Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Про пункти незламності, відключення електрики та генератори у Славутичі

Про пункти незламності, відключення електрики та генератори у Славутичі фото

Міський голова Славутича Юрій Фомічев під час чергового телеспілкування відповів на питання глядачів та прокоментува найбільш гострі і проблемні сфери життя міста. Не всі відповіді надихають, але багато чого стало ясніше.

Питання славутичан цікавили звісно на злобу дня. Вже набивша аскомину проблема незрозумілих відключень електроживлення, а також недостатня наявність генераторів у садочках та інших важливих закладах і, звісно, пункти незламносту, які нещодавно зєявилися в місті.

Пункти незламності

"Пункт незламності - це не місце, де люди можуть жити. Ми говоримо про ситуацію, яка може бути катастрофічною, надзвичайною. І такі пункти розгортаються протягом двох годин після виникнення такою назвичайної ситуації. Наприклад, повний блекаут, нічого нема, нема тепла, нема води, немає електроенергії або немає звʼязку. І якщо немає опалення, то можна прийти в такі пункти і елементарно погрітися, але потім вийти і дати погрітися іншим. Зрозуміло, що цілодобово перебувати в пунктах незламності неможливо, бо насправді нас набагато більше ніж та кількість людей, яким можуть допомогти пункти незламності.

Це місця до має бути абсолютно автономне тепло, живлення електроенергії, мобільний звʼязок або інтернет звʼязок, питна вода, гапяча вода, можливість приготувати теплу їжу. Тобто це достатньо насчиений по свої інфраструктурі пункт, в якому людина може задовольнити свої мінімальні потреби. Але це не означає, що там треба жити, і що інші не мають можливості отримати такий самий доступ до пункту незламності.

Наразі у Славутичі одинадцять пунктів незламності: девʼять плюс два (повний перелік і адреси пунктів незламності можна подивитись за цим посиланням, - ред.). Вони ще не всі повністю забезпечені усім необхідним, зараз ми докуповуємо і доукомплектовуємо їх. Зрозуміло, що є велике питання і доступом до інтернету. В ДК у нас є старлінк, в інших місцях ми також замовили у іншого провайдера супутниковий звʼязок. Нажаль є черга, бо зараз уся Україна шукає таких рішень. З нашим провайдером також працюємо, щоб був доступ до інтернету у цих пунктах незламності. І загалом, якщо зникне звʼязок, то навколо пунктів незламності ми маємо наміри зробити таку вільну WiFi зону для того, щоб люди могли користуватися інтернетом, навіть не обовʼязково заходячи до нього в середину.

В пунктах незламності можна буде зарядити свої гаджети, але всі інші пристрої намагайтесь забезпечити у себе вдома. Якщо буде повний блекаут, я розумію, що частина людей буде виїжджати зі Славутича і шукати для себе більш комфортні умови для проживання. Так само як і мешканці великих міст. Хоча, Славутич зараз більш захищений, ніж значну кількість інших міст, через ті можливості, які ми для себе створили по нашим централізованим мережам: і по опаленню, і по водозабезпеченню."

Графіки відключення електроенергії

"Щодо ротації будинків - ми будемо знаходити можливість їх переключати, там, де це технічно можливо. Ситуація, хоча важка і неприємна, але дуже проста і зрозуміла. У нас є два варіанти графіків. Або 3-6 (3 години з електрикою і 6 годин без електрики, - ред.), це коли в енергосистемі справи трошки гірші, це не блекаут чи аварійні відключення, це просто графік 3-6, і він важкий. Або є більш сприятливий для нас графік, це 4-4. Але на ці графіки можуть накладатись аварійні або екстренні відключення. І тоді, накприклад, при графіку 3-6 після 6 годин без електрики мене мають включити, але відбувається аварійне відключення, і світла знову нема. Тоді проходить, наприклад, 2 години аварійне відключення припиняється і електроенергія зʼявляється. Але графік відключень нікуда не подівся, він продовжує далі працювати, і вже через годину світло знову вимикають вже за встановленим графіком. Таким чином, замість 3 годин з електрикою ми фактично маємо лише годину. Це дуже неприємно і дуже некомфортно. Але так працює система.

Був нещодавно у Львові, там питання такі самі. Чому сусідів не виключають? Чому немає зрозумілого графіку? І, мовляв, точно все вирішують за якоюсь домовленістю, кого саме відключати, а кого ні. Ви бачите, що вся Україна зараз живе у цьому хайпі. То давайте вже нарешті зрозуміємо, що причина всіх наших негараздів зараз - це наш ворог, який знищує нашу критичну інфраструктуру. Все, крапка! Не ми з вами, не енергетики, вони навпаки зараз рятують енергосистему і намагаються забезпечити для нас якомога комфортніші умови.

Коли я ставлю задачу переключити якийсь будинок з критичної інфраструктури на іншу лінію, то інколи отримую відповідь, що ми не можемо цього зробити, бо лінія буде перевантажена, і ми її втратимо. Тому є дуже багато нюансів, чому відбувається саме так. Я працюю з професіоналами електроцеху КП УЖКГ, яким я довіряю. І те, що вони пропонують, приймаю і погоджую в роботу. На наших внутрішніх електромережах ми можемо регулювати ці речі, але що стосується відключень, тут впливає Обленерго виключно як оператор системи. І саме вони вирішують коли включити ту чи іншу лінію, виходячи із технічних обмежень. 

Це все треба просто перетерпіти, енергосистема обовʼязково відновиться. Ми розуміємо, що із великою ймовірністю це ще не найгірший сценарій. Ситуація може погіршитись, і до цього треба бути готовим."

Забезпечення генераторами

"Ми замовили генератори в усі заклади, а особливо в ті, які також з часом перетворяться на пункти незламності, як, наприклад, кіноконцертний. Але сьогодні генератор в Україні - ц, як маскуа на початку ковіду, дорого і нема де купити. Навіть просто купити не можливо, не говорячи вже про те, щоб отримати його безкоштовно у вигляді гуманітарної допомоги. І до речі, історія з генераторами сьогодні непроста і в Європі також. І це не тому, що Європа скупила всі генератори і відправила в Україну. Це тому, що європейці також переживають, чи буде в них електропостачання і чи не загрожує вже їм самим блекаут. Ми спілкувалися вчора з нашими німецькими партнерами, і саме від них прозвучала ця фраза, що європейці скупили генератори так само і для себе, для своїх домогосподарств.

Ми чекаємо найближчим часом постачп=ання цих генераторів. До речі, з Айскрауклє (латвійське місто-побратим Славутича, - ред.), як раз хочу їхм подякувати, ми отримали два потужних генератори, вони теж у нас будуть використовуватись для пунктів незламності. Тому всі дитячі садки, всі пункти незламності будуть генераторами обовʼязково забезпечені. Я прогнозую, що на 20-25 грудня ми матимемо вже більш якісну картину по генераторам. Хоча і сьогодні у нас вже є певна частина генераторів, і в мобільному варіанті ми вже можемо забезпечувати різні локації і різні заклади, якщо в цьому буде потреба.

Щодо дитячого садку Маріте, ми продовжуємо наш конструктивний діалог і співпрацю з посольством Латвії. З ними також була розмова про генератори, і можливо вони у нас найближчим часом зʼявляться. Це дитячий садок, яким посольство опікується вже багато років. Я нагадаю, що і автобус ми раніше від них отримали, і іншу допомогу. 

Одним словом, генератори будуть, треба їх просто дочекатися."

 
 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: