Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Заходи з нагоди вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС відбулись в зоні відчуження

Заходи з нагоди вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС відбулись в зоні відчуження фото

В Чорнобильській зоні відбулись заходи з нагоди вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. 26 квітня, о 01.23 сталася аварія на Чорнобильській АЕС. На четвертому енергоблоці станції відбулися два теплові вибухи, які повністю зруйнували реактор, у результаті чого стався радіоактивний викид. Пожежа, що тривала не один день, призвела до виверження зі зруйнованого реактора радіоактивних речовин.

▪️ В перші дні після аварії загинула 31 людина, серед них 26 рятувальників й 5 працівників станції серед яких 2 жінки.

▪️В умовах підвищеної радіації працювали як військові, так й представники багатьох інших професій. Отримавши дозу в 25 бер одні міняли інших. Разом понад 600 тис. ліквідаторів.

▪️Зараз 10% працюючих на підприємствах сфери ДАЗВ складають ліквідатори.

▪️В день, коли 36 років тому в експлуатацію було прийнято об'єкт "Укриття", зону відчуження відвідали Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький, голова ДАЗВ Євген Крамаренко, директори підприємств сфери ДАЗВ, ліквідатори.

▪️Гості вшанували пам'ять загиблих, поклавши квіти до Стіни пам'яті, що на території ЧАЕС, де нанесено 31 прізвище.

▪️Великі заходи зараз не на часі, але камерний мітинг, де червоною лінією проходила щира вдячність всім ліквідаторам за порятунок, - відбувся.

▪️Заступник Міністра Міндовкілля Олександр Краснолуцький наголосив, що ми не маємо права забувати про саможертву героїв.

Євген Крамаренко в своїй промові подякував всім ліквідаторам, згадавши події, що відбувались на ЧАЕС та назвав тимчасові помешкання ліквідаторів тодішніми пунктами незламності: 💬" ...Табори "Казковий" та "Смарагдовий", міста Прип'ять та Чорнобиль, що на території зони відчуження, селище на воді "Білий пароплав", а потім вахтове поселення "Зелений мис", села Дитятки та Оране стали своєрідними пунктами незламності для багатьох тисяч ліквідаторів, що отримували великі дози опромінення, ризикуючи своїм життям та здоров'ям..." Він додав, що всі кіно та літературні твори все ж в повній мірі не виражають - через які випробування в період ліквідації та після нього довелось пройти рятівникам світу.

▪️Ліквідаторів, що були присутні на мітингу, відзначили подяками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

▪️В Чорнобилі за традицією делегація поклала квіти до Меморіалу "Тим, хто врятував світ", що розташовано поруч із пожежно-рятувальним загоном №11. Пам'ятка є важливою частиною історії зони відчуження, уособленням мужності та самовідданості всіх, кого було задіяно у ліквідаційних роботах.

🙏Ми низько схиляємо голови перед тими, хто віддав життя, зупиняючи небезпечний ядерний смерч, хто відвів біду від прийдешніх поколінь.

Ми бажаємо міцного здоров'я та довгих років життя тим, хто живий. Ви - приклад патріотизму та мужності.

Ми дякуємо всім, хто захистив наш крихкий світ!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: