Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як формується тариф на комунальні послуги у Славутичі, чому підвищився тариф на воду та чи голосували за це депутати

Як формується тариф на комунальні послуги у Славутичі, чому підвищився тариф на воду та чи голосували за це депутати фото

Група активних славутичанок завітала на засідання громадської ради з розвитку міста Славутича, що функціонує під головуванням Володимира Удовиченка, щоб з’ясувати, чому тариф на водопостачання у місті зріс більш, ніж на 60 %, та впевнитися, переглянувши відповідну документацію, наскільки таке зростання є об’єктивним.

На засідання також були запрошені перший заступник міського голови Славутича Віктор Шевченко, директор КП «Славутич-водоканал» Костянтин Джалалян, представники відділу житлово-комунального господарства виконкому Оксана Сосніна та Ірина Козленко.

Після вступного слова головуючого, Віктор Шевченко вкотре підкреслив, що зростання тарифів у нинішній ситуації є вимушеним, інакше не буде ні води, ні водоканалу.

 

 

Він пояснив, що таке зростання цін відбувається за об’єктивних причин: зросла вартість електроенергії для підприємств на понад 30%, подорожчала сіль, яку використовують для очищення води, у 3 рази, а коагулянти – в 4 рази. Зросла й мінімальна заробітна плата в Україні – і підприємство також зобов’язане підвищити зарплатню своїм працівникам, враховуючи індексацію. А тариф на воду не змінювався ще з 2021 року, хоча за цей період цінова політика в державі значно змінилась. 

 

Фото з архіву Slavutych.Info

 

Костянтин Джалалян додав, що питання щодо підвищення тарифів на послуги, підприємство почало піднімати ще в серпні. Після опрацювання обгрунтованих розрахунків за послуги на водопостачання та водовідведення відділом житлово-комунального господарства виконкому та перевіркою  фахівцями громадської комісії, яка складається і з небайдужих мешканців також, на засіданні виконавчого комітету Славутиціької ради ще у листопаді було прийняте рішення про підвищення тарифів майже на 60%. Інформацію про зростання цін також було надруковано і у платіжках. Окрім того він повідомив, що на сьогоднішній день у населення є борг перед підприємством – 6 млн.грн. І це питання також треба вирішувати.

 

Фото з архіву Slavutych.Info

 

Член громадської комісії Олександр Пантєєв підтвердив, що таке зростання цін на послуги є обгрунтованим і неминучим. Адже ціни на все зростають стрімко, а тариф на послуги не корегувався уже 3 роки. Зараз у КП «Славутич-Водоканал» економічно обгрунтований тариф. Підвищення відбуваються у рамках чинного законодавства, де указується, що тарифи можуть змінюватись з 1 січня, а не в кілька етапів.

Після установлення облікових приладів на воду побудинково, тариф ще зросте, тому що люди будуть більше економити. А це вплине на собівартість одного кубу води, від якого ведуться розрахунки. Установлення лічильників побудинково за законом повинно було відбутися ще три роки тому назад. Член громадської ради з розвитку Славутича, член громадської комісії -  Олександр Пантєєв вважає, що такий тариф хоч і є складним для населення міста, але цілком обгрунтований. Треба терпляче та з розумінням поставитися до цього. Передбачається, що у стані війні війни ціни і надалі будуть зростати.

 

 

Обговорення цього питання було тривалим і активним. Для того, щоб розібратися в документації стосовно цього, потрібно було більше часу. Тому ще одну зустріч призначили на наступний день, за участю усіх причетних: представників місцевої влади, КП «Славутич-водоканал», членів громадської комісії та небайдужих славутичан, які ініціювали цю зустріч.

Про результати зустрічі повідомимо найближчим часом окремо.

 

 

Зазначимо, інформація про збільшення тарифів на водопостачання протягом усього періоду, починаючи з серпня минулого року, постійно поширювалась в ЗМІ та інтернет-ресурсах, з усіма розрахунками та поясненнями, у тому числі й на сайті КП «Водоканал-Славутич» та Славутицької міської ради.

Міський голова Юрій Фомічев у своєму інтерв’ю ТБ «Медіадім» докладно розповів, як формується тариф на комунальні послуги у Славутичі та чому відбулось таке зростання цін на них.

«Тариф ми затверджуємо на виконкомі після того, як його розгляне велика кількість фахівців, починаючи з відділу виконкому з житлово-комунального господарства, який несе відповідальність за ці розрахунки. Далі є громадська комісія, фахова. До її складу входять люди, які вже на пенсії і для яких подорожчання теж чутливе. Але вони відповідально перевіряють усі розрахунки, вносять свої зауваження, якщо такі є, а вже потім ми тариф затверджуємо на засіданні виконкому. Тільки в такий спосіб маємо тарифи в Славутичі. Тому в розрахунках я впевнений завдяки тому алгоритму, який працює у нашому місті.

А причина підвищення тарифів проста – суттєве зростання цін на багато складових», - пояснив очільник Славутича.

 
 

На сайті slavutych.info також про це писали, опираючись на першоджерела Славутицьку міську раду та ТБ «Медіадім», джерела які позиціонуються місцевою владою як ті, яким можна довіряти.

У своїй публікації «Майже на 60% зростуть у Славутичі тарифи на водопостачання та водовідведення» (від 11 січня 2023р.) було вказано, що рішення про підвищення тарифів прийняте на засіданні Славутицької міської ради, так як це прозвучало в інтерв’ю Юрія Фомічова ТБ «Медіадім», у програмі «Запитай у мера» від 10.01.2023. Це було озвучено у самому запитанні до мера, і це ввело в оману глядача (08:33 – 14:04 Нові тарифи на водопостачання і водовідведення).

Сьогодні обурені депутати звернулися до автора публікації з претензією про те, що вони такого рішення не приймали. Як виявилось, непопулярне рішення про підвищення тарифів на воду, прийняте виконавчим комітетом 4 листопада, депутатами не розглядалось. Це компетенція суто виконавчого комітету.

 

Олександра ЛАТИШЕВА

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: