Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Коли і як видаватимуть нові LED-лампи взамін на старі - пояснили в "Укрпошті"

Коли і як видаватимуть нові LED-лампи взамін на старі - пояснили в "Укрпошті" фото

Як ми раніше повідомляли, віцепрем’єрка та міністерка економіки Юлія Свириденко в ефірі телемарафону повідомила про те, що вже з січня 2023 року кожен громадянин України зможе безкоштовно отримати 5 енергоекономних світлодіодних лампочок на заміну старих ламп розжарювання.

Така безпрецедентна ініціатива може не тільки розвантажити енергосистему, а й допомогти чернігівцям зекономити на платіжках за світло. Оскільки акція проходитиме на базі «Укрпошти», наші журналісти запитали про те, як вона відбуватиметься у директорки Чернігівського філіалу «Укрпошти» Олени Дорошенко.

- Пані Олено, хто зможе взяти участь в акції і обміняти лампи?

- Всі громадяни України, старші за 18 років. LED лампи видадуть всім, хто принесе на обмін свої старі лампи. Тобто, підкреслю, це не роздача нових ламп усім бажаючим, це безкоштовний обмін старих ламп розжарювання на нові економічні лампи.

Згідно з планом втілення цієї ініціативи ми почнемо з великих міст, де є найбільше споживання електроенергії. Далі програма буде розширюватися на всю територію України.

- Коли саме, з якої дати почнеться обмін саме в Чернігові В яких відділеннях у Чернігові та у районах це буде відбуватись? 

- Програма запрацює в січні, якщо не буде якихось збоїв, і все відбуватиметься за графіком. Можливо, різні області в програму будуть входити по черзі. Стосовно того, чи буде обмін проводитись у всіх відділення Укрпошти, чи вибірково, то програма передбачає можливість обміняти лампи для населення у всіх відділеннях.

- І який алгоритм дій - люди мають просто приходити зі старими лампочками і звертатись до працівника Укрпошти? Чи потрібен паспорт? Як уникатимете можливих спекуляцій із повторним приносом ламп?

- Наразі, лампи для обміну ще не надійшли до "Укрпошти", відповідно, процес обміну ще не може стартувати. Але йде активна підготовка, і як тільки лампи будуть поставлені та розподілені на відділення, ми зможемо розпочати обмін.

1.   Спочатку людина через застосунок ДІЯ оформлює заявку на обмін, в який вказує свої дані та обирає відділення, де йому буде зручно обміняти лампи.

2.   Далі людина збирає старі лампи та приносить їх на обране відділення.

3.   Наш співробітник у відділенні "Укрпошти" у АРМ ВЗ (це внутрішня програма обліку "Укпошти", де буде створена нова послуга, - ред.), вводить номер заявки, яку клієнт отримав у ДІЇ, та проводить обмін старих ламп на нові.

- Тобто, першочергово - це реєстрація відповідної заявки в ДІЇ? І відповідно, якщо ДІЯ у вас на телефоні не встановлена, то це треба зробити, вірно?

- Саме так. Також важливо знати і вказувати свій індекс при реєстрації такої заявки в ДІЇ. Бо відділення у нас фіксуються по індексу. І ще раз підкреслю, не треба йти вже зараз з лампами у відділення "Укрпошти", допоки ми самі офіційно не повідомимо, що вже маємо лампи для обміну. Програма буде запускатися по областям - в залежності від поставки ламп по населеним пунктам.

* * *

Нагадаємо, що національна компанія з безкоштовного обміну старих ламп розжарювання на LED-лампи для населення ініційована Міністерством економіки України спільно з Укрпоштою та Міністерством цифрової трансформації. Ця кампанія проводиться в межах масового впровадження енергоефективності у країні. Вона має на меті забезпечити близько 10 мільйонів українців лампами, що економлять електроенергію. Всього планується видати 50 млн ламп взамін на лампи розжарювання. Більше половини ламп, а саме 30 млн профінансує Євросоюз.

Для обміну можна прийти у відділення «Укрпошти» чи залишити спершу заявку на порталі «Дія». Одна людина може безоплатно обміняти до пʼяти старих ламп. За інформацією Мінекономіки, заміна ламп допоможе скоротити споживання електроенергії у 7-8 разів. Там уточнили, що 40% структури споживання електричної енергії в Україні становить населення, а заміна 50 млн лампочок розжарювання може заощадити роботу одного реактора потужністю 1 МВт.

Читайте також: У січні кожен повнолітній славутичанин зможе отримати безкоштовно 5 LED-лампочок: деталі

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: