Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Перший посібник з безбар’єрного проєктування міст - Славутич продовжує підтримувати ініціативу «Без бар’єрів» (фото, відео)

Перший посібник з безбар’єрного проєктування міст - Славутич продовжує підтримувати ініціативу «Без бар’єрів» (фото, відео) фото

В Україні презентували Альбом безбар’єрних рішень – перший посібник з безбар’єрного проєктування міст для архітекторів. Славутич підтримує цю ініціативу. Адже саме Славутич став першим містом в Україні, що приєдналося до ініціативи «Без бар’єрів».

Міський голова Славутича Юрій Фомічев написав про цю подію на своїй сторінці у facebook:

"В цьому є не тільки практичний сенс, а і щось символічне: безбар'єрність повинна стати нашим майбутнім. Україна, яка зараз виборює свободу, повинна бути дружньою до всіх громадян. І до тих, хто отримав поранення на полі бою, і до тих, хто повертається на реабілітацію, і до людей, для яких повномасштабна війна не минає безслідно: хто чутливий до звуків, вразливий, і потребує турботи. Це всі ми", - написав керманич Славутича.

Також пояснив, чому він приділяє реалізації цього проєкту в державі таке велике значення.

"Чому я про це пишу? Тому що головна ідея Славутича — бути комфортним для життя, наше місто було задумане таким із самого будівництва. Бо ми підписали меморандум з наміром стати першим повністю безбар'єрним містом в Україні, і крок за кроком до цього йшли до 24 лютого. Але велика війна не відміняє цих планів, а лише актуалізує їх! У 2021 році ми запустили проєкт «Лабораторія безбар’єрних рішень», і хоч деякі плани поставили на паузу, ми не відмовимось від нього. Саме тому такий проєкт, як Альбом, допоможе не тільки нам, славутичанам, реалізовувати цінності людського різноманіття у міському просторі, а сподіваюся, що іншим містам також.

І велика відповідальність за те, чи захочеться українцям повертатися в наші міста, чи захочеться тут залишатися, жити, розвиватися, виховувати дітей, відбудовувати країну — лежить на нас з вами, і на очільниках міст. Тож якщо ми маємо посібник із практичними підказками, як це зробити, ним варто користуватися. Він лежить у відкритому просторі за посиланням у першому коментарі.

Давайте створювати наші міста для людей. Для наших людей. Щоб ми були варті їх подвигів", - закликав Юрій Фомічев.

 

 

 Альбом безбар’єрних рішень – практичний посібник для архітекторів, який на прикладах ілюструє, як міське середовище може бути дружнім до різних користувачів. Автори враховують потреби різних людей: зокрема й людей з порушеннями здоров’я чи травмами, дорослих з маленькими дітьми, літніх, людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

«Наша команда дослідила основні проблеми доступності міст та зібрала рекомендації для їх вирішення. Презентуючи Альбом безбар’єрних рішень, ми ділимось цими підказками з усіма, хто опікується рівнем якості реалізації публічних просторів. Адже безбар’єрність під час війни – це й питання безпеки, створення умов для тих, хто тікає від війни, та реабілітації тих, хто повертається із зони бойових дій. Міста повинні приймати усіх, а не ставати перешкодами на їх шлях», – зазначила СЕО Big City Lab Вікторія Тітова.

 

Адаптація до воєнного часу

Посібник адаптували до воєнного часу, і додали рекомендації, що враховують безпекові потреби: там можна знайти поради, що стосуються дверей для евакуації, світломаскування та обладнання шпиталів та штабів, встановлення стел екстреної допомоги, місця для гуртування громади під час вимкнення електроенергії чи газу, кімнат сенсорного розвантаження для тих, хто має чутливість до світла та звуків, облаштування прихистків для ВПО та відповіді на інші актуальні теми.

Універсальні та безбар’єрні рішення

В Альбомі не лише представлені рішення із схемами та замірами для проєктування — там простими словами пояснюють, які нюанси потрібно враховувати для різних людей, та як адаптувати простір для них. Адже проєктувальникам потрібно розуміти людське різноманіття, щоби створити справді комфортний простір. Щоб зібрати цю інформацію, команда провела консультації з багатьма вузькопрофільними фахівцями, науковцями, та представниками маломобільних груп населення. 

 

Альбом складається з чотирьох розділів: із рекомендаціями для ґанків та подвір’їв, вулиць, та громадських просторів і громадських будівель. Використовуючи цінності універсального дизайну, автори зібрали у посібнику універсальні – кращі рішення для нового будівництва, адаптаційні – за неможливості зробити ідеально, та описують бар’єрні – небезпечні рішення із реальними прикладами київських локацій.

Ознайомитися та завантажити Альбом можна за цим посиланням.

Альбом безбар’єрних рішень створюється в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів».

Проєкт реалізується громадською організацією Безбар’єрність спільно з Мінрегіон у рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за фінансування Урядів Німеччини та Швейцарії. Розробником Альбому безбар’єрних рішень виступає урбан-бюро Big City Lab.

 
 
Нагадаємо, ще у листопаді 2020 році планувалося до 2024 року Славутич зробити «безбар'єрним містом».

Славутич – перше місто, що приєдналося до ініціативи «Без бар’єрів», спрямованої на створення рівних можливостей для всіх українців, зокрема – розвиток безбар’єрної архітектури. Відповідний Меморандум підписали Міністерство розвитку громад, Київська облдержадміністрація та Славутицька міська рада (Київщина).

Про це йдеться на сайті президента.

До проєкту можуть долучитися і інші міста. Мета – створити «безбар’єрні» населені пункти у кожному регіоні. Першим же стане Славутич – міська адміністрація планує за 4 роки адаптувати тротуари, пішохідні переходи, заклади для маломобільних людей, розвинути мережу велодоріжок тощо. За словами міського голови Юрія Фомічева, наразі в Славутичі вже побудовано 12 км велодоріжок.

Надалі  Міністерство розвитку громад планує використовувати напрацювання Славутича для розвитку безбар’єрної архітектури по всій Україні.

«Мінрегіон розробив Альбом технічних рішень щодо забезпечення інклюзивності та безбар’єрності. Він має спростити процес проєктування житлових будинків та громадських будівель і споруд з урахуванням принципів безбар’єрності. Також Мінрегіон розробив та впровадив ДБН щодо інклюзивності», – наголосив очільник відомства Олексій Чернишов.

Але війна внесла свої корективи в усі плани та програми. Проте Славутич продовжує підтримувати і долучатися до проєктів та програм щодо «Без бар’єрів».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: