Завантаження ...

Щодо аварійних відключень - пояснення від «Чернігівобленерго»

Щодо аварійних відключень - пояснення від «Чернігівобленерго» фото

Уже другий день поспіль у Славутичі відбувається відключення електроенергії без попередження населення. Чому так відбувається, роз’яснення надає голова правління «Чернігівобленерго».

Голова правління АТ «Чернігівобленерго» Михайло Ільницький надав роз’яснення, що у разі недостатності джерел для повного покриття споживання в енергосистемі його примусово зменшують за рахунок відключень споживачів.

 

"Відбувається це за командою диспетчера НЕК без попередження споживачів та місцевих органів виконавчої влади. Аварійне відключення має бути виконане протягом 15 хвилин із моменту отримання команди. Скасовувати їх може також лише НЕК «Укренерго».

Лише диспетчер центральної диспетчерської служби НЕК "Укренерго" бачить, де є дефіцит електроенергії, де є пропускна здатність мережі передати електроенергію з одного регіону в інший, а де такої можливості немає. Він і визначає, де необхідно застосувати графіки аварійних відключень для того, щоб збалансувати енергосистему.

Для прикладу, 10 жовтня пошкоджень ані в мережах НЕК "Укренерго" на території Чернігівської області, ані в мережах "Чернігівобленерго" не було, але були пошкодження в сусідніх областях – Київській, Полтавській, Сумській, була пошкоджена підстанція 330 кВ "Конотоп". Тож можна припустити, що електроенергія передавалась у ці області, щоб відновити електропостачання там.

Як довго застосовуватимуться графіки аварійного відключення?

Усе електричне обладнання критичної інфраструктури доволі дороговартісне і, як правило, дефіцитне. Наприклад, не можна в один момент виготовити всі трансформатори великої потужності, які вчора пошкодили росіяни. Та й вартість одного може перевищувати 200 мільйонів гривень. Щоб повністю відновити електроенергетичне обладнання до довоєнного рівня, потрібен не один рік і не один мільярд доларів. Наслідком бойових дій лише у Чернігівській області стало пошкоджено обладнання на понад один мільярд 200 мільйонів гривень. І воно досі повністю не відновлене. Скільки ж триватиме війна, яким іще атакам буде піддана критична інфраструктура України, спрогнозувати не можна. А саме від цього і залежить, буде в подальшому обмежуватись споживання електроенергії чи ні.

Що можуть зробити споживачі, щоб допомогти у збалансуванні роботи енергосистеми?

Враховуючи те, що, окрім високовольтних ліній НЕК «Укренерго», було пошкоджено ще й обладнання теплових електростанцій, які задіяні в регулюванні потужності у вечірні години, коли споживачі максимально починають вмикати свої побутові електроприлади, дуже хороша рекомендація для усіх українців – самостійно обмежити споживання електроенергії у ці пікові години (з 17.00 до 22.00). Для прикладу: в Чернігівській області споживання в цей час зростає більш ніж у півтора рази. Тож якби споживачі у пікові години самі зменшували своє споживання, це дуже позитивно позначилось би на роботі енергосистеми. І тоді на 90% введення графіків обмеження споживання електроенергії можна було б уникнути", - повідомив Михайло Ільницький .

Тож, приєднуємося до заклику, просимо славутичан еконмно споживати електроенергію, особливо в часи пік, набратися терпіння та допомогати один одному.

Разом переможемо!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия