Завантаження ...

25 лютого чи 8 березня? - думка співавторки законопрєкту, істориків та славутичан щодо дати відзначення свята жінок в Україні

25 лютого чи 8 березня? - думка співавторки законопрєкту, істориків та славутичан щодо дати відзначення свята жінок в Україні фото

Скасувати Міжнародний жіночий день 8 березня як державне свято, натомість встановити День української жінки 25 лютого – у день народження Лесі Українки. Відповідний законопроєкт надійшов до Верховної Ради. Як його автори пояснюють необхідність змін, що про це думають історики, громадські діячі та славутичани.

Скасувати російські та комуністичні свята і встановити українські. Така суть проєкту закону, розробленого шістьма народними депутатами. Одна з пропозицій – скасувати Міжнародний жіночий день 8 Березня як державне свято й вихідний, натомість встановити 25 лютого. Назвати його “День української жінки”. Співавторка законопроєкту Оксана Савчук в ефірі телемарафону "Суспільне. Спротив" пояснила можливі зміни так.

25 лютого замість 8 березня: що про це говорить авторка законопроєкту, громадські діячі й історики Чернігова

>Оксана Савчук, співавторка законопроєкту

Я теж дуже багато роблю для того, щоб жінки в українському суспільстві працювали, щоб вони йшли в політику, щоб вони відстоювали ту іншу якість політики, як вони бачать це як жінки. Але ніколи особисто не відзначала й не святкувала 8 березня, для мене воно не є днем боротьби за якісь права, тому що воно найперше асоціюється з мітингами, які проводилися".

Представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко каже: інститут підтримує відмову від свят, нав’язаних комуністичним режимом. Проте ці свята й пам’ятні дати варто розглядати в загальній системі

Восьме березня з’явилося як день боротьби за права жінок ще до появи комуністичного тоталітарного режиму. Було вихолощено суть – тобто день весни, день краси жінок і так далі, це було брутальне розчавлення тієї ідеї, яка була, – боротьба за права жінок: соціальні, політичні, економічні, от в чому справа".

25 лютого замість 8 березня: що про це говорить авторка законопроєкту, громадські діячі й історики Чернігова

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам'яті

За словами доцентки Національного університету "Чернігівський колегіум" Лариси Юди, автори законопроєкту не до кінця знають історію питання.

25 лютого замість 8 березня: що про це говорить авторка законопроєкту, громадські діячі й історики Чернігова

>Лариса Юда, доцентка НУ "Чернігівська політехніка"

Історія його починається в 1909 році. Спочатку про свої права почали говорити робітниці Сполучених Штатів Америки. А вже на наступний рік у 1910 році у Копенгагені на міжнародній жіночій конференції було прийнято це як День боротьби за права жінок. А в же в 1911 році 8 березня на вулиці вийшли мільйони жінок у боротьбі за виборче право, за трудове право, проти насильства".

Свою думку щодо цього висловила Юлія Заїка лідерка жіночої громадської організаціції.

Дуже дивно, коли на 8 березня нам кажуть, що "вітаємо таких симпатичних, красивих" тощо. Це ж не про красу, це про заслугу кожної жінки, а вона величезна. Служіння людям, служіння громаді, служіння професії, своєї діяльності", – говорить голова правління ГО "Ліга ділових та професійних жінок України" Юлія Заїка.

25 лютого замість 8 березня: що про це говорить авторка законопроєкту, громадські діячі й історики Чернігова

>Юлія Заїка, голова правління ГО "Ліга ділових та професійних жінок України"

Юлія Заїка каже, що підтримує відзначення Дня української жінки 25 лютого, проте воно не має нівелювати значення 8 березня.

Чудово відзначати ще й українське свято жінки, це підкреслює сильну позицію держави відзначити особливу заслугу й служіння наших українських жінок, це класно".

Лариса Юда є членкинею громадської ради з гендерних питань при міжфракційному об’єднанні "Рівні можливості" у Верховній Раді. Вони оприлюднили заяву з приводу святкування 8 Березня.

25 лютого замість 8 березня: що про це говорить авторка законопроєкту, громадські діячі й історики Чернігова

Проєкт закону

Де конкретно викладаємо аргументи, що все-таки необхідно дослухатися до розуму, дослідити історію, відстояти, що цей день повинен бути в нашому календарі, єдине, чим можна поступитися, це вихідним днем".

25 лютого – день народження Лесі Українки, тому, каже Оксана Савчук, ця дата підходить саме для дня української жінки.

25 лютого замість 8 березня: що про це говорить авторка законопроєкту, громадські діячі й історики Чернігова

Леся Українка (ілюстративне фото)

"Символ стійкості, символ певних таких своїх принципів і позицій, за які вона боролася. Тому для мене образ Лесі Українки є образом сучасних українських жінок".

Людмила Підлісна, екскурсовод Краєзнавчого музею Славутича та Чорнобильської АЕС 

Екскурсовод Краєзнавчого музею Славутича та Чорнобильської АЕС Людмила Підлісна вважає, що сама ідея свята їй імпонує, а от відзначати його краще весною

>"Сьогодні – День народження Лесі Українки, вона у нас символ стійкості, працьовитості, освіченості, таланту та й не тільки. Тому саме 25 число і обрали

>Серед авторів законопроєкту Оксана Савчук – поважаю.

>Восьме березня останніми роками і так уже не всі святкували (бо, як виявилося, свято зовсім не про те, про що ми з дитинства думали).

>Саму ідею Дня української жінки підтримую: наші жінки заслуговують на окреме свято 100 %. Проте дату я б вибрала іншу, хотілося б, щоб це була все-таки весна, бо лютий місяць у мене тепер асоціюється зовсім не зі святковими подіями. Правда ж, жіноче свято має бути святом весни", - каже Людмила

Владислав Курочкін, військовослужбовець ЗСУ

Військовослужбовець Владислав Курочкін зі Славутича схвалює ідею щодо започаткування новогосвята Дня української жінки. На його думку, українська жінка — це жінка будь-якої національності, але з України.

Я думаю, що добре. Бо 8 березня святкували суто у соціалістичних країнах на знак руху емансипації жінок. Тому добре було б відзначити саме наших жінок", - Вважає владислав.

Марина Кашуба, мама, дружина військовослужбовця

Молода мама Марина Кашуба, дружина військовослужбовця, цілком підтримує ідею нового свята.

>"Лариса Косач була сильною, вольовою українкою. Не дивлячись на свою хворобу, вона продовжувала творити, вона була поліглоткою, вона була проти російської імперії.

>В якійсь статті про неї читала, що після того, як через хворобу її закували в гіпс, вона навчилася грати пальцями лівої ноги на піаніно.

>І наші українські жінки, в реаліях сьогодення не здаються: працюють, творять, виховують дітей, волонтерять. Багато українок , які за кордоном передають гуманітарну допомогу в Україну. А скільки українок на фронті, в лавах ЗСУ... Це неймовірно сильні і мужні жінки. Вони ж там не лише як медики чи кухарки... Вони і снайпери, і артилеристи, і танкісти. І всі ми, як одна, наближаємо перемогу нашої країни.

Тому, мені здається, що День української жінки було б доречним святкувати в день народження великої української жінки - Лесі Українки",

- стверджує славутичанка Марина.

Але історики намагаються відстояти свою думку щодо визначення дня святкування жіного свята.

Я з глибокою шаною ставлюся до цієї особистості, це одна із яскравих представниць – поетеса, письменниця – одна із яскравих представниць українського фемінізму, до речі, радикального фемінізму. Але при чому тут? Це що, уособлення української жінки?", – каже Лариса Юда.

І ще однин вагомий доказ того, свято жінок потрібно відзначати в інший день календаря.

Встановлення будь-якого дня має бути в системі. От дивимося лютий. 20 лютого – День Небесної Сотні, 24 лютого – кривавий, трагічний початок повномасштабного вторгнення. У нас є 26 лютого – День опору окупації Автономної Республіки Крим і Севастополя. Тобто, яке навантаження на лютий місяць якраз на ці дні", – говорить Сергій Бутко.

Отож, бути чи не бути - питання залишається відкритим. Зрозуміло лише одне, що цьогоріч вітати жінок-українок будуть і 25 лютого, і 8 березня - кому як подобається.

ФОТО: Суспільне Чернігів та з особистих сторінок у facebook

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия