Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як підготуватися до форс-мажорів?

Як підготуватися до форс-мажорів? фото

Зима 2022/23 років, перша українська зима під час широкомасштабної війни, на думку багатьох експертів, обіцяє бути найскладнішою в сучасній історії нашої Країни. удари по критичній інфраструктурі, котрі останніми тижнями активізували російські окупанти, призводять до руйнувань енергоструктури держави, і як результат - тривалі відключення елктроенергії в той час, коли енергетики цілодобово намагаються відновити обстріляні ворогом об'єкти. Все це також не додає позитиву.

Фахівець з виживання, співзасновник клубу екстремального відпочинку «Семаргл» у м. Чернігів Олександр Михайлов каже, що готуватися до зими, як у відомій приказці, треба було ще влітку. Але й зараз можна покращити рівень своєї готовності до форс-мажорів.

Олександр Михайлов, фахівець з виживання, співзасновник клубу екстремального відпочинку «Семаргл»

 

У РАЗІ ТРИВАЛОГО ВІДКЛЮЧЕННЯ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ ОЛЕКСАНДР МИХАЙЛОВ РАДИТЬ:

Повербанки, генератори, акумулятори та туристичні лампи допоможуть пережити відключення електрики

1)Придбати повербанки, щоб мати можливість підзарядити телефони та бути на зв’язку (чим більше ємність – тим краще);

2)Купити світильники або туристичні лампи, котрі будуть працювати або від батарейок/акумуляторів, або через USB-зарядку (тобто, за допомогою тих же повербанків);

3)Купити налобний туристичний LEDліхтарик на батарейках. Він дуже зручний, бо одягається на голову, і ви можете робити будь-яку домашню роботу руками, підсвічуючи собі цим ліхтариком;

4)Купити гірлянду на батарейках (її можна розвісити у кімнати, що дасть джерело освітлення);

5)Власникам автівок спеціаліст радить придбати додатковий акумулятор, до якого можна під’єднати лампочку для освітлення, чи, через перехідник, підзаряджати телефони. Ідея тут доволі проста: поки один акумулятор «катається» у машині та заряджається, інший допомагає вам у квартирі.

Корисним для автовласників буде і запастись паливом для машини.

6)Також автолюбителям варто придбати USB-перехідник для «прикурювачу», щоб від нього можна було під заряджати телефони чи ліхтарики у машині;

7)Скооперуватися з сусідами та купити генератор.

У РАЗІ ВІДКЛЮЧЕННЯ ВОДОПОСТАЧАННЯ ВАРТО ЗРОБИТИ НАСТУПНІ КРОКИ:

На випадок проблем з водопостачанням варто мати запас води

1)Мати запас питної і технічної води на кілька днів (Олександр Михайлов радить купити 100-літрову діжку та поставити її на балконі);

2)Дізнатися де у місті є колодязі чи міські свердловини, де вода буде навіть за відсутності освітлення:

-У приватному секторі багато де є колодязі. У лютому ми відчинили колодязь на нашій вулиці, яким давно не користувалися. Вичерпали певну кількість води, трохи почистили. Й в нас була адекватна водичка, за допомогою якої можна готувати їжу. До нашого колодязя ходили за водою: за день воду вибирали, за ніч, під час комендантської години, вона набиралася, й на 8 ранку вже була свіжа вода, - ділиться власним досвідом Олександр.

Важливий момент. У разі відключення води, ні в якому разі не викидайте в унітаз жодні відходи, окрім рідких. У зневодненому стані каналізація дуже швидко забивається, і тому разом із проблемою відсутності води мешканці можуть одночасно отримати ще і проблему забитих труб. Особливо це стосується багатоквартирних будинків. Отже пам’ятаймо: сміття – тільки у сміттєве відро.

ОДНА З ГОЛОВНИХ НЕБЕЗПЕК – ВІДСУТНІСТЬ ОПАЛЕННЯ. НА ВИПАДОК ПЕРЕБОЇВ З ТЕПЛОМ ТРЕБА МАТИ КІЛЬКА ЗАПАСНИХ ВАРІАНТІВ:

Намети, грілки, ковдри з фольги та теплий одяг допоможуть пережити цю зиму

1)Мешканцям багатоповерхівок спробувати домовитися з друзями, які живуть у приватному секторі, про можливі «гостини»:

-У приватному секторі набагато більше ресурсів. Не тільки щодо опалення, а і щодо приготування їжі, - зазначає Олександр Михайлов.

2)У приватному секторі закупити дрова, щоб, щонайменше, мати можливість готувати їжу на мангалі;

3)Також для приготування їжі експерт рекомендує придбати туристичну газову горілку з балоном на 5-8 літрів. Якщо такої можливості немає – мати туристичний газовий пальник на 250 грамів, щоб хоча б закип’ятити воду;

У багатоповерхівках головне питання, за словами експерта, не зігрітися, а не втратити те тепло, що маєте. Для цього потрібно:

1)Щільними ковдрами завісити вікна та двері, щоб мінімізувати тепловтрату;

2)Використовувати двошаровийтуристичний намет, який треба розкласти у кімнаті, поклавши у середину килимок та спальники. Повітря у такому наметі нагріти буде набагато швидше, ніж у цілій квартирі, і втрачати температуру нагріте повітря у наметі буде повільніше. В таких наметах експерт особливо радить вкладати на ночівлю дітей:

-Наш подих та тепло, котре виробляє тіло, прогріє обсяг простору намету, - каже Олександр Михайлов.

3)Мати спальний мішок (проте це – недешеве задоволення, адже, за словами експерта, мішок, здатний витримувати до -15 градусів, буде коштувати в районі 10 000 гривень) та туристичний килимок;

4)Зверху вкриватися ковдрою з фольги (вони мають продаватися у туристичних крамницях та коштують біля 100 гривень): це має працювати як термос та зберігати тепло;

5)Використовувати пластикові пляшки в якості грілки (тут варто пам’ятати, що наливати треба не окріп, а саме теплу воду, щоб не розплавити пляшку). Пляшку потрібно обгорнути у рушник та покласти під ковдру. Також можна купити хімічну грілку;

6)Мати багато шарів одягу, зокрема, в’язані шкарпетки, флісові кофти та чуні.

- Щодо цін зараз складно орієнтуватися. Наприклад, як тільки почалися обстріли інфраструктури та аварійні вимкнення живлення, повербанки піднялися у ціні на 30-40%. Газові балони на 8 літрів до повномасштабного вторгнення ми купувализа 1000 – 1100 гривень, зараз вони коштують 3500 гривень, - пояснює чому зараз складно оцінити вартість такої «форс-мажорної підготовки» Олександр Михайлов.

Щодо помилок, яких варто уникати, експерт відзначає головне: не можна розпалювати багаття у квартирі та вживати алкоголь «для сугріву»:

-Це хибне уявлення. Набагато більше шансів потім просто замерзнути. Вживання алкоголю під час морозів треба зменшити до мінімуму, - підкреслює Олександр Михайлов, також зазначає, що не можна у квартирах ставити пічки-буржуйки. По-перше, є велика небезпека пожежі. А по-друге, є не менша, а може і ще більша небезпека – отруїтися чадним газом. Саме тому за правилами техніки безпеки ставити буржуйку у багатоповерховий будинок дуже небезпечно. Використання буржуйок заборонене.

-Варто переглянути: як можна покращити енергоефективність помешкання. Перевірити вікна та двері, ущільнити їх; звільнити простір біля батарей – прибрати меблі, штори, декоративні панелі; наклеїти тепловідбивальний екран за батареями; можна перевірити справність проводки та електроприладів; якщо є індивідуальне опалення – провести техобслуговування котла, - також дає свої поради, як підготуватися на випадок несподіваних ситуацій у зимовий період, начальник Управління ЖКГ Ярослав Куц.

До всього вже зазначеного вище додам, що не зайвим, звісно, буде мати запас таких необхідних речей, як батарейки, сірники, свічки (і прості, і зроблені завчасно «окопні» чи олійні), консерви та сухі харчі на кілька тижнів, грілки, термобілизну і теплі флісові та вʼязані речі.

Звичайно, ці поради не можуть розглянути кожен конкретний випадок, адже цього року, як ніколи, чернігівці підходять до опалювального періоду у різних умовах: хтось, як пані Ганна, втратив житло, в когось воно пошкоджене, а в когось – зовсім не постраждало. Все це вносить корективи і у підготовку до зими.

Варто не забувати одне: ми усі – українці. І ми маємо підтримувати один одного та ЗСУ. Маємо сподіватися на краще, але підготуватися до гіршого. Ворог хоче нас змусити здатися, і в тому числі, руйнуючи наші обʼєкти енергетичної інфраструктури. Але маємо бути готовими і маємо триматися.

Віримо у перемогу України!

Тепла вам, шановні читачі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: