Завантаження ...

Картопля по 5 - хороший урожай значно понизив ціну

Картопля по 5 - хороший урожай значно понизив ціну фото

Збір картоплі в нашому регіоні практично закінчився, виробники у цьому році фіксують рекордну урожайність.

За повідомленням Департаменту агропромислового розвитку Черніговської ОВА, цього року на теренах Чернігівської області було посаджено 68668,96 га картоплі, що на 4,4% менше ніж минулого року. І якщо у минулому році середня урожайність картоплі склала 20-25 ц/га, то в цьому майже вдвічі більше – 35-50 ц/га.

Загалом, бойові дії на частині територій нашої області вплинули на терміни посадки картоплі. Аграрні підприємства та приватні господарі, які вирощували картоплю, мусили відтермінувати посадку через необхідність розмінування сільськогосподарських угідь. Також і цьогорічна весна виявилася затяжною та холодною. Навесні додатково виник дефіцит на дизельне паливо, що спричинило ріст ціни на нього, яка і на сьогодні становить близько 55 гривень за літр.

На сьогодні ще не завершено збирання врожаю, однак за оперативним даними його обсяги по всім категоріям господарств та врожайність будуть вищими за минулорічні показники. – вважає директор аграрного Департаменту ЧОВА Олег Крапивний.

Враховуючи, що раціональна норма споживання картоплі на людину складає 124 кг на рік, то обсяги прогнозованого врожаю картоплі на Чернігівщині на одну людину будуть більшими у 9 разів (кількість населення враховано станом на 01.02.2022 року – і на сьогодні є меншою за рахунок виїзду за межі області).

На думку біолога, викладача НУ «Чернігівський Колегіум імені Т. Г. Шевченка» Григорія Мачульского, високій урожайності картоплі цього року сприяли погодні умови, високий агрофон (стан ґрунту, що впливає на врожай сільськогосподарських культур – ред.) та передові технології вирощування.

На сьогодні виробники займаються пошуком вигідних шляхів реалізації урожаю, але закупівельна ціна, що склалась на овочевому ринку (рівень закупівельних цін в порівнянні з минулим роком практично не змінився і становить 5-6 гр/кг) не спонукає їх до швидкої реалізації. Ті виробники у яких є сховища закладають картоплю на зберігання в очікуванні, що закупівельна ціна на неї буде рости. – вважає Григорій Мачульский.

Така висока врожайність картоплі цього року не могла не вплинути на вартість цього найпопулярнішого серед українців коренеплоду. Не дивлячись на загальне зростання цін на всі продукти, в тому числі і на овочі, закупівельні ціни на картоплю у 2022 році на Чернігівщині залишились на рівні минулого року. Станом на кінець вересня її можна купити до 5,00 грн/кг і залежить від місця та обсягів закупівлі, сорту, розміру.

Численні групи у фейсбуці різних районів Чернігівщини переповнені пропозиціями оптового продажу картоплі за ціною 5-6 гривень за кілограм. А іноді із самовивозом за кілограм картоплі просять і 4-4,5 грн. Враховуючи зниження курсу гривні до іноземних валют, а також загальний індекс інфляції, ціна картоплі 5 грн/кг є дійсно унікально низькою. Наприклад, в перерахунку на європейську валюту на 1 євро в Україні можна придбати велике відро якісної картоплі (7-8 кг).

У Славутичі ціни на картоплю значно відрізняються. Серед оголошень в соціальних мережах найчастіше зустрічаються оголошення з указаною ціною від 5 до 10 грн.

Зрозуміло, що у магазинах і на ринках традиційно ціна на картоплю буде трохи вищою. Але все одно, порівнюючи ціни на картоплю в Україні і Європі, де картопля, вирощена у нашому регіоні, зараз коштує мінімум у 3-4 рази дешевше, ніж європейська. А в деяких країнах Європи картопля дорожча за українську у 10 або навіть у 20 разів.

Орієнтовні ціни на продукти харчування в країнах Європи у 2022 році. Всі ціни наведені у перерахунку на € (євро).

Великобританія

Хліб – 1,4
Куряче філе (кг) – 10
Рис (кг) – 1,2
Яблука (кг) – 2,5 
Апельсини (кг) – 3 
Картопля (кг) – 1,5
Вода (1,5л) –  1,2
Молоко (1л) –  1,5

Греція

Хліб – 1
Куряче філе (кг) -4,5
Рис (кг) –  1,3
Яблука (кг) – 1 
Апельсини (кг) – 1,4 
Картопля (кг) – 0,6
Вода (1,5л) – 0,5 
Молоко (1л) – 1,2

Іспанія

Хліб – 1
Куряче філе (кг) -5,5
Рис (кг) – 1,5
Яблука (кг) –  1,3
Апельсини (кг) – 1,6
Картопля (кг) – 1,2
Вода (1,5л) –  0,5
Молоко (1л) – 0,9

Швейцарія

Хліб – 2,5 
Куряче філе (кг) – 20
Рис (кг) – 2,5
Яблука (кг) – 3,5
Апельсини (кг) – 3,5
Картопля (кг) – 3
Вода (1,5л) – 1,3
Молоко (1л) – 1,5

Португалія

Хліб – 1,5
Куряче філе (кг) – 8
Рис (кг) – 1,6
Яблука (кг) – 1,9 
Апельсини (кг) – 1,3 
Картопля (кг) – 0,5
Вода (1,5л) – 0,7
Молоко (1л) – 0,8

Угорщина

Хліб – 0,5
Куряче філе (кг) – 4,5 
Рис (кг) – 0,8
Яблука (кг) – 0,8 
Апельсини (кг) – 1 
Картопля (кг) – 0,5 
Вода (1,5л) – 0,3
Молоко (1л) – 0,7

Польща

Хліб – 0,5
Куряче філе (кг) – 4,2 
Рис (кг) – 0,9
Яблука (кг) – 0,8 
Апельсини (кг) – 1,2 
Картопля (кг) – 0,6
Вода (1,5л) – 0,4
Молоко (1л) – 0,7

Чехія

Хліб – 0,8
Куряче філе (кг) – 5,5
Рис (кг) – 1
Яблука (кг) – 1,2
Апельсини (кг) – 1,5
Картопля (кг) – 0,7
Вода (1,5л) – 0,5
Молоко (1л) – 0,8

Тож, на сьогодні є добра можливість скористатись такою низькою ціною на картоплю та зробити для себе певні запаси цього народного українського продукту. Зима буде непростою, ми це все розуміємо і готуємось до цього. І запаси харчів є також важливою складовою нашої готовності зустрічати кризові періоди під час війни.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия