Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

«Історії Славутича…» - зародження нової традиції

 «Історії Славутича…» - зародження нової традиції фото

У читальній залі Славутицької централізованої бібліотечної системи з особливою енергетикою відбулася перша програма «Славутич - це МИ» (в рамках проєкту «Історії Славутича»). Її ініціювали міський відділ культури, Загальноміський бібліотечно-інформаційний Центр та Громадська рада з розвитку міста.

Цього разу молодь Славутича - випускники шкіл та студенти міста, а також мешканці міста, колеги-педагоги, працівники культури, представники влади прийшли на зустріч з кандидатом педагогічних наук (теорія і методика викладання, математика), доцентом кафедри математичного аналізу та диференціальних рівнянь НПУ ім. М.Драгоманова , лауреатом Державної премії Кабінету Міністрів України за внесок молоді у розбудову держави (2000), Заслуженим вчителем України (2010), заступрником директора Славутицької філії Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. І. Сікорського» - Миколою Петровичем Пихтарем.

 

Він народився і виріс на Чернігівщині, закінчив Чернігівський державний педагогічний інститут ім. Т.Г.Шевченка і здобув спеціальність учителя математики, інформатики та обчислювальної техніки.

Але найголовнішим учителем у своєму житті вважає свою бабусю, яка навчила мудрості і поняття важливих людських цінностей.

З 1996 року життя і педагогічна діяльність  Миколи Пихтаря тісно пов'язані зі Славутичем.

 

 

Як сказала про нього ведуча проєкту, журналістка, редакторка стрічки новин порталу slavutych.info  - :

«Це педагог, який вміє розказати простими словами про найскладніші речі».

 

 

Понад 25 років він в активній педагогічній діяльності - заступник директора Славутицької філії Київського політехнічного інституту ім. І.Сікорського, а також доцент кафедри математичного аналізу та диференційних рівнянь Національного університету ім. М.Драгоманова.

 

 

Викладач пишається своїми учнями і студентами, яких вже понад 3 тисячі - навчаються і працюють в різних куточках світу. Він каже, що йому надзвичайно пощастило в житті – працювати з такими талановитими дітьми, бо всі його учні надзвичайно талановиті. Можна було помітити, з якою шаною і повагою були наповнені погляди присутніх на заході студентів цього унікального педагога! Молодь долучалася до розмови, ділилася своїми враженнями від навчання та планами на майбутнє.

 

 

Микола Петрович - людина цілеспрямована, з активною життєвою позицією, уміє створити на своїх заняттях умови для розвитку творчості, кмітливості та пізнавальної діяльності.

 

 

На зустрічі доповнювали штрихи до його портрету і запрошені гості - міський голова Славутича Юрій Фомічев , почесний мер міста, доктор економічних наук, професор , начальник відділу культури Славутича Ніна Баришевська, депутат Славутицької міської ради  та, безумовно, його учні, які для Миколи Пихтаря - найбільша цінність, і яким доведеться розбудовувати нашу Україну!

 

Читайте також: «Вищій освіті у Славутичі – бути!», - Микола Пихтар

На зустрічі відбулася змістовна розмова про подальший розвиток вищої освіти в Славутичі.

Володимир Удовиченко:

«Відновлення України розпочнеться через відновлення громад, тому в нашому маленькому Славутичі ми маємо всі можливості розбудувати проєкт міжнародного університету, за участю будь-якого американського або європейського університету».

 

Юрій Фомічев:

«Вища освіта - одна з ключових напрямків розвитку міста. Лютий 2022 року суттєво змінив наші плани, але Славутич може приваблювати студентів кращими викладачами, які у нас є, і комфортними умовами життя».

 

Читайте також: Славутич відвідало керівництво НАЕК "Енергоатом" (відео)

 

Під час спілкування присутні дізналися про впровадження у Славутичі нового проєкту вищої освіти «Концептуальний план створення науково-технічного кластеру з проблем зняття з експлуатації АЕС та поводження з радіоактивним матеріалом», співавтором якого є Микола Пихтар.

Окрім Миколи Петровича, до ініціативної групи проєкту входять:

Анатолій Носовський - фахівець з питань ядерної безпеки, академік НАН України (2021), лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2014), директор Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України, професор кафедри атомних електричних станцій і інженерної теплофізики теплоенергетичного факультету Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського».

Максим Савельєв – кандидат технічних наук (інформаційні технології), старший науковий співробітник відділу радіаційного матеріалознавства та радіаційного приладобудування Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України. Дослідник та інженер з інформаційних технологій та автоматизації в атомній енергетиці з більш ніж 25-річним досвідом міжнародних проектів на майданчику Чорнобильської АЕС.

Лариса Салій - кандидат технічних наук (управління проектами і програмами), начальник Навчально-тренувального центру Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська атомна електростанція».

Віктор Кучинський - заступник начальника відділу стратегічного планування Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська атомна електростанція», має вищу технічну освіту за спеціальністю «атомні електричні станції та установки». Досвід роботи у атомній галузі 35 років, є ліквідатором аварії на ЧАЕС 2-ї категорії. Брав участь у роботах з ліквідації у липні-серпні 1986 р. Після остаточного зупинення всіх атомних блоків Чорнобильської АЕС у 2002 році перейшов на новий напрямок в атомній галузі – зняття з експлуатації АЕС. Став першим в історії України керівником відділу зі зняття з експлуатації АЕС.

 

 

Нещодавно на Міжнародному форумі ReBuild Ukraine -2023 у Варшаві, серед четвірки амбітних славутицьких проєктів було представлено і той, в якому йшлося про розвиток вищої освіти у місті – «Створення північноукраїнського ядерного наукового хабу у Славутичі».

Читайте також: Славутич представив чотири амбітні проєкти на Міжнародному форумі ReBuild Ukraine-2023

У фіналі розмови директор Загальноміського бібліотечно-інформаційного центру (ЗБІЦ) Наталія Портная подякувала всім присутнім за теплу зустріч, цікаву розмову, дискусію і та авторську математичну книгу героя програми Миколи Петровича Пихтаря «Методична система розвитку математичних здібностей школярів – членів Малої академії наук», яку він подарував бібліотеці!

 

 

Також пані Наталія сказала, що на сторінці Славутицької централізованої бібліотечної системи у facebook буде запропоноване опитування щодо того, з ким цікавих і успішних славутичан хотіли б зустрітися наступного разу у форматі програми «Історії Славутича…».

Всі матеріали цього циклу також будуть оформлені в електронній бібліотеці ЗБІЦ та внесені до мультимедійного архіву.

Чекаємо на нові зустрічі з цікавими славутичанами!

Фото: Вадим ІВКІН та з доступних джерел

Читайте також: Славутицький загальноміський бібліотечно-інформаційний центр запускає новий проєкт 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: