Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

День авіації України

День авіації України фото

Україна по праву вважається авіаційною державою. В нас є всі пазли, які складють поняття авіаціонної промисловості, від народження макету літака в конструкторському авіаційному бюро, до народження літака та надання йому можливості піднятися у небесний простір.

Нашу Україну недарма вважають державою повного авіаційного циклу, що має ефективну систему державного регулювання авіацією, власну профільну освіту, развинуту мережу аеропортів і сучасну аеронавігаційну систему.

День Авіації України - професійне свято військових і цивільних авіаторів та працівників авіаційної промисловості і транспорту України, яке відмічається в останню суботу серпня. Цьогоріч  - це 27 серпня. 

У це профессійне свято ми згадуємо видатних україських конструкторів, авіаторів, вчених, наші досягнення в літакобудуванні.

Згадуючи Сергія Королева, Олега Антонова, Ігоря Сікорського, Констянтина Арцеулова та багато-багато інших,  розумієш, що недостатньо буде місця, щоб перелічити всіх українців та назвати всі досягненні, якими може пишатися авіаційна держава Україна.

Але дещо ми назвемо. Основою національної авіаційної структури вважаеться "Авіаційний науково-технічний комплекс "О.К. Антонов", у якому народилося 20 типів нових пасажирських та військово-транспортних літаків, і проведено модифікацій 100 представників авіатехніки.

Запорізький завод "Мотор-Січ" виготовляє двигуни до богатьох літаків та гелікоптерів.

Ми вже згадували літак Ан-2, який понад 50 років служить людству. Також на повітряних просторах планети можна було зустріти Ан-10,Ан-12, Ан-24,Ан-26, Ан-32, Ан-22 (Антей), Ан-70 і Ан-74, Ан-124 (Руслан),Ан-140 і 148.

Прапороносцем україського літакобудування була "Мрія" -Ан 224, що був найбільшим літаком. Нажаль війна не пощадила найбільший літак у світі. Українські авіатори плекають мрію відродити Ан-224.

Варто також згадати пілотів Олександра Галуненка та Антона Листопада. Пілот Олександр Галуненко став першим кавалером ордена "Золота  зірка", а становлення його як пілота почалось з Чернігівського вищого авіаційного училища льотчіків, яке  він закінчив у 1968 році.

За роки праці на фірмі Антонова, льотчик-випробувач  О. Галуненко провів випробування Ан 28, 32, 72; Ан-124 "Руслан"), Ан-225 "Мрія" та війсково-транспортний Ан-70; ВСТАНОВИВ  263 світових рекорди: на Ан72 - 8, Ан -124 "Руслан" - 21, Ан-225 "Мрія" - 234.

За 110 рекордів у водному окремому польоті його ім’я занесено у 1991 році у Книгу рекордів Гіннеса.

 
 

Якось відомий лботчик-випробувач побував і в нашому місті.

У Славутичі також тривалий час функцонував авіамодельний гурток на базі Палацу дітей та молоді. Його керівник Володимир Боб навчав дітей майстерності створювати моделі літаків, вміння керувати ними, любити небо, вміти дружити і любити нашу Україну.

Сьогодні, у час військового протистояння, українські авіатори проявляють особливу мужність, героїзм високий професіоналізм успішно протистоять ворогу, але війна не буває без втрат.

Нещедавно Україна попрощалася зі своїм Героєм, одним з кращих пілотів, Антоном Листопадом. Українські авіатори успішно, разом з усіма воїнами ЗСУ,  захищають Батьківщину.

Завершити коротку розповідь на авіаційну тематику хочу словами одного з авіаторів: "Є у нашої Батьківщини всі шанси залишитися авіційною та літакобудівною державою".

Слава Україні! Героям Слава!

 Вадим ІВКІН

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: