробили Олегу, по-науковому називається спленектомія. «Сплен» — це селезінка. «Ектомія» — видалення.

Хірурги розповідають, що селезінка була напружена, як м'яч. Роздулася і заповнилася згустками крові. Займала пів-живота, і в ній було мінімум два з половиною літра крові. І рідини, і темних згустків.

Оперували чоловіка хірурги Валерій Василинчук і Володимир Пінчук. Анестезіолог — Елла Обиденна. Операційна медсестра — Алла Мачача. Операція тривала дві години.

— Василинчук і Пінчук втретє рятують мене, — розповідає Олег. — На підшлунковій залозі робили операцію років шість-сім тому. Через два-три тижні оперували з приводу спайок кишок. Я після того нормально працював. Потім заболіло сильно всередині. Воно й раніше, бувало, тривожило, але я знеболювального вип'ю, воно й перестане. А то день, два, три болить. Дружина викликала «швидку допомогу». Привезли у Славутицьку лікарню. Я кажу, що у мене болить живіт, а вони мені в хребті якоюсь проволокою ворсають. Ми наполягли, щоб перевезли в Чернігів.

Нічого складного для медиків у видаленні селезінки нема — цей орган часто доводиться видаляти при травмах. Проте у випадку з Олегом травми не було. Поставити діагноз було складно.

— Утворилася так звана тромботична селезінка,— говорить хірург Володимир Пінчук. — Згустками крові затромбувалася селезінкова вена. Це патологія, котра *т дуже рідко зустрічається, її важко діагностувати. Виконали ультразвукове дослідження. Щоб підтвердити діагноз, зробили комп'ютерну томографію живота.

Операція була важкою. У зв'язку з попередніми операціями з приводу панкреатиту (запалення підшлункової залози) та абсцесу (гнійника) тіла та хвоста підшлункової залози у пацієнта був виражений спайковий процес у черевній порожнині. Хворий був у важкому стані, з анемією (недокрів'ям). Гемоглобін (залізовмісний білок еритроцитів, основних клітин крові) був дуже низький.

Але операція була життєво необхідна. Капсула селезінки могла розірватися, і виникла б тяжка внутрішня кровотеча.

Під час операції виявили величезних розмірів селезінку. Вона була збільшена мінімум у п'ять разів.

— Як утворилася тромботична селезінка?

— Вона утворилася в результаті ускладнень панкреатиту. Виникло хронічне запалення, спайки. А поряд вена. Десь чуть тисло вену, в ній утворився тромб і повністю перекрив відтік крові із селезінки. У селезінку по артерії кров поступає, а назад відтікати не може.

— Складно було оперувати?

— Технічна складність операції була в тому, що через значне збільшення селезінки, через спайкові процеси важко було виділити артерію і вену, щоб поперев'язувати їх.
Селезінку видалили. Адже тканина органа була повністю порушена, відбулася її деструкція. Зупинили тим самим кровотечу, порозсікали різноманітні спайки, адже вони були і навколо селезінки, і по всій черевній порожнині також.

— Коли видаляють селезінку, як організм підлаштовується?

— Компенсаторні можливості організму такі великі, що людина відчуває себе нормально. Функцію селезінки беруть на себе кістковий мозок і печінка.

— Потрібна дієта?

— Ні. Дієта цьому хворому потрібна через те, що в нього була операція з панкреатиту. Ускладнення ми ліквідували. А сам по собі хронічний панкреатит залишився. Це перша причина для дієти. А друга — спайки. Це ще одна з причин сидіти на дієті. По селезінці, конкретно, ніякої дієти дотримуватися непотрібно.

Для чого людині селезінка? Може, вона взагалі непотрібна

— Селезінка — це орган, який бере участь у кровотворенні, — говорить Володимир Пінчук. — Розмір здорової селезінки: у довжину сантиметрів десять, у ширину — шість. Основна функція селезінки — утилізація еритроцитів (елементів крові), які «відпрацювали» в організмі.

— Селезінку називають кладовищем еритроцитів, — долучається до розмови лікар-уролог Чернігівської центральної районної лікарні Ігор Кир'ян. — У селезінці накопичуються еритроцити, які помирають в організмі. У селезінці депонується (збирається) кров.

Тамара Кравченко, тижневик «Вісник Ч» №13 (1507)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия