Завантаження ...

Безпечне та здорове освітнє середовище: нові виміри

Безпечне та здорове освітнє середовище: нові виміри фото

Команда управління Державної служби якості освіти Київщини провела зустріч за круглим столом із теми: «Безпечне та здорове освітнє середовище: нові виміри», в якій брав участь і славутицький міський голова Юрій Фомічев.

Зібрання проводилось за участі першого заступника Голови Державної служби якості освіти України Олександра ЯКИМЕНКА, заступника керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Яни ЛЮБИМОВОЇ, представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав дітей, сім’ї, молоді та спорту Олени ВИХОР, шеф-кухаря, ідеолога проєкту Cult Food, громадського активіста Євгена КЛОПОТЕНКА

Учасники – заступники голів районних державних адміністрацій, голови територіальних громад та їх заступники з гуманітарних питань, начальники відділів / управлінь освіти, директори закладів освіти Київської області.

Перший заступник Голови Державної служби якості освіти України Олександр Якименко акцентував увагу на тому, що в умовах війни безпека є першочерговою умовою організації освітнього процесу.

«Державна служба якості освіти системно проводить цілеспрямовані моніторинги та надає свій відгук засновникам закладів освіти. Пріоритетні напрямки нашої діяльності – це співпраця та партнерство з органами місцевого самоврядування. Лише у партнерстві можливо забезпечити спільне розуміння якості освіти для успіху Людини і Країни», – зазначив Олександр Васильович.

У вітальному слові Яна Любимова, заступник керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини подякувала освітянам за їх роботу та наголосила, що забезпечення прав людини є основною цінністю.

«Секретаріат Уповноваженого постійно працює над питаннями додержання прав дітей. Упродовж 2022 року до Уповноваженого надійшло 1130 звернень (з них 1101 письмове та 29 усних), у яких було порушено 1905 питань з прав дітей. В умовах війни, більшість питань стосуються розшуку та повернення дітей з непідконтрольних територій або рф, возз’єднання родин. Однак, перелік звернень є доволі обширним.

Наше завдання – працювати над захистом прав кожної дитини, кожного учня та створенням можливості продовжувати навчання у час війни. Освіта є правом та однією із найбільш важливих інвестицій, щоб надати дітям почуття безпеки», – підкреслила пані Яна.

Євген Клопотенко, шеф-кухар, ідеолог проєкту Cult Food, громадський активіст наголосив на необхідності впровадження нових зразків шкільного харчування; поділився напрацюваннями щодо продовження впровадження реформи шкільного харчування у закладах освіти.

«За три місяця ми переформатували свої роботу, розпочали все заново. Зібрали команду. До кінця року плануємо поставити шкільне харчування на новий рівень. Оновили меню, тепер наша номенклатура включає 500 страв. Плануємо навчати людей на місцях, розробляємо нову електронну систему з формування меню. Мій фокус – діти і вони мають харчуватися добре. Я не зупинюся доки не побачу, що діти харчуються добре», - наголосив пан Євген.

Олена Вихор, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав дітей, сім’ї, молоді та спорту розповіла про дотримання прав дітей та сім’ї в умовах сьогодення. У своєму виступі пані Олена озвучила про нові підходи в роботі з питань захисту прав дітей. Зокрема, про діяльність Консультативних центрів Уповноваженого ВРУ з прав людини, про повернення дітей, які були депортовані, про реагування на звернення громадян, що надходять до Секретаріату.

Начальник управління Державної служби якості освіти у Київській області Лілія Кревська представила результати вивчення питання щодо безпечного та здорового освітнього середовища вільного від насильства та булінгу (цькування) та якості організації харчування дітей у закладах загальної середньої освіти Київської області.

У опитуванні брали участь керівники 241 закладу загальної середньої освіти, що становить 41% від загальної кількості ЗЗСО Київської області. З них – 143 заклади освіти, а це 59%, розташовані у сільській місцевості, а 98 закладів освіти (41%) – у містах.

«Велике значення має робота психологів та соціальних педагогів з учнями, які вчинили булінг, стали його свідками або постраждали від булінгу. У 11% шкіл здійснюється психологічний супровід таких осіб соціальним педагогом разом із практичним психологом. У 31% закладів освіти запроваджено консультаційні години, скриньки довіри, оприлюднено телефон довіри. Тобто можливості для учнів захиститися від булінгу надаються, проте потрібно ширше роз’яснювати такі перспективи, – акцентувала Лілія Богданівна. – Щодо міжсекторальної взаємодії та залучення соціальних інституцій нами було з’ясовано, що у 63% закладів освіти систематично проводять профілактичні заходи за участі фахівців Національної поліції України; органів виконавчої влади, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї дітей та молоді. 7% респондентів проводять профілактичні заходи лише для учнів, 28% – проводять, але не більше 1-2 разів на рік, 3% – у закладі освіти не проводять подібні інформаційні заходи».

«Друге важливе питання, яке ми вивчали – організація харчування. Ми з’ясували, що 86% шкіл мають власні харчоблоки; у 12% закладів освіти здійснюють харчування за допомогою аутсорсингових компаній і 2% опитаних закладів освіти використовують кейтерінг. Щодо форм організації харчування, то нами з’ясовано, що 158 закладів освіти (66%) мають монопрофільне меню, 47 (а це 20%) закладів освіти мають мультипрофільне меню. На жаль, у 36 школах, що складає 14%, харчування не організовано. Важливо відмітити, що у 223 закладах освіти (92%) пільгові категорії дітей забезпечені безкоштовним гарячим харчуванням. У 18 закладах освіти (8%) відсутнє безкоштовне гаряче харчування пільгових категорій учнів», - зазначила Лілія Богданівна.

Євген Рибалко, заступник голови Бучанської районної державної адміністрації наголосив на тому, що безпека дітей є основним пріоритетом у освітньому процесі та поділився досвідом організації безпечного освітнього середовища закладів освіти Бучанського району, подякував місцевій владі, яка забезпечила безпековий фундамент у громаді, волонтерам, які допомагали і допомагають у відбудові.

Анатолій Федорук, Бучанський міський голова Бучанського району Київської області окреслив досвід Бучанської територіальної громади щодо створення здорового освітнього середовища у закладах освіти в умовах воєнного стану.

«Фабрика-кухня у Бучі запрацює 1 вересня 2023 року. Наша громада разом з Немішаївською та Бородянською громадами беруть участь у проєкті «Фабрика кухні». Вона стане пілотним проєктом, і в майбутньому мережу фабрик-кухонь буде поширено на всю територію України. Кожна з них зможе забезпечувати харчуванням 30-40 навчальних закладів», – наголосив пан Анатолій.

Юрій Фомічев, Славутицький міський голова Вишгородського району Київської області ознайомив із безпековою ситуацією в закладах освіти у прикордонних регіонах Київщини. Окреслив досвід міста Славутича щодо створення безпечного освітнього середовища. «Організація освітнього процесу цього навчального року була викликом для усіх. Ми провели опитування серед батьків щодо форми навчання, більшість – обрали очне. У закладах освіти облаштували укриття. І ми вдячні, що нам дали можливість очно навчати наших дітей, – розповів пан Юрій. – Є виклик, шукаємо прості рішення. Наприклад, щоб забезпечити онлайн-трансляцію уроків для тих учнів, які навчаються дистанційно, придбали для вчителів мобільні телефони. Наразі є невирішена проблема з безбар'єрністю. Ми маємо забезпечити належні умови всім дітям, і в тому числі, дітям з особливими освітніми потребами».

Оксана Пономарьова, директор Бориспільського академічного ліцею імені Анатолія Федорчука Бориспільської міської ради Київської області ознайомила із обов’язковою умовою створення безпечного освітнього середовища у закладі освіти – впровадження системи ХАССП у діяльність закладу.

Учасники круглого столу мали можливість обмінятися думками, досвідом роботи у своїх громадах.

Управління Державної служби якості освіти у Київській області

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия