Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Славутич - ЧАЕС - Розвиток: нагальні проблеми та амбітні проєкти

Славутич - ЧАЕС - Розвиток: нагальні проблеми та амбітні проєкти фото

Чергове засідання Громадської ради з розвитку міста Славутича, що проводилось під головуванням Володимира Удовиченка, було присвячене нагальним питанням Чорнобильської АЕС та реалізації у нашому місті двох проєктів завдяки програмі «Партнерство громад Україна – США», за напрямком відновлення України.

Володимир Петрович розповів, що ця програма започаткована ще у 2005 році, коли був створений «Клуб мерів», президентом якого він залишається і зараз. Завдяки ініціативі американських партнерів, українські міста і громади можуть відновити зруйновані, але й реалізувати нові проєкти.

Серед запропонованих Славутичем - проєкт створення у місті реабілітаційного центру всеукраїнського значення.

За словами Володимира Удовиченка, у нас для цього є всі умови. Але потрібне відповідне вартісне медичне обладнання.

Війна створила потребу у наданні постраждалим фахової допомоги, як медичної, так і психологічної, психічної і соціальної. Тому розвиток цього напрямку в Україні буде дуже актуальним. На його думку, у Славутичі можна створити Всеукраїнський реабілітаційний центр, який потім буде співпрацювати з регіональними та надавати їм допомогу.

Американські партнери зацікавилися цією ідеєю і вже тривалий час обговорюють разом з представниками «Клубу мерів» раз на тиждень в онлайн-зустрічах. А минулого четверга відбулася конференція щодо цього проєкту.

Другий проєкт, який планують реалізувати, Міжнародний університет у Славутичі.

 

«Цей проєкт я запропонував разом з Юрієм Фомічевим та Миколою Піхтарем. Моя пропозиція, як романтика, мрійлива, але проста і дохідлива. Наприклад, Каліфорнійський університет має мільярд доларів на грантові проєкти. Уявляєте, мільярд доларів! Тому для них цей проєкт буде іміджевим. КПІ – Михайло Згуровський, Анатолій Носовський і їхній виш, будь-який, у них всі круті. Але я замахнувся на Гарвард. КПІ і Гарвард! І, будь ласка, до нас стоятиме черга зі студентів!

Далі – гуртожитки. Реконструкція приміщень медико-санітарної частини. Там вистачає приміщень під гуртожитки.

Головні спеціальності - зняття з експлуатації атомних блоків та розвиток початкового, малого та середнього бізнесу.

У нас є фахівці, можна поїхати на практику на ЧАЕС. Практика класна, плюс весь комплекс – від початку роботи реактора, до переробки відходів і до Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Тут є все!

І готувати фахівців світового рівня, з відповідними дипломами про освіту», - розповів автор ідеї Володимир Удовиченко.

Він також пообіцяв у новоствореному університеті також читати лекції на філософсько-економічні теми.

Ще одне питання, яке обговорили члени громадської ради, стосувалося нашого містоутворюючого підприємства - ДСП «Чорнобильська АЕС». Адже місто і електростанція взаємозв’язані.

Сьогодні там існує багато проблем, серед яких незручна і тривала логістика, коли персонал довгий час добирається із Славутича до ЧАЕС.

Скорочення працівників, які мають великий досвід і вважаються гарними фахівцями. І як результат зростання безробіття у місті також.

Великої шани і поваги, на думку присутніх, заслуговує і керманич підприємства Валерій Сейда, який вже 4-й місяць лише виконуючий обов’язки гендиректора ДСП, але фахово керує персоналом і показав гарні керівні якості під час надзвичайної ситуації – окупації ЧАЕС, коли зумів організувати ротацію персоналу практично у неможливих обставинах.

Нагадаємо, ЧАЕС була окупована російськими військами у перший день повномасштабного вторгнення, 24 лютого. Усі шляхи до станції були обірвані, мости підірвані.

Члени громадської ради вирішили звернутися листом до вищих керівних державних посадовців з проханням призначити Валерія Сейду на посаду генерального директора ДСП «ЧАЕС».

Також вирішили рекомендувати адміністрації підприємства розробити Програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС до 2062 року.

На наступне засідання Громадської ради, яке має відбутися через два тижні, планують продовжити обговорення нагальних питань ЧАЕС і максимального збереження її персоналу, але вже за участю представників адміністрації підприємства. Адже Славутич і Чорнобильська АЕС – єдині.

Олександра ЛАТИШЕВА

Фото: Вадим ІВКІН

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: