Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У Славутичі освятили окопні свічки

У Славутичі освятили окопні свічки фото

Під час відзначення Стрітення Господнього, у Славутицькому храмі в честь ікони Божої Матері "Неустанна Поміч" УГКЦ, також освятили і окопні свічки, які у подальшому передадуть воїнам-захисникам НГУ.

Настоятель храму в честь ікони Божої Матері "Неустанна Поміч" УГКЦ, військовий капелан вч "3041" - отець Юрій, цього святкого дня, під час богослужіння, освятив свічки, воду та окопні свічки, виготовлені славутичанином Анатолієм Заводіним із огарків церковних свічок.

 

 

"Сьогодні символічно на свято Стрітення Господнього, освятили крім звичних для нас свічок "окопні свічки" для наших воїнів, нехай вони своїм світлом та теплом оберігають та захищають від грому рашистів! З нами Бог, правда та перемога! Зі святом!", - звернувся до вірян настоятель храму.

 

 

Також він повідомив, що 15 лютого Христова Церква святкує Стрітення Господнє. В основу свята лягла подія зустрічі праведника Симеона та пророчиці Анни із Немовлятком Ісусом на сороковий день по Його народженні.

 

 

"У церковній традиції цього дня благословляють свічки. Ця традиція сягає XVII століття. Ще Петро Могила у своєму «Требнику» вводить цей Чин освячення свічок. На наших землях цієї традиції дотримуються всі: і православні, і католики.

Свічка – дня нас це також приклад Христа, який прийшов на землю як «Світло для світу». Свято Стрітення продовжує ідею боговтілення; Ісус прийшов на землю, несучи людині Правду. Тому освячені свічки є знаком світла Христового", - сказав отець Юрій.

 

 

Зазначається, що Стрітення Господнє символізує зустріч Бога з людством. Це свято багате на звичаї.

 

Стрітення історія свята / фото ioamogesu.com

Стрітення історія свята / фото ioamogesu.com

Стрітення Господнє щорічно відзначається 15 лютогоза старим стилем. Цей день відноситься до дводесятих свят, які присвячені Христу і подіям з його життя. Назва свята перекладається як "зустріч", бо в цей день зустрічаються Старий і Новий заповіти. У народі 15 лютого пов'язують із зустріччю зими і весни.

За сучасним григоріанським календарем Стрітення відзначають 2 лютого. УНІАН розповість історію та суть цього свята, а також назве головні звичаї.

Історія Стрітення Господнього

Історик і релігієзнавець Ігор Козловський розповідає, що 15 лютого відзначається зустріч Христа с людством. У цей день  Діва Марія і Йосиф прийшли з немовлям Ісусом в храм, щоб принести Богу подяку за первістка.

В храмі їх зустрів Симеон Богоприємець. Він уособлює людство, тому що він чекав пришестя Христа, і він вже згідно із переданням жив близько 300 років. Він бере немовля на руки та помирає. У немовляті Ісусі Симеон відразу визнав Месію. Праведний Симон вважається свідком Божественного походження Христа.

Традиції на Стрітення Господнє

Що не можна робити в Стрітення / фото azbyka.ru

 

За словами Ігоря Козловського, цей день для слов'ян символізував прихід весни. На Стрітення проводили ворожіння: виставляли на вулицю тарілку із зерном на ніч і чекали, якщо зранку на зерні буде роса, - буде врожай, якщо зерно буде сухе  – то буде поганий врожай.

Святили також воду і свічки. Свічки мали лікувальную силу. Їх використовували у різних обрядах, освячували дім. Святу воду використовують для зняття пристріту і лікування важко хворих. 

Сьогодні потрібно пробачити всі образи, повернути борги. Після свята займаються весняними справами - переганяють худобу, білять дерева, готуються до посіву. 

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: