Завантаження ...

Цієї суботи славутичани молились за загиблих захисників

Цієї суботи славутичани молились за загиблих захисників фото

Сьогодні християни східного обряду відзначають М'ясопустну, Вселенську батьківську суботу. Назва походить від традиції називати померлих «батьками», тобто тими, хто відійшов до батьків. У Вселенську батьківську суботу церква згадує всіх покійних християн, а парафіяни моляться за всіх покійних у родинах.

У Славутицькому храмі в честь ікони Божої Матері "Неустанна Поміч" УГКЦ віряни молилися за померлих родичів, а й у своїх молитвах згадували усіх загиблих Героїв, що віддали своє життя захищаючи Україну від російських окупантів, та невинних жертв, життя яких забрала війна. 

 

"В час, коли багато воїнів віддають своє життя за всіх нас на фронті, коли багато хто гине за нез'ясованих обставин, коли багато пропалих безвісті, ця субота в духовному сенсі має для нас особливо важливе значення.

 

 

Сьогодні разом з рідними військовослужбовців, в особливий спосіб молимось за упокій наших полеглих новітніх героїв, наших воїнів, які віддали своє життя захищаючи мирне Українське небо над нашими головами. Згадуємо також численні невинні жертви, які загинули внаслідок злочинних російських обстрілів мирних міст нашої Батьківщини", - звернувся до парафіян настоятель храму,  військовий капелан вч "3041" - отець Юрій.

 

 

Зазначимо, Вселенських батьківських суботи на рік є дві: М'ясопусна та Троїцька. Перша припадає на тиждень перед Великим постом. У 2023 році це ‒ 18 лютого. Про те, що слід робити цього дня та що заборонено.

 

 

У М'ясопусну вселенську батьківську суботу віруючі згадують не лише своїх померлих рідних, а й всіх християн. Посилено моляться за тих, хто був убитий, потонув, замерз, помер від голоду, хвороби, стихійного лиха, загинув на чужині, й не встиг покаятися, а також міг бути не похований.

 

 

Цього дня священики здійснюють вселенську панахиду. Це заупокійне богослужіння, під час якого віруючі моляться за упокій померлих, просять у Господа для них милосердя та прощення гріхів. Цього дня прийнято у храмі замовляти сорокоуст та ходити на цвинтар.

 

 

У цей день підносяться молитви також за упокоєння воїнів, які віддали своє життя за Україну; мирних жителів, вбитих під час Революції гідності та невинно загиблих внаслідок російської агресії, а також усіх, хто був заморений голодом.

Фото: Олександр КУПНИЙ

 

Читайте також: У Славутичі освятили окопні свічки

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия