Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

"Нас дуже вразила історія героїзму працівників ЧАЕС, які підтримували життєдіяльність станції в екстремальних умовах...", - режисер-документаліст Олексій Радинський

"Нас дуже вразила історія героїзму працівників ЧАЕС, які підтримували життєдіяльність станції в екстремальних умовах...", - режисер-документаліст Олексій Радинський фото

Відомий режисер-документаліст Олексій Радинський разом із знімальною групою проєкту "Свідчить Україна" вкотре відвідав зону відчуження.

Метою проєкту є документування та поширення серед міжнародної аудиторії історій українців, що стали свідками військових злочинів росії.

Збір матеріалів та живих свідчень робиться не тільки для висвітлення в медіа, але й для надання їх в подальшому до українських та міжнародних судів, включаючи й Міжнародний кримінальний суд у Гаазі.

Вперше після деокупації знімальна група потрапила до зони відчуження влітку.

"Загалом ми провели в Чорнобильській зоні 12 днів, збираючи свідчення в очевидців російської окупації. В анонімному форматі вони були передані міжнародній юридичній команді, яка працює з нами. Зараз юристи проводять аналіз цих свідчень з метою створення позовів у міжнародних та українських судах проти росії, яку ймовірно буде звинувачено як країну-ядерного терориста", - розповідає Олексій.

Знімальній групі вдалося неодноразово побувати на ЧАЕС та задокументувати наслідки воєнної присутності російської армії не тільки на станції, але й на інших локаціях Чорнобильської зони, зокрема, на розграбованих підприємствах у місті Чорнобиль.

"Ми відвідали й вже всесвітньо відомі окопи росіян на околиці Рудого лісу. Це місце іх дислокації вразило нас найбільше".

Наразі в межах проекту зібрано понад 20 свідчень очевидців. Переважна більшість у форматі глибинних інтерв‘ю.

Документалісти розмовляли з працівниками ЧАЕС, які пережили окупацію станції, працівниками різноманітних підприємств у зоні відчуження, а також з самоселами.

"Нас дуже вразила історія героїзму працівників ЧАЕС, які підтримували життєдіяльність станції в екстремальних умовах, а також тих із них, що добровільно погодились поїхати на окуповану станцію заради ротації їхніх колег", - поділився своїми враженнями Олексій Радинський.

На основі зібраного матеріалу планується зробити документальний фільм. Спочатку завершити його короткометражну версію, яка має вийти онлайн у найближчі місяці на платформі одного з світових видань. Після цього знімальна група сподівається продовжити роботу над повнометражною версією фільму.

Довідково:

Олексій Радинський – режисер-документаліст, публіцист.

Його фільми брали участь у кінофестивалях DOK Leipzig, Оберхаузен, Гуанахуато, Watch Docs (Варшава), Одеському МКФ, 86 (Славутич), Nowe Horyzonty (Вроцлав), а також в e-flux (Нью-Йорк), S A V V Y Contemporary (Берлін), Інституті сучасного мистецтва (Лондон) тощо.

Його фільм “Люди, які прийшли до влади” (у співавторстві з Томашем Рафою) переміг у національному конкурсі кінофестивалю Docudays (2016).

Повнометражний документальний фільм Олексія Радинського “Нескінченність за Флоріаном” (Україна – США, 2022) відібрано до участі в офіційній програмі 51-го Міжнародного кінофестивалю в Роттердамі.

.

За інформацією Державного агентства України з управління зоною відчуження

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: