Завантаження ...

У Чорнобильській зоні олені поскидали роги: що сталося? (фото)

У  Чорнобильській зоні олені поскидали роги: що сталося? (фото) фото

Представники родини оленевих, що мешкають у Заповіднику (а це – олень шляхетний, сарна та лось європейські) бувають рогатими і безрогими.

Як відбувається скидання рогів розповіли у Чорнобильському Радіаційно-екологічному Біосферному Заповіднику.

За словами фахівців, самки ніколи не носять важких корон на голові, а от самці в дорослому віці щорічно відрощують роги, а після гону скидають їх за непотрібністю: шлюбні ігри та турнірні бійки закінчились.

Найбільші роги – у лосів. Нерідко вони мають лопатоподібну форму з кількома відростками, розмахом до 180 см та вагою – 20-30 кг. За кількістю відгалужень і розміром рогів можна судити про вік тварини.

Роги інтенсивно ростуть все літо. Наприкінці осені – на початку зими в них повністю припиняється кровопостачання, вони тверднуть, висихають і відпадають. Вважається, що цей процес безболісний, хоча, очевидно, він таки турбує копитних, бо вони інтенсивно труться об дерева або трусять головою, поки відростки не відпадуть.

Роги диких тварин цінувались завжди. Однак – тільки не з Зони відчуження. Тут їх заборонено збирати й заготовляти, в першу чергу, з цілком логічної причини: вони мають здатність суттєво накопичувати радіонуклід – стронцій 90.

Читайте також: Як у Чорнобильській зоні живе стадо здичавілих корів

Фото  з фотопасток проекту @Полісся - дика природа без кордонів, встановлених на території Чорнобильського заповідника та з фотоархіву Заповідника.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия