Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Виступ міського голови м. Славутич на парламентських слуханнях Верховної Ради

Шановні добродії! Славутич зразка – 2015, переживши, не побоюсь цього терміну, справжню соціальну трагедію дострокового закриття ЧАЕС є, щоб не було ніякого сумніву, сучасним українським європейським містом, де проживають справжні чорнобильці, представники 49 національностей і народностей...

Володимир Удовиченко
Головні дієві особи життя – люди. І до них відношення має бути людяним!

Шановні добродії!

Славутич зразка – 2015, переживши, не побоюсь цього терміну, справжню соціальну трагедію дострокового закриття ЧАЕС є, щоб не було ніякого сумніву, сучасним українським європейським містом, де проживають справжні чорнобильці, представники 49 національностей і народностей, в мирі і злагоді, створюючи все нові і нові традиції Славутицької територіальної громади в рамках Меморандуму поколінь.

Важливий, з точки зору історії Української державності, перший клас з українською мовою навчання утворився у 1990 році (вчитель з великої букви – Янковська Софія Іванівна). І в ньому було восьмеро учнів. На сьогодні в місті з 97 класів – 82 з українською мовою навчання. Але є 15 класів з можливістю базову мову мати російську. Славутич, а це головне, дає повну можливість вибору.

Біда не обійшла нажаль і Славутич. Четверо Героїв-Славутичан загинули у зоні дій АТО. Їм присвоєно посмертно звання «Почесний Громадянин міста».

Славутич має дві «проблеми», а саме:

Перша – самі Славутичани – Чорнобильці, які майже за 30 років зробили неймовірне в частині забезпечення ядерної безпеки світу (в залі я вітаю живих свідків цього).

Друга – сучасна соціальна інфраструктура, яка є всього маленькою, не значною компенсацією за зроблене, але яка, нажаль, не вкладається в систему формульних розрахунків Мінфіну України. В Європейській Хартії місцевого самоврядування визначено, що ця проблема вирішується через бюджети вирівнювання, але яка там вибачте Хартія? Тому Славутич і жебракує, при чому – заробляючи. Так, в 2014 році вилучення з місцевого бюджету склали – 32,5 млн.грн., в 2015 році – 24 млн.грн., а мінімальна дотація, яка потрібна місту просто для виживання, складає – 20 млн.грн.

Можна знайти баланс? Можна! Було б бажання і відповідальність.

Правда теж і в тому, що можна закрити одну школу, а чому б і ні? Але це вже буде не Славутич! Можна закрити один дитячий садок. Можна, але це вже буде не Славутич! Можна закрити всю спортивну базу. До відома: за 25 років ДЮСШ - 377 молодих славутичан ставали чемпіонами і призерами чемпіонатів України, 26 – чемпіонами і призерами Європи, і 16 – світу.

Через спортивні змагання в місті в рік проходять від 3-х до 5-ти тисяч дітей з різних куточків України, Європи і світу. Можна позакривати все, але хто від цього виграє?

До-речі: містом успішно реалізований проект Спеціальної економічної зони «Славутич». Було створено більше 1000 сучасних високотехнологічних робочих місць. Надходження до бюджетів різних рівнів від суб’єктів СЕЗ склали на 01.01.2015 року в 3,8 разів більше чим преференцій, які були в свій час надані цим суб’єктам. Переконаний! Вся Україна з метою технологічного прориву, на мій погляд, з урахуванням досвіду повинна стати Вільною економічною зоною!

Але найбільш дошкуляє Славутичанам сьогодні проблема фінансування медичної сфери міста (СМСЧ-5), яке зменшилось, незважаючи на усі декларативні заяви чиновників Мінохорони здоров'я, в 3 рази в порівнянні з минулим роком. Це – несправедливо! Це – нечесно! І при цьому хтось хоче назвати це реформою. Реформа, якою б складною вона не була, має і повинна об’єднувати людей, а не роз’єднувати, та ще й призводити до протистоянь.

Пропозиції: З урахуванням потужної інфраструктури міста, добрих партнерських стосунків з міжнародним західним співтовариством вважаю за необхідне в інтересах усіх сторін відновлення діяльності Міжнародного Чорнобильського центру в м. Славутичі, та створення потужного Центру ядерних досліджень з переносом з м. Києва науково-дослідницького реактора ядерних досліджень.
Отриманий чорнобильський досвід без сумніву потрібен світу!

По-друге: в постанові Верховної Ради щодо парламентських слухань передбачити доручення Уряду України підготувати відповідні заходи до 30-річчя Чорнобильської катастрофи з дотриманням соціальних гарантій для чорнобильчан та ініціювати розгляд цього питання за підтримки Президента України на засіданні РНБО.
На сам кінець – звернення до депутатів. Дякуючи депутатам, членам Комітету, особливо голові М.В. Томенко за підготовку на високому рівні розгляду цих важливих питань, звертаюсь до усіх депутатів Верховної Ради, особливо до депутатів учасників АТО, – підтримати Чорнобильців! Бо в майбутньому може так трапитись, що Держава теж може Вас не ПОЧУТИ!

Слава Україні!
Слава Героям Чорнобиля!
Слава Героям!
Героям слава!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: