Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як зрозуміти, що потрібна психологічна підтримка та де її отримати

Як зрозуміти, що потрібна психологічна  підтримка та де її отримати  фото

Зараз зараз знайти людину, яка була б повністю спокійною, в доброму гуморі та не відчувала надмірної напруги чи страху. Це все – нормальна реакція нормальної психіки на ненормальні обставини. Та як зрозуміти, що ваш особистий ресурс вже закінчився, і потрібно звертатись за професійною психологічною допомогою? знайти людину, яка була б повністю спокійною, в доброму гуморі та не відчувала надмірної напруги чи страху. Це все – нормальна реакція нормальної психіки на ненормальні обставини. Та як зрозуміти, що ваш особистий ресурс вже закінчився, і потрібно звертатись за професійною психологічною допомогою?

Фахівці наводять наступні ознаки:

1. Порушення сну. Неможливість заснути вночі та нормально прокинутись вранці, постійні кошмари та сновидіння, що повторюються.

2. Відчуття задишки, нестача повітря, порушення серцебиття, запаморочення, які з’являються, коли ви хвилюєтесь.

3. Різка зміна ваги. Якщо, наприклад, за останній місяць ваша вага змінилась на 7-10 кілограмів в будь-який бік – це привід проконсультуватися з лікарем.

4. Постійне відчуття провини, власної безпорадності. Ці емоції часто є першими проявами депресії, вони відбирають сили, паралізують волю та жагу до подальших дій.

5. Неможливість ні на чому зосередитись. Зараз погіршення уваги, працездатності, пам’яті та інших когнітивних функцій є нормою, та якщо це заважає в повсякденному житті, краще порадитись з фахівцем.

6. Неможливість контролювати свої емоції. Це можуть бути напади гніву, страху, апатії, які заважають нормально спілкуватись з близькими, працювати та підтримувати нормальну життєдіяльність.

7. Суїцидальні думки. Якщо виникає думка, що це єдиний спосіб розв’язання всіх проблем – терміново потрібна допомога психолога!

Раніше, коли ми звертали увагу на подібні прояви у себе чи у своїх близьких, виникало питання, що робити далі? Куди звертатись по допомогу? Де шукати психолога?

Допоможе сімейний лікар. Він може вас правильно спрямувати за психологічною підтримкою.

Все більше медичних закладів контрактуються на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. Лікарі первинної ланки проходять спеціальне навчання з цих питань.

Як зазначає Міністерство охорони здоров'я України, за запитом людини вони можуть провести скринінг на психологічні та психіатричні розлади та за потреби скерувати до психолога чи психіатра. Це значно спрощує процес отримання психологічної та психіатричної допомоги.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: