Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Нова реформа МСЕК та критерії установлення інвалідності

Нова реформа МСЕК та критерії установлення інвалідності фото

Очільник МОЗ Віктор Ляшко анонсував реформу військово-лікарських комісій. Зокрема буде впроваджено електронний документообіг у військових закладах, підвищення кваліфікації лікарів у питаннях ВЛК тощо.

Як повідомляє Урядовий портал, невдовзі буде впроваджено реформу МСЕК і нову процедуру встановлення інвалідності.

«Уряд підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров'я щодо реформування системи проведення медико-соціальної експертизи. До 1 квітня ми спільно з Міністерством соціальної політики подамо на схвалення Уряду відповідний план заходів.

Усвідомлюю, що процес реформування МСЕКів не буде простим. Лише в частині нормативного регулювання він передбачає внесення змін до 19 законів України, 39 постанов Уряду та 40 наказів різних міністерств та документів інших органів влади. Але цей процес є необхідним.

Будуть сформовані нові маршрути пацієнтів з обмеженнями повсякденного функціонування, які забезпечать отримання медичних та соціальних послуг з моменту виникнення потреб в них, незалежно від отриманого статусу. Також буде забезпечено прозорість адміністративних та всіх інших процесів, у тому числі шляхом впровадження ІТ-інструментів.

Важливий крок - запровадження на практиці прозорої процедури встановлення інвалідності на основі єдиних принципів Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров'я (МКФ), що вже введена в Україні з квітня 2022 року.

Одне з наших завдань в процесі реформування - уникнути ризиків перехідного періоду. Фінансування в цей час буде відбуватися за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я. Для цього Уряд спрямував понад 383 млн грн на період з 1 січня по 31 грудня 2023 р.

Наразі продовжимо роботу щодо:

- впровадження оновленої системи реабілітації у сфері охорони здоров'я

- перегляду порядків проведення спецекспертиз

- передачі непрофільних функцій МСЕК

- впровадження нових цифрових інструментів для автоматизації та прозорості процесів тощо.

Як результат - відійдемо від радянського підходу опіки над особами з інвалідністю до забезпечення дієвих інструментів адаптації таких людей до життя в суспільстві. А фокус на запровадження електронних інструментів, своєю чергою, допоможе позбавитись і корупційної складової у роботі МСЕКів», - зазначив Ляшко.

Міністерство охорони здоров'я України нагадало про нинішні критерії для встановлення інвалідності.

I, II чи III групу інвалідності встановлюють з огляду на те, наскільки порушені функції органів і систем організму людини та обмежена її життєдіяльність. Порушення можуть бути спричинені захворюваннями, бути наслідком травм або уродженими вадами.

Люди з І групою інвалідності не здатні до самообслуговування або можуть виконувати лише окремі його елементи, потребують постійного стороннього догляду/допомоги.

Особи, яким встановлено II групу інвалідності, зазвичай мають значне обмеження життєдіяльності, проте можуть обслуговувати себе самі.

Люди з III групою інвалідності мають помірні функціональні порушення й обмеження життєдіяльності. Вони потребують соціальної допомоги і соціального захисту.

Питання встановлення інвалідності регламентується постановою КМУ №10 від 21.01.2015 р. Вона містить чіткий перелік станів, за яких група інвалідності встановлюється довічно.

Рішення про встановлення тієї чи іншої групи інвалідності ухвалюється на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

Ознайомитися з адресою та контактними номерами телефонів усіх МСЕК в Україні, а також з новими адресами комісій з Донецької та Луганської областей, можна, звернувшись за номером телефону на «гарячу лінію» МОЗ: 0 800 60 20 19.

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: