Завантаження ...

Ніхто нас не вчив жити в умовах війни

Ніхто нас не вчив жити в умовах війни фото

Найчутливіша сфера, якій ми не звикли приділяти достатньо власної уваги. Та ментальне здоров’я завжди на часі. А в умовах повномасштабної війни – просто кричуще важлива тема.

Ніхто нас не вчив жити в умовах війни, наша психіка не готова до таких випробувань. А тепер уявіть, якщо нам, дорослим, надзвичайно важко і боляче прийняти нову реальність і жити в ній щодня – як нашим дітям?

Тому минулої п’ятниці я взяв участь у стратегічній сесії, присвяченій психічному здоров’ю та психосоціальній підтримці дітей і підлітків – «Ментальне здоров’я. Діти». Надзвичайно продуктивний захід, після якого маємо напрацювання, які допоможуть створити якісні послуги для допомоги і підтримки дітей.

І коли ми ремонтуємо укриття в садочках і школах, створюємо належні умови та додаємо певні зручності, то це не тільки про безпеку, це ще й про сприйняття дитиною нової реальності. Укриття — це не тільки про фізичну безпеку, це і про ВІДЧУТТЯ безпеки.

Це про її психологічний, і навіть про психічний стан. Ремонтуючи укриття, ми думаємо не лише про формальні зручності і фізичний комфорт. Ми запитуємо себе: як наші діти і підлітки почуваються, спускаючись в укриття? І як мінімізувати психологічні наслідки для дітей війни?

Під час сесії напрацювали механізми для допомаги нашим дітям та їх батькам у цей непростий і емоційний час. Вели розмову про створення мережі соціально-психологічних центрів (СПЦ), як фахових інституцій з надання психологічної допомоги українцям.

Ми, в Славутичі, маємо такий досвід після Чорнобильської аварії, коли психологічна допомога також була дуже важлива. А сьогодні наш СПЦ Соціально-психологічний центр м.Славутич допомагає нашим воїнам та їх родинам, і є активним учасником волонтерського руху.

Ця стратегічна сесія була організована Представництвом ЮНІСЕФ в Україні спільно з Міністерством охорони здоров’я та відбулася у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської щодо створення Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Юрій ФОМІЧЕВ, міський голова Славутича

Олена Зеленська

UNICEF Ukraine Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ)

Міністерство охорони здоров'я України

Безбар'єрність

CIVITTA Центр Медичних технологій при консалтинговій компанії CIVITTA Україна (аналітична команда проєктного офісу)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия