Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як необдуманими діями не зашкодити тим, хто перебуває у ворожому полоні

Як необдуманими діями не зашкодити тим, хто перебуває у ворожому полоні фото

Радісною звісткою для славутичан стало повідомлення про те, що завдяки черговому обміну полоненими, серед 52 українських бранців додому повернулося також семеро нацгвардійців з ЧАЕС, які потрапили в полон ще в перший день повномасштабної війни.

Безумовно, ми щиро раділи за наших захисників, яким вдалося вирватися із сталевих лап підступного і жорстокого ворога. І нам хочеться дізнатися, як себе почувають ці герої, яким було життя у російському полоні і яка доля тих, хто ще там перебуває? Але щоби своїми діями, некоректними питаннями і розповсюдженням цієї інформації, не зашкодити нашим військовополоненим, ми маємо дотримуватись певних правил.

Саме про це у своєму повідомленні наголосив міський голова Славутича Юрій Фомічев.

«Ми щасливі вітати вдома наших земляків! І наголошую: це лише перші результати роботи, що велась місяцями, і зараз активно продовжується. Я би назвав цю емоцію так – стриманий оптимізм.

Ми радіємо, і продовжуємо роботу із визволення всіх інших українських громадян. Повторю, що не всі деталі ми можемо повідомляти з безпекових причин. Ніхто нікого не забув, і ми будемо боротися до останнього нашого полоненого. Це тільки початок", - запевнив славутицький мер.

За словами керманича Славутича, щоб подальша робота щодо визволення військовополонених, була успішною, ми повинні знати про те, чого категорично робити не можна.

«Закликаю усіх – звільнених з полону захисників, членів їхньої родини та представників ЗМІ дотримуватись наступних правил», - написав у своєму зверненні Юрій фомічев і надав перелік відповідних рекомендацій від Координаційного штабу.

Варто уникати:

 Передачі до ЗМІ персональних даних та персональної інформації захисників (наприклад: полонений повідомив, що він парамедик чи водій, а його звільнений побратим в інтерв’ю подає іншу інформацію).

 Свідомої чи несвідомої участі у психологічних операціях ворога (приклад - дзвінки з в’язниць родичам полонених: «Ваш у нас, почему не забираете? Делайте что-то, протестуйте»).

 Надмірної медійності полонених, які були публічно не широко відомими до потрапляння в полон. Це може ускладнити процес повернення.

 Як бажано діяти:

 Звертатися до міжнародних організацій (ПАРЄ, ОБСЄ, Генасамблея ООН, Комісія ООН з прав людини, урядів держав) з вимогами тиснути на росію з вимогами виконання Женевської Конвенції.

 Звертатися до МКЧХ, Робочої групи ООН з питань насильницьких та недобровільних зникнень.

 Підтримувати регулярний контакт з Координаційним штабом.

 Повідомляти нову інформацію про полонених в Національне інформаційне бюро (НІБ) та в матеріали кримінального провадження (через слідчого).

 У випадку, коли хтось намагається особисто чи через онлайн-інструменти (форми, чат-боти тощо), розташовані на неофіційних ресурсах, дізнаватися будь-які дані про військовослужбовців (номер частини, місце розташування, персональні дані тощо) або ж вимагати гроші чи інші цінності як платню за нібито повернення, обмін, включення до списків на обмін тощо — негайно повідомляти Координаційний штаб та правоохоронні органи.

Звільненим з полону Захисникам та Захисницям та їхнім родичам, ЗМІ

 Варто уникати:

 Повідомлень на кшталт «він швидко відновиться і повернеться на фронт». Це може негативно вплинути на подальші процеси переговорів.

 Не розкривати у ЗМІ персональні дані та інформацію про побратимів та посестер, які ще перебувають у полоні.

 Уникати надмірної конкретики під час публічних висловлювань про порушення прав (тортури, умови утримання), використовувати загальні наративи про подібні випадки. Через детальну публічно поширену інформацію можуть постраждати побратими, які ще залишаються в полоні ворога. Також ворог може оцінювати ефективність впливу тортур, базуючись на спогадах звільнених з полону.

 Не поширювати фото- чи відеоматеріали, на яких зображені побратими та посестри, які ще не звільнені. З них ворог може отримати додаткову інформацію про те, чим займався полонений чи полонена.

 Як бажано діяти:

 У розмовах зі ЗМІ наголошувати на необхідності дотримання Росією норм Женевських конвенцій.

 Підтримувати родичів тих, хто залишився в полоні, над їхнім звільненням Україна працює постійно.

 Допомагати родичам полонених напряму подавати дані в НІБ.

 Усвідомлювати, що кожне сказане слово може вплинути на умови перебування тих, хто залишився в полоні. (У тому числі і в «правовому» полі рф: може бути змінена класифікація дій оборонців).

«Дякую усім за співпрацю, витримку, і віру в ЗСУ. Вітаю всіх, хто дочекався, і тих, кого дочекались. Наберіться терпіння, працюємо далі, щоб таких хороших новин було все більше»,- додав міський голова.

Дотримуємося усіх належних правил інформаційної безпеки та наближаємо жадану перемогу усі разом! Слава Україні!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: