Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як використати шкідливу звичку на користь захисникам України

Як використати шкідливу звичку на користь захисникам України фото

Одними з перших, хто почав виробляти павербанки з акумуляторів викурених електроцигарок, стала команда PowerKit з 5-ти друзів-айтівців. Близько 900 павербанків вони вже відправили військовим на фронт.

В команді PowerKit люди, що працюють в ІТ: бек-енд девелопер - Іван Волинець, художниця - Наталія Єленевська, back-end програмісти - Олексій Марчук та Дмитро Яременко та тестувальниця - славутичанка  Анастасія Латишева.

Із самого початку повномасштабного вторгнення російських окупантів винахідники активно допомогали ЗСУ. І одним з напрямків такої допомоги став винахід і в подальшому виготовлення павербанків із використаних цигарок.

«Мій тато — фізик, і в моєму дитинстві він багато чого паяв та ремонтував. Тому паяння стало моїм хобі.

Ідея переробляти електронні цигарки на павербанки прийшла сама собою — коли друзі розібрали пакет електронок, які самі викурили, і побачили, що там доволі нормальні акумулятори, які можна перезаряджати. Якщо це правильно робити», — розповідає ініціатор ідеї Іван.

За його словами, військовослужбовці, які захищають Україну на передових позиціях, скаржились, що немає можливості заряджати телефони, радіостанції та інші пристрої, через це не було зв’язку і, звичайно, це ускладнювало ситуацію.

Саме тому айтівці-волонтери приділили увагу створенню саме павербанків, із можливістю заряджати не тільки телефони, а інші прилади.

З перших днів війни команда винахідників потрапила на захід країни, виконуючи свою основну роботу, вони створили там і активний волонтерський рух.

Читайте також: Айтішники перероблюють електронні сигарети на павербанки для ЗСУ: як долучилися хлопці з Переяслава

Залишивши оголошення у соціальних мережах про збір акумуляторів із використаних електронних цигарок, на їхню адресу почали надходити посилки з усіх куточків України. Місцеві мешканці також долучилися до доброї справи. На допомогу приходили навіть діти.

Тоді команда PowerKit радо ділилась своїм винаходом у ЗМІ, щоб більше людей могли також доєднатися до створення павербанків для ЗСУ, адже це було дуже важливо.

 
 
Щоб змайструвати павербанк, знадобиться далеко не одна електронна сигарета.
 
«Для виготовлення одного павербанку потрібно 20 таких акумуляторів», - розповідає Олексій.

Його батьки з перших днів опинились в окупації, без зв’язку, в повній ізоляції.

«Мої батьки в окупації були один місяць. У них не було світла, тому свої телефони вони заряджали по можливості. І дзвінок від них був як подарунок», - згадує Олексій.

Читайте також: Як айтішники-винахідники створюють павербанки та пристрої нічного бачення для ЗСУ фактично зі сміття (відео)

Тато Насті обороняє Україну на нульових позиціях фронту, і тому за порадою, як удосконалити пристрій, що потрібно зробити ще, яку допомогу надати, дівчина радиться з рідною людиною - батьком.

Наприкінці літа славутичани, які боронять Батьківщину на передовій, звернулися з проханням прислати їм павербанки. Анастасія разом зі своїми друзями PowerKit прислали 20 павербанків для Центру волонтерів міста, яким керує Віктор Одиниця. І невдовзі, завдяки волонтерам, що доставляли посилки нашим бійцям на фронт, вони також отримали ці необхідні пристрої.

Анастасія відчуває радість від того, що змогла також надати допомогу і своїм землякам.

Фото: Віктор Одиниця

Дівчина вже кілька років є славутицькою підприємицею. І попри послаблення на рівні законодавства щодо сплати податків, вона добросовісно сплачує все у повній мірі і вчасно, адже ці кошти надходять до міського бюджету Славутича.

«Славутичу зараз скрутно, проблемний бюджет, майже нема роботи, скорочення, важливо здійснювати вкладення, тому це потрібно робити, хоч як би тяжко не було», - каже вона.

Протягом усього періоду команда здійснює удосконалення своїх пристроїв, вигадує щось нове і, повернувшись до столиці, продовжує працювати постійно, без вихідних.

 
 

«Не всі одноразки підходять для виготовлення павербанку — або вони відкривалися, або мають недостатньо потужні акумулятори. Тому частину відкладаємо на утилізацію. Є ризик, що вони перезаряджалися неправильно. Тоді акумулятор буде розбалансований, і весь павербанк може зіпсуватися», — пояснює розробник.

У команди глобальні плани, і наразі вони розмірковують, як цю ідею правильно масштабувати, щоб в Україні з’явився центр «розумної» утилізації електронних сигарет.

«Бо попит на такі штуки дуже великий, і люди дійсно хочуть ці цигарки утилізовувати таким чином», - розповідає Іван.

Для створення пристрою, окрім акмуляторів, також потрібно закупити корпус, усі комплектуючі, перевірити, зарядити і відіслати. За все це платять вони самі. Приблизна собівартість такого павербанку 300-400 грн. Для наших захисників, безумовно, все безкоштовно. 

На сьогодні вони вже відіслали військовим на фронт близько 900 пристроїв. У комплекті також є зарядки для рацій, тепловізорів тощо.

Єдина умова – фотозвіт (можна із закритими обличчями й з дотриманням усіх умов безпеки для військових). Але щоб було видно, що важливі речі дістались адресатам.

За тиждень команда виготовляє 20-50 павербанків. Усе залежить від наявності комплектуючих, електроенергії та кількості волонтерів.

 

Інформацію щодо роботи команди PowerKit  ви можете переглянути за посиланням на сторінці в instagram.

Підтримати молодь можна задонативши кошти: https://send.monobank.ua/jar/9XUQiiaqJi?fbclid=PAAaaGn9TxtJ6LuHQMyTj7w8SG_zQki-aHIFT711hQzyTlKRsWG7JjaYD4O1M

Друзі з PowerKit  вважають, кожен на своєму місті має виконувати максимум роботи за для наближення нашої перемоги. Адже це спільна мрія для всіх нас.

Олександра ЛАТИШЕВА

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: