Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Ми не повинні забувати

Ми не повинні забувати фото

28 жовтня 1944 року - в цей день остаточно вигнано за межі України війська нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни.

Зараз, коли війська РФ розгорнули неприховану агресію проти українського народу, виконуючи накази людини, яка, як найменше, страждає великими провалами у пам'яті, і можливо не він один, які вважають, що перемогу у Другій світовій вибороли лише росіяни. 

Нагадаю деякі моменти Другої світової війни, які українці й весь світ, я вважаю, повинні пам'ятати завжди.

В першу чергу, український народ один з перших, разом з білорусами, прийняв на себе удар фашистів (зараз ми відстоюєм нашу землю від рашистів). Але повернемося до 1943-го року, коли почалося визволення України.

У серпні 1943 року був звільнений від німецьких фашистів Харків, у вересні, 21-го, звільнили Чернігів. У вересні - жовтні 1943 року розгорнулася героїчна битва за Дніпро, кульмінацією була битва за визволення Києва. 6 листопада 1943 року місто Київ висвободили. Тисячі солдатів і офіцерів було нагороджено званням Герой Радянського Союзу. У 1944 році чотири українських фронти, виконуючи серію наступальних операцій остаточно визволили територію України. 

Не буду перевантажувати датами та цифрами, але під час визволення Одеси, Миколаєва та інших міст, Житомирсько-Бердичівської, Корсунь-Шевченківської, Рівненсько-Луцької, Криворізької та інших військових операції, на Україні загинуло 3.5 млн воїнів. 

Неоціненну допомогу надали радянські патріоти та підпільники. Згадайте Чернігівський партизанський край, Ніжинське підпілля, села та містечка навколо Славутича. У кожному - пам'ятники загиблим військовим та мирному населенню, що віддали своє життя у важкі роки під час Другої світової. З 6 мільйонів українців кожен 3-й загинув, кожен 2-й із тих, що залишилися живим, став інвалідом. Більша частина керівників військових об'єднань з 15 фронтів, які діяли в період війни, очолювали маршали та генерали - українці за походженням.

Україна втратила понад 10 мільйонів військових і цивільних осіб. Український народ зробив величезний внесок у перемогу в цій війні. 2,5 мільйони громадян України  були відмічені нагородами. Це повинні пам'ятати мешканці світу.

У фотопідбірці до цього матеріалу показані наші ветерани, діти війни, свята та пам'ятні дні на честь загиблих у період Другої світової війни. 

Наші бійці ЗСУ, що сьогодні героїчно захищають нашу Україну, дійсні спадкоємці дідів та прадідів, які разом з усіма народами світу під час ІІ-ї світової боронили планету від фашистів.

 

Ми пишаємося нашими героїчними пращурами і нашими нинішніми героями-захисниками! Історія повторюється. Ми знову доводимо всьому світу, що хочемо жити вільними в мирі серед інших народів, будувати щасливе майбутнє і процвітаючу державу Україну!

 Слава Україні, Героям слава!

Вадим ІВКІН

Фотопортрети ветеранів війни: Євгеній АЛІМОВ 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: