Завантаження ...

Воїни світла, воїни добра

Воїни світла, воїни добра фото

22 грудня, у день зимового сонцестояння, щорічно, своє професійне свято відзначають українські енергетики. Через низку ракетних атак росіян на енергооб'єкти України, цьогоріч фахівцям доводиться не святкувати, а займатися ліквідацією наслідків обстрілів, аби повернути світло у кожну домівку.

Президент Володимир Зеленський у Телеграмі привітав енергетиків із професійним святом і подякував за цілодобову роботу на максимумі можливостей.

«Навіть, якщо ворог і може тимчасово залишити нас без світла, йому все одно ніколи не вдасться залишити нас без прагнення виправити все, полагодити та повернути до норми», — зазначив Зеленський.

Компанія «Укренерго» у вітанні з нагоди Дня енергетика заявила, що фахівці галузі докладають значних зусиль для відновлення пошкоджених обстрілами РФ об’єктів.

«Після тисяч ударів росіян ракетами та дронів наша енергосистема знову і знову відновлює роботу, світло повертається у будинки українців. З початку повномасштабного вторгнення ми частково відновили електропостачання на 78 % пошкоджених росіянами високовольтних підстанціях та 62% лініях електропередачі. Це тисячі елементів складного обладнання та сотні кілометрів проводів, які треба з’єднати у потрібних місцях за будь-яких умов, щоб якнайшвидше відновити живлення. А це кілометри бездоріжжя, негода, безсонні ночі та ризики обстрілу у будь-який момент. За цим стоїть щоденна виснажлива робота енергетиків, кожного на своєму місці», – йдеться в повідомленні.

Мер міста енергетиків - Славутича, Юрій Фомічев, підкреслив велике значення представників цієї професії, яке набуло особливого сенсу в теперішній час.

"Як старанно енергетики працювали завжди, і як шалено вони працюють зараз. Як сміливо і невтомно вони протистоять ворогу, що продовжує підступно обстрілювати нашу енергетичну інфраструктуру. Ризикуючи життям, вони ремонтують енергоситсему 24/7, знаючи, що в будь-який момент можуть потрапити під нові обстріли. Але продовжують робити свою роботу.

Так само і колектив Чорнобильської АЕС, з перших днів повномасштабного вторгнення, опинившись в заручниках у ворожих військ, продовжували і в окупації працювати і гарантувати безпеку для всього світу на Чорнобильській атомній електростанції. А в цей час в Славутичі, їх колеги з різних організацій робили неможливе – забезпечували енергією котельню, лікарню, водоканал та навіть розгорнули пункт зарядок від «Сонячного міста» (нашого муніципального енергокооперативу), в той час коли ми були тиждень фактично в блекауті", - повідомив Юрій Фомічев.

За його словами, і нині працівники ЧАЕС працюють в непростих умовах, добираючись на роботу по 6-8 годин та фактично живуть в зоні відчуження по 10-14 діб, бо мостами через білорусь більше в Славутич щодня не повернешся – їх (мостів) більше немає і скоро не буде. Він пообіцяв, що обов’язково буде знайдено більш зручний шлях.

"Наші енергетики продовжують працювати і тоді, коли містяни виснажені, втомлені, знервовані частими відключеннями електрики. Коли отримують стільки несправедливого гніву від співмешканців. Моє велике прохання до вас сьогодні, славутичани та мешканці інших громад: проявіть розуміння і повагу. Подякуйте тим, хто повертає світло в наші домівки навіть після тривалих відключень. Вони більше ніж стараються – вони працюють на межі своїх сил.

Світло переможе темряву. Світло несуть енергетики", - звернувся до громади славутицький міський голова.

У Славутицькій міській раді запевняють, що славутичани - мешканці міста енергетиків, як ніхто інший усвідомлює значимість цієї професії.

"Персонал Чорнобильської АЕС під час окупації робив все можливе для забезпечення безперебійної роботи станції. Колектив ВП “Атомремонтсервіс” продовжує виконувати ремонтні роботи на атомних блоках українських електростанцій. Спеціалісти електроцеху КП “УЖКГ”, КП “Славутич-Електромережі”, електрики управляючих компаній постійно турбуються про роботу міських електромереж.

Шановні енергетики! Дякуємо вам за те, що тримаєте енергетичний фронт. Цього року до привітань приєднується кожен українець, хто на собі відчув результати вашої цілодобової роботи. Ми радіємо, коли після багатогодинних відключень у наших квартирах з’являється світло",  - повідомляють у міськраді.

Зі святом вас, любі енергетики! Наші невтомні Трударі, наші Прометеї, наші Герої! Ви несете світло в наші оселі, запалюєте вогонь надії в наших душах, своєю настирною працею і нелюдськими зусиллями наближаєте нашу Перемогу! Слава нашим українським енергетикам! Слава Україні

Фото: Славутицька міська рада

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия