Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чи бути спеціальній економічній зоні у Славутичі? - Ольга Василевська-Смаглюк

Чи бути спеціальній економічній зоні у Славутичі? - Ольга Василевська-Смаглюк  фото

Під час телемарафону "Єдинині новини" депутат Верховної ради України Ольга Василевська-Смаглюк сказала, що буде ініціювати розляд законопроєкту про відновлення спеціальної економічної зони для Славутича.

Ольга Василевська-Смаглюк обгрунтувала своє бажання подати законопроєкт до ВР щодо відновлення СЕЗ для Славутича.

 "Славутич для мене дуже ціннісне місто.Не зважаючи на близькість до білоруського кордону, всього лише 7,5 км, місту вдалося зберегтися і встояти.В останній момент, перед тим, як покидати Київщину, орки заходили і в Славутич.

Там відбувся мирний мітинг-протест, з українськими прапорами, там багато славутичан вийшло на центральну площу, де зараз стоїть ваша знімальна група в тому числі, там було багато поранених і 168 нацгвардійців, що оберыгали ЧАЕС,  зараз перебувають в полоні. Місто пережило дуже-дуже багато. 

Якщо говорити про майбутнє Славутича, то воно складається з кількох аспектів.

Оскільки місто близько біля білоруського кордону, то жодні фінансові групи, спонсори або грантові організації не ризикують надавати кошти на розвиток Славутича саме через близькість до кордону. І це дуже призупиняє місто у своєму розвитку.

Це місто - супутник Чорнобильської станції. Ви знаєте в якій ситуації зараз станція, співробітники ЧАЕС не можуть працювати в повній мірі, тому що аби добратись до Чорнобиля, потрібно було пересікати кордон з білоруссю, або в'їзжати через Київщину.

Логістично Славутич важкий. Але там розвивається бізнес, і наше завдання його підтримати. І тут є декілька аспектів.

 

 

Допомога в кредитах "5-7-9%". Там є надзвтчайно цінні підприємства. Зараз на мені футболка з бородянським півником, вона була пошита в Славутичі на підприємстві, яке закупило обладнання ще в 2008 році, коли Славутич був спеціальною економічною зоною.

Спецыальна економычна зона дає можливість завозити без сплати та розмитнення багато техніки з-за кордону, яка потім буде використовуватись для розвитку підприємств. Але потім СЕЗ була зупинена. 

Я хочу і буду подавати законопроект про відновлення СЕС Славутича для того, щоб підприємці, не маючи можливості отримати грантові гроші з іноземних організацій могли хоча б пільгово закупити те обладнання, яке їм потрібно для розвитку. Це, що стосується власне економічної діяльності. Кредити "5-7-9%" там надаються. Вдячні Ощадбанку в тому числі, що завжди йде на зустріч от таким підприємствам, які, незважаючи на близькість до кордону, все таки хочуть розвиватися.

Там ( в Славутичі) переїхали підприємці з Маріуполя,  Донеччини, з інших тимчасово окупованих територій України і хочуть розвиватись там, платити там податки.

Якщо проводити паралелі в атомній енергетиці, я маю на увазі ЧАЕС, орки заходили на Київщину через територію ЧАЕС, де знаходиться Центральне сховище відпрацьованого ядерного палива, яке постійно має оберігатися, і там постійно має бути охолодження, зайшовши туди вони чинили просто непристойні речі, вони окопувались в "рудому" лісі. 

Щодо ЗАЕС, вони діють там так само, їхня ціль - перепідключити станцію для того, щоб постачати електроенергію на тимчасово окупований Крим і в росію. Вони написали спеціальну економічну програму для цього.

За день до вторгнення, 23 лютого, ми стали частиною європейського енергетичного простору. І не так просто переключити тепер Запорізьку АЕС. Щоб це зробити, її треба знеструмити і позбавити електроенергії. Це дуже небезпечно. Це призведе до радіаційних викидів. "Енергоатом", профільне міністерство, всі готуються до цієї небезпеки. Там цілодобово працюють представники всіх відомств і міністерств, починаючи з МОЗ і завершуючи ДСНС, всі готуються до ядерного теракту".

 
 
 

Нагадаємо, під час спілкування Ольги Василевської-Смаглюк з журналістами телемарафону "Єдині новини", виїзна студія телеканалу «Рада»  працювала в прямому ефірі, знаходячись у Славутичі.

Читайте також: Славутич у прямому ефірі телемарафону «Єдині новини»

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: